AZ verliest kansloos van Ajax: 0-3

By
Updated: augustus 9, 2015

AZ was donderdagavond nog in actie gekomen in de Europa League en dat eiste al voor de wedstrijd zijn tol. Dabney Dos Santos was niet geheel fit teruggekomen van de trip naar Istanbul en haakte in de warming-up af met een lichte blessure. Daardoor maakte Achille Vaarnold, die donderdag al inviel, nu ook zijn debuut in de basis bij de Alkmaarders.

Niet Vaarnold, maar een buitenspeler bij tegenstander Ajax maakte echter de meeste indruk in de eerste helft. Anwar El Ghazi kreeg alle tijd en ruimte op de linkerflank, waarna hij besloot naar binnen te trekken en van afstand verwoestend uit te halen. AZ-keeper Sergio Rochet kon de bal, die hard de bovenhoek in zeilde, alleen maar horen. En zo kwam Ajax na een tamme openingsfase ineens aan de leiding in Alkmaar.

Waar Ajax onlangs in Wenen grossierde in het missen van kansen, waren de Amsterdammers nu effectiever dan ooit. Uitgerekend Nemanja Gudelj, die tegen zijn oude club een basisplaats kreeg van De Boer, was de architect van de volgende twee treffers. En dat op het moment nadat de thuisclub via Joris van Overeem tweemaal gevaarlijk was geweest. Gudelj schotelde uit een vrije trap El Ghazi zijn tweede van de middag voor. En zo langzaam als dat kopballetje binnenrolde, zo hard sloeg een kogel van de Serviër zelf via de handen van Rochet tegen de touwen.

Het werd gek genoeg pas echt een wedstrijd in het laatste kwartier, toen het pleit al lang en breed beslecht was. Ajax had de marge via de invallers Lasse Schöne en Yaya Sanogo zelfs al kunnen uitbouwen, maar ook de 0-3 was een onoverbrugbare achterstand voor de Alkmaarders. De opportunistisch spelende Vincent Janssen was een voortdurende plaag voor de Amsterdammers en Van Overeem schoot nog eens voorlangs.

Ondanks de aanvallende wissels van trainer John van den Brom hield Jasper Cillessen zijn doel ook tijdens het Alkmaarse slotoffensiefje schoon, terwijl Ajax het duel op zijn dooie akkertje uitspeelde. Zo toonde het in Alkmaar eigenlijk de zakelijkheid waarmee PSV volgens velen de basis had gelegd voor de landstitel van vorig seizoen.

AZ bleef voor het eerst in 2015 zonder doelpunt in een competitieduel, terwijl Ajax door de zege voor het eerst dit kalenderjaar de ranglijst aanvoert in de Eredivisie.

19 Comments

 1. Vincent

  9 augustus 2015 at 14:54

  17 schoten en 0 Goals! Dat komt ervan als je al je scorend vermogen verkoopt en voorderest alles opvangt met de jeugd… Enige positieve is dat ik genoten heb van het spel.

 2. Geert

  9 augustus 2015 at 15:03

  AZ was een groot deel van de eerste helft gewoon beter. Ajax komt op voorsprong door een zondagsschot, dat gaf hun een duidelijke opsteker. Door slecht verdedigen bij een standaard situatie komt AZ 2-0 achter en door een blunder van de keeper zelfs op 3-0. Ja dan is het gewoon gespeeld. Jammer dat AZ niet nog 1 of 2 goals heeft kunnen maken. Janssen was goed bezig en verdiende een goal.

  Wat is overigens bijzonder vind, is dat Vaarnold blijkbaar hoger in de pikorde staat dan Tankovic of Hupperts. Verder is het voor van Overeem ook vervelend dat hij op rechts staat, hier komt hij niet goed uit de verf, maar dat is zeker niet zijn schuld. Ik hoop dat AZ straks weer “gewoon” met 3 of 4 middenvelders gaat spelen ipv met 5.

  • Ray

   9 augustus 2015 at 16:00

   Het stond 3-0 bij rust. Lees 1974 Wij waren de besten van Auke Kok.

 3. Gerrit Vooijs

  9 augustus 2015 at 15:09

  AZ bleek niet hersteld van de wedstrijd van donderdag en het reizen wat daarbij hoort. Een paar dagen rust had AZ goed gedaan. Na de Europese duels moest het jonge AZ opnieuw serieus aan de bak en dat is binnen 3 dagen teveel gevraagd.
  AZ was niet scherp, bijna alle doelpogingen gingen over en naast.

  Door het uitvallen van Dos Santos stond AZ met 7 nieuwe basisspelers aan de start in vergelijking met de basiself in de maand mei en dat merk je natuurlijk wel.
  De automatismen moeten er nog ingeslepen worden. De komende tijd zal gepaard gaan met ups en downs. Maar geen paniek, geef dit jonge AZ even tijd en het zal beter ingespeeld raken.

 4. kaazie87

  9 augustus 2015 at 15:31

  wat een gelul allemaal dit az is gewoon niet goed genoeg. vaarnold zal gerust een talent zijn maar ik heb het niet gezien, ik kreeg op een gegeven moment gewoon medeleiden met hem, het werdt zielig.

  wat wij nodig hebben is ten eerste een nummer 10 die technisch vaardig is een zijn doelpunten maakt. in de glorietijden hebben wij altijd een goede 10 gehad denk aan perez en van galen en elhamdoui. een ervaren leider op het middenveld joey van den bergh zou perfect zijn.

  en aan beide kanten een vleugelspeler die zijn man voorbij komt. met jahankbaksh en met de tijd dos santos zit dat wel gebakken.

  ortiz en henriksen zijn leuks spelers hoor maar zij hebben maar een aantal punten waar ze goed in zijn en voor de rest zijn ze allebij waardeloos. henriksen is te traag en ortiz is absoluut geen opbouwer die kan alleen maar ballen afpakken.

  maar jezus christus wat zag rochet er bij alle 3 de doelpunten te doen vooral bij dat doelpunt van gudelj, ik geef het nog even de tijd maar het is absoluut geen betrouwbare keeper

 5. kaazie87

  9 augustus 2015 at 15:35

  maar het beroerdst van allemaal is toch wel haps, het schijnt dat el ghazi zich nog afvraagt wat die haps allemaal aan het doen was vandaag dit kan toch echt niet op dit niveau, die doet echt maar wat hij rent hen hij rent maar der gebeurt vrij weinig ik ben blij dat ze servier gehaald hebben want hier schieten de tranen van in de ogen

 6. kaazie87

  9 augustus 2015 at 15:39

  johannson janssen en van overeem waren spelers die mij positief opvielen, vooral janssen gaan we nog veel lol aan beleven

 7. az woman

  9 augustus 2015 at 15:57

  Dit was teveel voor deze jonge selectie, misschien doet john v/d Brom er goed aan om tegen de zin in van sommige spelers toch bepaalde spelers rust te geven, willen we wat bereiken dit seizoen dan moeten we het met de hele selectie doen denk ik. één dag rust is toch tekort gebleken.

 8. NHN

  9 augustus 2015 at 16:00

  Nou, deze komt hard aan. Wat een klote-wedstrijd. Het lulligste vond ik nog dat AZ in die 2e helft helemaal niet zo slecht speelde. Maar…het is al zo vaak gezegd,als je tegen die amsterdammers speelt, moet je ECHT 100% GECONCENTREERD blijven,en dat is dus weeeeeer niet gebeurd. Even niet op letten en het staat 0-3. Alles wat ajaks aanhangt bewierookt die goals nu als wereldgoals,maar die gasten hadden nooit zo vrij mogen bewegen. Niemand die ze aanpakt,en dan vliegt zo’n bal er zo maar in. Ze heten niet voor niets Lucky-ajax….
  Eigenlijk verspilde moeite om dit op papier te zetten, want ieder jaar is het weer hetzelfde. Niet opletten, en daar staan we weer te kijken..
  Maar goed, niet denken dat we van de mat geveegd zijn, kop op en doorzetten.
  Duidelijk is dat, die Breezand-zic hard nodig is,dat van Overeem een knal voor z’n kop moet hebben,en de term geconcentreerd zijn hardop moet herhalen,dat Vaarnold voorlopig nog niks te zoeken heeft in het 1e, en dat Rochet beter moet keepen, anders mag Coutinho erin.

  • NHN

   9 augustus 2015 at 16:01

   Ik bedoelde eigenlijk die 1e helft, waarin die 3 goals vielen

 9. Vincent

  9 augustus 2015 at 18:26

  Coutinho sla je slag…

 10. kaazie87

  9 augustus 2015 at 18:39

  oh my god buitenlandse club brengt bod uit op gouweleeuw ook dat nog

  • NHN

   9 augustus 2015 at 19:12

   Die buitenlandse club is Olimpiakos Piraeus. Dat moet je als Gouweleeuw toch ook niet willen. Het schijnt dat AZ die Grieken al afgepoeierd hebben.
   Wij hebben natuurlijk ook geen zin in een chagrijnige Gouweleeuw,die z’n transfer is misgelopen, maar komop Griekenland,daar wil je als veelbelovende aanvoerder niet heen? Als je carriere in het slop zit kun je daarnaartoe,maar nu, nee. Zou het heel wat somberder inzien als die biedende club uit Engeland of Duitsland had gekomen.

 11. kaazie87

  9 augustus 2015 at 19:52

  olympiacos zou in Nederland lachend kampioen worden, heb ze vorige week tegen feyenoord gezien en ze stonden met de rust net als vandaag met 3-0 voor. zou een prima club zijn voor gouweleeuw, altijd mooi weer elke week een sfeervol stadion. en de salarissen zijn daar veel beter en je speel cl. maar het zou wel een enorme aderlating voor az zijn

 12. Ruud

  9 augustus 2015 at 20:49

  Toch blijf ik het vreemd vinden dat de wedstrijd doorging. Of AZ nu wint of verliest. Ze hadden twee dagen minder rust. Dat is blijkbaar nodig voor de jonge jongens. Dit had niet mogen gebeuren. Een misser van de bovenste plank. Hoe goed het ook verlopen is, want dat vind ik positief.

 13. Timon

  10 augustus 2015 at 07:37

  Wat een gezeur over rust……

  • Ruud

   10 augustus 2015 at 13:10

   He natuurlijk. Dat kon ik verwachten.

 14. Jay

  10 augustus 2015 at 08:45

  Als je rond de 20 bent, dan kan je na 2 dagen rust toch wel weer een wedstrijd voetballen?! Gelukkig gaf Van den Brom dat ook niet op als excuus. Ajax was gewoon iets sterker vandaag en had mazzel dat de goals zo makkelijk vielen.

  AZ kan alleen maar sterker worden. Onze 2 nieuwe aanwinsten komen er nog bij en het team zal beter op elkaar ingespeeld raken. Komt wel goed. Niet voor de bovenste plaatsten, maar subtop moet wel lukken.

  • Ruud

   10 augustus 2015 at 13:11

   Ok, dan gaan we daarvoor. Top5 slaan we dit jaar over?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *