AZ wint met 2-0 van Istanbul Basaksehir

By
Updated: juli 31, 2015
AZ is het Europa League-tweeluik met Istanbul Basaksehir gestart met een 2-0 thuiszege. Nieuwkomers Jop van der Linden en Vincent Janssen waren trefzeker voor de Alkmaarders.

Met debutanten Van der Linden en Janssen in de basis begonnen de Alkmaarders voorzichtig aan het Europa League-duel. De Turken, met routinier Emre Belözoglu op de bank, creëerden het eerste serieuze gevaar. Buitenspeler Edin Visća schoot vanuit een kansrijke positie naast. Even later gaf AZ-middenvelder Celso Ortiz opponent Mahmut Tekdemir een lichte duw in de rug in het zestienmetergebied, maar arbiter Kevin Clancy wuifde het weg.

Aan de andere kant ging de bal na een kwartier spelen wél op de stip. De onstuimig inkomende doelman Volkan Babacan haalde de doorgebroken Janssen neer, waarna een rode kaart en strafschop volgden. Nieuwkomer Van der Linden benutte het buitenkansje namens AZ. Tegen het tiental kreeg de thuisploeg de wedstrijd langzaam maar zeker de wedstrijd onder controle. Via de opgekomen Mattias Johansson was de ploeg van trainer John van den Brom dicht bij een tweede treffer, maar hij stuitte op de ingevallen keeper Ufuk Ceylan.

Na rust ging AZ op zoek naar een ruimere voorsprong. Van den Brom wisselde aanvallend door Aron Jóhannsson binnen de lijnen te brengen voor Joris van Overeem. De thuisploeg omsingelde de Turkse opponent. Op aangeven van Dabney dos Santos luisterde vervolgens ook Janssen zijn debuut op met een doelpunt. De spits zette AZ in de 63ste minuut op 2-0. Niet veel later moest de van Almere City FC overgekomen aanvaller zijn plaats afstaan aan invaller Muamer Tankovic.

De nummer drie van het voorbije seizoen speelde de wedstrijd in de slotfase zorgvuldig uit en kreeg nog een handvol kansen om de score verder uit te breiden. Het bleef echter bij 2-0. AZ mag het karwei volgende week donderdag in Istanbul afmaken. Bron: VI

23 Comments

 1. Jay

  31 juli 2015 at 08:50

  Goed begin van het nieuwe seizoen. Zeker een periode in de tweede helft hebben ze laten zien dat ze echt wel lekker kunnen voetballen. Het liefst had ik uiteindelijk 3-0 willen zien, want nu wordt het toch nog oppassen daar in Turkije. Maar al met al een prima resultaat.

 2. az woman

  31 juli 2015 at 09:03

  Zou meneer Jelle Goes dit ook hebben gezien?
  Vitesse 3-0 klop gekregen, ajax geeft met elf man een voorsprong van 0-2 uit handen tegen tien man, AZ doet waar het voor staat. Wat gaat Groningen nog doen? Hoe houdt PSV zich staande? Tot nu toe ben ik heel positief over AZ gestemd.
  Keurige uitslag, en verdient gewonnen, al kregen we een groot kado van de Schotse arbiter. Alleen vond ik Tancovic geen toegevoegde waarde met zich mee brengen.
  We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg. Nog een vraagje beste mede AZ liefhebbers. Zou het voor AZ gunstig zijn als de eerste competitie wedstrijd niet door gaat ivm politie actie’s? dit omdat we ons anders maar één dag kunnen voorbereiden op de confrontatie met ajax.

  • NHN

   31 juli 2015 at 15:26

   Als die wedstrijd afgelast wordt komt het volgens mij dan niet slecht uit. Zou dan wel een oefenduelletje inpassen. jong AZ tegen het eerste of zo. Om in ritme te blijven.

 3. kaazie87

  31 juli 2015 at 09:42

  ondanks dat we op het middenveld met 5 man speelde werden we in de 1e helft juist daar overlopen, dat kan echt niet. we missen een middenvelder met body en een tackle het is allemaal net even te lief. vdb zal moeten kiezen tussen of henriksen of van overeem op het moment vindt ik persoonlijk henriksen beter dan van overeem op 10. het zal haye goed doen om hem een jaartje te verhuren want wat hij op het moment laat zien kan echt niet je zie hem de hele tijd zoeken hij speelt niet op zijn gemak, laat hem maar is een jaartje beulen bij een degradatie kandidaat ala de graafschap of nec ofzo. WEL GOED OM TE ZIEN DAT VDB ZONDER ECHTE RECHTSBUITEN BEGON NET ALSOF HIJ DAARMEE WIL AANGEVEN DAT HIJ EEN RECHTSBUITEN DER BIJ WIL, IN DE VOORBEREIDING WAS VDB OOK IN ALLE WEDSTRIJDEN AAN HET TESTEN OP DIE POSITIE

  • NHN

   31 juli 2015 at 17:03

   Wat betreft Haye, ben ik het helemaal met je eens. Die jongen is te goed om hem af te schrijven, maar te onervaren/onbehouwen om losgelaten te worden. Dan verzuipt ‘ie. Een jaartje bikkelen bij de Graafschap zal ‘m goed doen.

 4. kaazie87

  31 juli 2015 at 09:45

  juist in de omschakeling vondt ik az uitstekend spelen, daarom zie ik een snelle speler als arber zanelli graag komen. een hele snelle speler met een actie kunnen we prima gbruiken

 5. martijn

  31 juli 2015 at 09:56

  prachtige uitslag, hier teken je vooraf voor. Nu in Turkije rustig blijven en op naar de volgende ronde. We zijn in ieder geval lekker warm voor de 1e competitie-wedstrijd.

 6. gerard

  31 juli 2015 at 11:47

  Denken jullie dat als Hupperts wel fit was bevonden hij gespeeld zou hebben?

 7. gerard

  31 juli 2015 at 12:00

  Dit bericht is slechts enkele dagen oud (26-07) en komt uit Iran waar men beweerd dat AZ nu een officieel bod heeft neergelegd bij NEC.

  http://footballitarin.com/link_page.php?id=238854

  • oma

   1 augustus 2015 at 07:18

   mooi bericht als je weet wat er geschreven wordt.

   • Vincent

    1 augustus 2015 at 13:24

    Google vertaler

 8. kaazie87

  31 juli 2015 at 12:23

  zou leuk zijn gerard maar mocht dat echt het geval zijn dan had de telegraaf of vi of ad dat ook wel gebracht. ik denk dat az wel duidelijk is geweest toch?? steward heeft zelfs op tv beweerd dat er eerst backs gehaald zullen worden…. kijk gerard als td ben je de uithangbord van je club als je eerst vertel 2 backs te halen en vervolgens kom je met een rechtsbuiten aanzetten kom je als club zijnde nou niet bepaald betrouwbaar over of vindt jij van wel??

  als de technische staf 2 backs der bij willen heb je als td 1 taak te vervullen en dat is 2 backs halen en dus geen rechtsbuiten…

 9. Gerritvooijs

  31 juli 2015 at 12:57

  Prima resultaat voor AZ zeker nu het nog in de steigers staat.

  Van de Linden schoot die strafschop zeer overtuigend binnen !
  Ook zijn corners waren allemaal goed genomen.

  Haps begon heel onrustig maat werd beter naar mate de wedstrijd vorderde met als hoogte punt die assist op Aron die helaas niet de 3-0 opleverde.
  Rochet startte ook nerveus maar ook hij straalde rust en vertrouwen uit in de 2e helft.
  Gouweleeuw, Ortiz, Henriksen hebben gisteren het voortouw genomen zoals dat verwacht werd in een basis met 6 nieuwe Namen. Prima !

  Jansen viel mij positief op omdat hij wat afdwingt met zijn fysiek en hij schiet ook met links als dat zo uitkomt. Een echte spits.

  Vooraf hoopte ik op wat geluk omdat AZ nog niet klaar is. We mogen niet klagen en dit moet voldoende zijn voor de volgende ronde.

  • Vincent

   1 augustus 2015 at 04:15

   Janssen is links….

 10. Brandon

  31 juli 2015 at 15:52

  Hoi Gerrit,

  Rochet startte zenuwachtig ben ik niet eens het enige was dat hij er met een voorzet naast zat maar hij maakte het de spits wel zo moeilijk dat die de bal niet in kon koppen. Wat een verademing bij die clown van verleden jaar vergeleken.
  Jansen werkt keihard voor de ploeg en is daarom van waarde en met Aaron ging het na de rust perfect dit kan een heel goed koppel worden. Goed gezien van de trainer om over te gaan op 4-4-2 en de vleugels door de middenvelders te laten bezetten jammer dat de derde er niet inging. Wat betreft Haps ben ik nog niet overtuigd vond hem de minste. v.d. Linden is zoals velen niet dachten wel de goede man op de goede plaats daaraan zie je dat hij inzicht heeft en een technisch zeer goede voetballer die komt er zeker. Al met al een prima wedstrijd voor een jonge ploeg die zoals jij terecht zegt net in de steigers staat waarbij ik denk dat het halen van de volgende ronde haalbaar is maar het is nog zeker niet gespeeld.

  • Gerrit Vooijs

   31 juli 2015 at 17:30

   Rochet was echt wel gespannen, maar dat is normaal. Zijn inspelen na balverovering was in de eerste helft nog wat onwennig maar dit verbeterde, dus prima gedaan voor zijn vuurdoop op dit niveau.
   Het hele team had daar wel last van in het eerste half uur maar vanaf dan ging het goed vooruit. Dit AZ heeft veel potentie en John van den Brom en zijn staf verdienen een groot compliment !

 11. kaazie87

  31 juli 2015 at 16:41

  ja haps was duidelijk de minste, mattias speelde voor zijn doen gewoon goed. aaron viel echt verschrikkelijk slecht in hoor mam o man. vincent janssen speelde daarentegen heel goed hield ook prima de bal vast, eindelijk na jozy weer een spits waar ik blij van wordt. maar ook dabney dos santos speelde erg goed, maar vergeet ook henriksen niet hoe verder hij bij het doel van de tegenstander staat hoe beter hij wordt lijkt wel

 12. Keet

  31 juli 2015 at 17:27

  Ik vond dat Haps zich goed herstelde de tweede helft. Je kon zien dat hij met enige plankenkoorts startte, maar daar hadden er meer last van in het begin. Verder vond ik de corners van Van der Linden een verademing. Jammer dat er geen derde goal gemaakt werd. Dan is de return een formaliteit.
  Ik ben het eens met kaazie dat Aaron slecht inviel. Maar misschien is dat wel zijn niveau.

 13. Bradje

  31 juli 2015 at 18:17

  Kaazie: eindelijk na jozy weer een spits waar ik blij van word.

  Ik ben het zo met jou eens, weet je. Hij is fysiek ook erg sterk, geeft niet op, dat heb je gisteren ook kunnen zien, en schiet met beide benen, wat de opties voor het doel vergroot.

  Heerlijk!

 14. Jeroen

  31 juli 2015 at 20:10

  JEUJ mooi resultaat. Niets van kunnen zien helaas, maar we zijn het seizoen goed begonnen!!!

 15. harm

  31 juli 2015 at 22:22

  Verdediging stond er goed voor op enkele momenten (de paal) na, dat is al positief!

  Ben allang blij dat ze die turken niet onderschat hadden, prima uitslag thuis, volgende week 1x scoren en die turken moeten er 4 maken!

  Misschien met een 5-3-2 op de counter volgende week aantreden? toen met Advocaat viel dat geweldig uit in die ene uitwedstrijd in EL!

  Ben benieuwd, hoop op een leuk seizoen in competitie en EL (en beker 😉 )

 16. Vincent

  1 augustus 2015 at 04:18

  Vond Haps erg matig Maarja alles beter dan gorter

 17. Timon

  1 augustus 2015 at 08:13

  Eerste goal cadeautje , tweede goal matig ingeschoten, slechte reactie keeper.Dit geluk hou je niet gehele seizoen.Moet het allemaal nog zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *