Van den Brom: ‘We hadden er meer van verwacht’

By
Updated: augustus 9, 2015

AZ had in de derde voorronde van de Europa League geen enkele moeite met Istanbul Basaksehir en werkte zo aan het zelfvertrouwen. Tegen Ajax speelde de ploeg van John van den Brom zondagmiddag echter een kansloze wedstrijd, met een 0-3 nederlaag tot gevolg. “We hadden er meer van verwacht”, gaf Van den Brom toe. “Maar in de eerste helft was het al beslist.”

Volgens Van den Brom maakte Ajax uitstekend gebruik van de kwaliteit die de ploeg in huis heeft. De coach vond de openingstreffer van El Ghazi schitterend, maar is wel van mening dat zijn verdedigers de Ajacied nooit hadden mogen laten schieten. “Maar zo’n doelpunt geeft wel het beetje vertrouwen dat ze wel konden gebruiken. Daarna spelen ze het heel goed uit. We wilden er echt wel een wedstrijd van maken, maar dat stond Ajax niet toe”, aldus Van den Brom tegen het ANP.

Aanvoerder Jeffrey Gouweleeuw denkt dat AZ moet wennen aan het spelen van meerdere wedstrijden per week: “Je weet dat je snel moet herstellen van een Europese wedstrijd. We zijn niet echt moe, maar dit jonge team is niet gewend om zo snel achter elkaar weer een wedstrijd te spelen”, stelde de verdediger in gesprek met FOX Sports. Volgende week gaat AZ op bezoek bij Excelsior. Bron: Voetbalzone.nl

25 Comments

 1. Jeroen

  9 augustus 2015 at 19:31

  Ik baal ook John! Wie begint er nu met Vaarnold tegen Ajax? Leuk dat hij zijn debuut maakt, maar dat doe je als je voor staat. Zet dan Tankovic of Hupperts op die plek. Die hebben al wat meer ervaring. Snap deze keus echt niet.

  • NHN

   9 augustus 2015 at 20:37

   Ik snap ook niet wat die Vaarnold in de basis-elf deed. Dat je ‘m in laat vallen tegen die Turken okee. Maar Tankovic had nu moeten starten. Het is wel een rare snuiter met vreemde acties, maar hij kan ook zomaar ineens doorbreken en een goal maken. Vaarnold kwam geen grasspriet voorbij,had niks in te brengen.
   Ik vond dit een foute beslissing van v/d Brom. Het zal wel niet boteren tussen v/d Brom en Tankovic. Maar daar wordt AZ zo wel de dupe van.

 2. Gerrit Vooijs

  9 augustus 2015 at 23:00

  VDB begon met Vaarnold en dat was gewaagd. Dat doet hij op basis van wat hij ziet op de training.
  Het typeert onze trainer dat hij dit aandurft. Leeftijd is minder belangrijk als kwaliteit. So far so good maar helaas voor VDB en Vaarnold pakte het niet goed uit.
  Vaarnold was zwaar onder de indruk van Ajax en was geen moment zichzelf. Jammer maar geen ramp uiteindelijk want ook vorig jaar geen deze wedstrijd in deze fase van het seizoen verloren.

  AZ is altijd beter naar mate het seizoen vordert en dus moeten dit jonge team en VDB even de tijd geven. Het spel was ook vandaag niet verkeerd maar het miste de scherpte die het donderdag wel had. Toen zeker 10 schoten tussen de palen en nu maar 1 of 2.

  Op naar Excelsior en de draad weer oppakken. Vandaag een down, volgende week een up 🙂

 3. i.Pjotr3

  10 augustus 2015 at 00:02

  Daar sta je dan met je team, aan het begin van de competitie………..komt er ineens elf Stewarts in fluoriserend geel het veld op. Gelukkig wist JvdB in de rust te vertellen dat het de spelers van 020 waren . Helaas wisten onze jongens niet meer recht te zetten……..
  Ik ben benieuwd in welke kleuren Excelsior begint

  • az woman

   10 augustus 2015 at 08:40

   Ik dacht ook nog dat er een ajax speler een condoom over zijn hoofd had, maar bij nader inzien was het , het kapsel van schöne. Waar ik me ook aan erger is dat Frank de Boer de Alkmaarse burgemeester prijsde voor zijn moed om de wedstrijd door te laten gaan. WAT HAD DE BOER GEZEGD ALS AZ HAD GEWONNEN?

 4. woonwagenpower

  10 augustus 2015 at 08:26

  AZ staat helemaal onderaan,
  sommige vragen zich nu al af, waar is het mis gegaan?
  Hoe sommigen reageren,
  lijkt het wel of AZ gaat degraderen.
  De eerste competitie wedstrijd gespeeld, en er lijkt al paniek uit te breken,
  één wedstrijd betekent nog niets, is wel uit het verleden gebleken.
  Sommigen roepen nu al om versterkingen,
  maar vergeet niet dat jeugd heeft nou eenmaal beperkingen.
  De jeugd moet de kans krijgen om voetbal wijsheid op te doen,
  dat zal steeds beter gaan in het verloop van het seizoen.
  Hoe langer deze jonge selectie samen zal zijn,
  hoe beter het voetbal zal worden binnen de witte lijn.
  Het sleutelwoord voor deze selectie is tijd,
  AZ wordt met de week beter, bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd.
  Natuurlijk zullen we nog wel eens tegen een nederlaag oplopen,
  maar er komen ook wedstrijden waarbij wij de tegenstander overlopen.
  Haps gaat het zwaar krijgen met Brezancic als concurrent,
  dat moet prikkelen zo’n opponent.
  Ook gaat straks Alireza het Alkmaarse shirt dragen,
  dit alles tot ons genoegen en welbehagen.
  Earnest wil nog graag een rechtsback,
  een beetje haast is geboden, ivm het tijdsbestek.
  Ik hoop dat Jeffrey nog één jaartje bij ons blijft voetballen,
  want alleen Derrick voor zijn positie zal niet meevallen.
  Derrick moet de kans krijgen om nog door te groeien,
  zodat hij volgend seizoen op de plek van Jeffrey kan opbloeien.
  Beste AZ liefhebbers, laten we vooral niet in paniek raken,
  maar ons voor een mooi voetbal seizoen opmaken.

 5. gerard

  10 augustus 2015 at 15:16

  Ik heb de wedstrijd geheel gezien en zoveel verschil zit er heus niet met de wedstrijd die het in Turkije speelde.
  Alleen nu had de tegenstander het geluk dat 2 afstandsgoals en uit een spelhervatting in het mandje vielen. Echt een meerderheid zoals de stand liet vermoeden was er niet. Beide clubs waren feitelijk in balans.
  Nu krijg je weer van die verhalen maar wat als er een knal van AZ zomaar in was gerold, nee kan niet zeggen dat we werden weg gespeeld.
  Als straks de twee versterkingen erbij zijn heb je daarbij ook nog een AZ wat veel meer stootkracht kan geven en ook Dos Santos kan wat meer snelheid aan het spel geven.
  Jansen liet al aardige dingen zien iets wat bijv. Milik totaal niet liet zien.
  Ik ben overtuigd dat AZ niet veel onderdoet met de buren en je zeker nog niets kan oordelen na pas 1 wedstrijd te hebben gespeeld waar dus bij de tegenstander qua goals ook alles mee zat.

 6. kaazie87

  10 augustus 2015 at 16:38

  huh gerard meen je dit nou serieus???
  ajax was werkelijk op alle vlakken beter als dat wij zijn. alleen de spits positie moet ik je nageven was az beter, maar vergeet niet dat milik een hele andere rol bekleed als janssen. ajax speelt zeg maar met 2 spitsen milik en klaassen wisselen elkaar continue af. en naja goed die veltman is ook niet beter als gouweleeuw maar verder is ajax zoveel verder als dat wij zijn.

  als iedereen beter is is ajax ook een stuk als wij vergeet niet dat ajax zonder Fischer speelt he, dat scheelt een stuk hoor. alleen al hun middenveld is toekomstig wereldklasse. bazoer en klaassen en waarschijnlijk gudelj spelen over een aantal jaar in de absolute top en van overeem haye henriksen niet.

  tete en riedewald staan al jaren op de lijsten van grootste talenten in de wereld met alle respect hoor maar haps en mattias johanssen die staan daar echt niet op.

  buiten dat hebben hebben zij spelers als schone nog gewoon op de bank zitten

  en dan vergeet ik el ghazi die wordt dit jaar de nieuwe depay die heeft alles wat een vleugelspeler moet hebben,

  dus houd aub op dat wij net zo goed zijn als zij want dat zijn wij nog lang niet, helaas maar toch is het zo.

  het is spijtig om te zeggen maar we hebben gister naar de kampioen van het seizoen 2015/2016 zitten kijken hoe erg dat ook is

 7. kaazie87

  10 augustus 2015 at 16:44

  wat az nodig heeft is denk ik een middenvelder die doelpunten maakt en ervaring heeft. en die spelers lopen in nederland gewoon rond en kosten niet veel.
  john van den brom liep vorig jaar al te blerren dat hij een ervaren linker middenvelder wil waarom halen ze die dan niet??

  joey van den bergh en christian santos zijn middenvelders die az zoveel sterker kunnen maken maar ik ben bang dat die middenvelder niet gaan komen

 8. gerard

  10 augustus 2015 at 18:14

  Tja, ik had toch echt niet het gevoel dat we werden weg getikt of dat de tegenstander domineerde.
  Ik hou het erop dat onze keeper een van zijn mindere dagen had en dat we niet goed stonden bij de spelhervatting maar qua spel in het algemeen gewoon gelijkwaardig.
  Ik heb echt niet het gevoel als we weer tegen ze zouden spelen dat we de mindere moeten zijn.
  Afijn, volgende week kijken we weer verder of AZ bij kan blijven.

 9. gerard

  10 augustus 2015 at 18:32

  Zojuist nog even de samenvatting bekeken en alle goals vielen niet door een vloeiende aanval of dat we werden terug gedrongen;
  – el ghazi zal zo’n afstandpegel uit het middenveld niet vaak meer maken.
  – spelhervatting, stonden te slapen
  – wederom een afstandspegel van Gudelj waar Rochet stond te slapen.

  strepen we even die ongelukkige goals weg, die dus niets te maken hadden dat we sterk werden teruggedrongen maar kwamen uit het niets dan zou je het verschil moeten zien tussen beide elftallen.
  Dan zie ik dus niet dat wereldklasse wat jij noemt maar gewone gelijke tred

 10. kaazie87

  10 augustus 2015 at 19:19

  mischien moet je de volle 90 minuten nogmaals gaan bekijken want echt waar gerard ze speelde met ons. onze verdedeging stond gewoon goed hoor maar ons middenveld en voorhoede is duidelijk een stuk minder dan hun middenveld en aanval. kijk zij hebben weinig kansen gehad hoor dat is waar maar wij hebben maar 2 echte kansen gehad deze wedstrijd. die afstandpegels waren erg Lucky maar die ballen van die afstand op doel rossen is ook een kwaliteit. ik zie niet 1 speler van ons een bal zo op doel schieten. wij hebben behoefte aan een duidelijke leider het liefst op het middenveld anders wordt het de ene wedstrijd een 4 en de andere een 8

  • woonwagenpower

   11 augustus 2015 at 06:19

   Maar Gerard en Kaazie, waar jullie allebei aan voorbij gaan is dat ze allebei met met een jonge ploeg speelden, maar met één GROOT VERSCHIL! ajax kon tussen de Europese wedstrijd en de competitie wedstrijd 4 dagen naar deze wedstrijd toewerken, en AZ 1 dag. En in mijn beleving is de voorbereiding op zo’n wedstrijd als deze, het fundament waarop de wedstrijd gebouwd gaat worden, met als climax de wedstrijd. Als het andersom was geweest, hadden ze in de Hoofdstad moord en brand geroepen, nu gaf de Boer zelfs Bruinooge complimenten, omdat hij net als zovelen weten, dat een voorbereiding van 1 dag, waarbij je ook de rust van je spelers in acht moet nemen ivm pijntjes en dergelijke, eigenlijk GEEN voorbereiding is. Dus de prestatie van de jongens van de Boer, is helemaal niet zo knap, dan heb ik veel meer bewondering voor John v/d Brom en zijn jongens, die niet klagen over het verschil van voorbereiding, en gewoon hun stinkende best doen, en daarbij ajax ook nog eens geen uitgespeelde kans laten creëren.
   Nee onze sportieve wraak zal zoet zijn als Alireza, Brezancic, een waardige rechtsback en misschien nog een linkermiddenvelder, binnen de lijnen verschijnen.
   De competitie duurt gelukkig nog lang, zodat ajax nog veel punten kan morsen, en AZ zich alleen maar beter kan ontwikkelen, waarbij we steeds meer een grote plaag gaan vormen voor de zogenaamde top drie, en met name ajax.

   • oma

    12 augustus 2015 at 07:36

    toch mooi een hele discussie tussen twee mensen.
    dan komt er een meneer met een hele helderen reactie en de discusie is in een keer vervaagt.
    het is maar hoe je het bekijkt.

 11. gerard

  11 augustus 2015 at 12:02

  Ach, wie weet zijn de meningen volgende week weer geheel gekanteld.
  Spelen de paaltjes met moeite gelijk tegen het goed combinerende Willem II en bekroont Jansen zich tegen Exelsior bovenaan de lijst van topscorers.
  Hebben we weer heel andere verhalen.
  De devaluatie van de Eredivisie zet zich dit seizoen gewoon onverminderd door en een goede mening over AZ vormen waarin straks veel zal draaien om Jahanbakhsh is veel te vroeg.

 12. Brandon

  11 augustus 2015 at 19:19

  Ben er niet zo zeker van dat Jansen heel veel doelpunten gaat maken in het begin van het seizoen want hij moet nog erg wennen aan het tempo van handelen etc etc. Later in het seizoen of na een wedstrijd of 10 zal dat wel beter worden maar de tijd die hij in de 1e divisie krijgt is er in de eredivisie niet.

 13. gerard

  11 augustus 2015 at 21:43

  Zoals gezegd, de devaluatie van de Eredivisie zet zich dit seizoen verder door. Grote verschillen tussen top en subtop worden minder en minder. Feijenoord met de hakken over de sloot, PSV die niet verder komt bij Ado en tegen Groningen feitelijk ook al de mindere was tijdens de J.C schaal… Dit seizoen biedt weer volop mogelijkheden als een trainer een goed geheel weet te vormen. Begrotingen gaan steeds minder een rol spelen gezien de echte toppers vertrekken naar het buitenland en grote buitenlandse talenten echt niet naar de eredivisie gaan.

 14. kaazie1987

  12 augustus 2015 at 12:37

  psv gaat echt de flop van het seizoen worden gok ik, ajax en feyenoord gaan uitmaken wie der kampioen wordt vermoedt ik.

  even wat anders joey van den bergh laat vandaag nogmaals weten oren te hebben naar een andere club, dit is toch de ideale speler die de jonge gasten op het middenveld verder kan helpen in hun ontwikkeling of heb ik het mis???

  ik hoor ze bij az al maandenlang zeggen dat ze een ervaren linker middenvelder zoeken nou joey is een speler die pcies in dat plaatje past

  • az woman

   12 augustus 2015 at 13:38

   Is van de Berg links, rechts of tweebenig?

 15. kaazie87

  12 augustus 2015 at 14:49

  vandaag een prachtig stukk over az in de vi gelezen waarin blijkt dat az niets meer gaat halen dit is de selectie waar we dit seizoen moeten doen, ook verwacht vdb veel van janssen dos santos en van overeem, maar met name van gouweleeuw en van der linden verwacht hij veel, en hij noemde ortiz de sterkhouder van dit az

  ook hadden ze een stuk over haye de grootste talent van az sinds maher werd hij genoemd, ik heb het nog niet gezien. maar zelf verwacht hij dat dit zijn jaar gaat worden en dat hij zich richt op de positie van gudelj. ik ben benieuwd, dat hij talent heeft is zeker sinds oranje onder 17 europees kampioen werd en haye een van de beste was zaten veel clubs onder andere ajax en psv maar arsenal en man city wilden hem graag hebben. ik denk als je haye een jaar laat staan dat je niet weet wat je ziet wel moet hij verdedigend beter worden

  • az woman

   12 augustus 2015 at 14:54

   Dus Mattias loopt volgend jaar gratis de deur uit?

 16. kaazie87

  12 augustus 2015 at 18:09

  ja waarschijnlijk wel, je hoort er ook bizonder wenig over. ongelofelijk eigenlijk je heb de hele zomer de tijd gehad om hem te lozen maar neehoor volgend jaar loopt hij gratis weg. zal mij niks verbazen als hij naar 020 gaat volgend seizoen. marc netto wacht zijn kans rustig af. kan hij daar mooi achter tete en van rhijn de bank warm houden.

  ik vindt dat az dat in het vervolg anders moet doen. net als bij 020 en psv dreigen met als hij niet bijtekend speelt hij niet, maar ze willen bij az zo graag de sociale club uithangen met als gevolg dat je nu weer 3 tot 4 miljoen misloopt ongelofelijk dit

  • Gerrit Vooijs

   13 augustus 2015 at 12:41

   AZ kan wel dreigen maar het verliest aan 2 kanten. Eigenlijk wil AZ Mattias verschrikkelijk graag kwijt tegen elk aanvaardbaar bod. 1 miljoen en hij is weg.
   Het probleem is dat niemand in Europa deze gemankeerde verdediger wil hebben, zelfs niet voor 1 miljoen.

   Tja wat te doen,. Zet Mattias op de bank en hij loopt gratis weg plus hij kost salaris en je moet een vervanger halen. 2x verlies dus.
   Laat hem spelen en je hoeft geen vervanger te halen en hij loopt volgend jaar gratis weg. 1x verlies.

   AZ kiest dus voor de minst kostbare oplossing.
   Degene die Mattias gescout heeft en aanbevolen moet wel een functionerings gesprek hebben gehad want ik heb nog nooit zo’n beroerde verdediger gezien. Mattias is een matige middenvelder zonder verdedigende capaciteiten.

   Maar Esteban verdient nu ook een goed salaris dus misschien wil hij wel een goed woordje doen voor Mattias 😉

 17. gerard

  13 augustus 2015 at 15:53

  AZ raakte deze zomer diverse basisspelers kwijt. De openingswedstrijd van het seizoen, afgelopen zondag tegen Ajax (0-3 nederlaag), verliep daarnaast behoorlijk teleurstellend. Trainer John van den Brom heeft niettemin volop vertrouwen.

  Vorig seizoen eindigde AZ op een knappe derde plaats. Van den Brom bestrijdt dat een dergelijke klassering in de nieuwe jaargang onmogelijk is. “Waarom niet? Ik zie andere ploegen ploeteren. En bij ons zie ik een mooie ontwikkeling. De nederlaag tegen Ajax heeft ons wijzer gemaakt”, legt hij uit aan Voetbal International.

  “Als onze linies te ver uit elkaar spelen, hebben we een probleem. Daarnaast moeten we voor meer diepgang achter de verdediging van de tegenstander zorgen. Is een kwestie van tijd.”

  “Ook met die zes die zijn vertrokken, speelden we vorig seizoen beroerde wedstrijden hè? Daarmee zeg ik niet, dat ik blij ben dat ze weg zijn. Maar wij zijn nog steeds in staat goed voetbal te spelen”, aldus de oefenmeester.

  Ik denk dat AZ nog steeds in zijn nopjes is gezien het het niet hard wil roepen maar stiekem het duo jansen – jahanbakhsh een sterkere vind dat johannsson – Berghuis. Ook Poulsen was de jongste niet meer en ziet in de Servische verdediger meer dynamiek.
  Alleen op Gudelj is toegeleverd maar denkt men in Overeem op termijn een waardige speler te hebben.

  • Gerrit Vooijs

   13 augustus 2015 at 17:07

   Eens, AZ kan met de nieuwe basis mooi voetbal spelen.
   Maar het gaat om de breedte. Wat als Gouweleeuw, Ortiz, Henriksen geblesseerd/geschorst zijn ?

   Haye is nu basisspeler maar wat zit er achter Gouweleeuw, Haye, Ortiz en Henriksen ? Te weinig om een 3e plaats als eindklassering te mogen verwachten.

   Met het eventuele dubbele programma zal de belasting op Dos Santos, Overeem, Haye, Jansen, Jahanbakhsh, v/d Linden, fors toenemen en dan moet worden afgewacht hoe zij daar onder gaan presteren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *