‘AZ heeft de Nederlandse eer hoog gehouden’

By
Updated: augustus 7, 2015

Joris van Overeem had niet verwacht dat AZ donderdag relatief simpel stand zou houden in de Europa League-voorrondewedstrijd tegen Istanbul Basaksehir.

Dankzij een treffer van de 21-jarige middenvelder wonnen de Alkmaarders met 2-1 in Turkije. Dat was na de 2-0 thuiszege ruimschoots voldoende om de laatste voorronde te bereiken.

“Ik had verwacht dat ze vooral na rust een offensief zouden doen. Maar ze bleven op dezelfde voet verder spelen als in de eerste helft”, zegt Van Overeem op de website van AZ.

De nummer drie van het voorbije eredivisieseizoen raakte zo’n beetje de helft van het basisteam kwijt, waardoor de leeftijd van de gemiddelde basisspeler tegen Istanbul Basaksehir op 22,6 jaar lag.

“Het gaat er niet om hoe oud je bent”, aldus Van Overeem. “Het gaat erom dat je het besef hebt wat je moet doen om te winnen. De juiste mindset. Maar ik ben het ermee eens als je zegt dat het tegen deze ervaren Turkse ploeg relatief makkelijker ging dan gedacht.”

Van Overeem vindt het mooi dat de jeugdspelers een groot aandeel hadden in de triomf van de Alkmaarders.

“De opleiding in Alkmaar werpt zijn vruchten af. En dan is het extra leuk dat er twee andere jeugdspelers bij mijn goal betrokken waren. Thom Haye speelde de bal op Dabney dos Santos. En Dabney speelde ‘m in één keer door naar mij, waarna ik kon scoren. Een aanval uit het boekje.”

Zondag wacht voor AZ al de thuiswedstrijd tegen Ajax. Van Overeem hoopt dat zijn ploeg verder bouwt op de positieve punten. “We hebben de Nederlandse eer hoog gehouden. Dat is heerlijk. Nu nog twee wedstrijden winnen en zitten in de groepsfase.”

6 Comments

 1. Jay

  7 augustus 2015 at 08:46

  Heerlijk om te zien dat onze jonge talenten het wel waarmaken. En ze worden waarschijnlijk alleen nog maar beter. Dat belooft nog wat voor volgend jaar, als ze dan tenminste niet allemaal meteen weer weggekocht worden.

 2. kaazie87

  7 augustus 2015 at 10:24

  dit zijn de mogelijke tegenstanders in de playoffs: HJK Helsinki, FC Thun, Astra Giurgiu, FC Midtjylland, Odds BK of Qäbäla.

  toch wel redelijke tegenstanders vooral fc midtjylland is een sterke tegenstander, maar ik heb er vertrouwen in dat we in de groepsfase komen. wat speelde henriksen gister trouwens een beresterke wedstrijd ik denk hij zich dit jaar gaat ontwikkelen tot een hele sterke voetballer

  • NHN

   7 augustus 2015 at 11:06

   Ik heb dat stukje ook gelezen op de Fanpage. Midtjylland kun je beter niet tgenkomen denk ik, al werden die uitgeschakeld in de CL door een Cypriotische ploeg. Maar we zien het wel,Helsinki is in principe ook geen kleine tgenstander, maar op een reisje oost Europa zitten we nu ook weer niet te wachten.
   Ik hoop zelf op die Noren,Odds BK, redelijk dichtbij (zuid Noorwegen). Maar gelukkig geen West Ham of Sampdoria, ik wil AZ gewoon in die groepsfase zien.

   • NHN

    7 augustus 2015 at 11:22

    O ehhhhh, Samporia lag er al uit, en West Ham Utd is uitgeschakeld door een mogelijke tegenstander van AZ FC Astra…
    Merkwaardig,miljoenenploegen die zich niet op kunnen laden voor de Europa League. Reden te meer voor AZ,om dat wel te doen.

 3. urdal

  7 augustus 2015 at 13:19

  Astra. Moet te doen zijn.

 4. NHN

  7 augustus 2015 at 13:23

  Hmmmm, nu wordt het nog dat FC Astra uit ook nog. Ik hou niet zo van die oostblok-ploegen. Maar gauw de beelden bekijken, hoe de West Ham hebben uitgeschakeld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *