Kan AZ de Nederlandse UEFA-ranking redden?

By
Updated: juli 30, 2015

De KNVB luidde deze week de noodklok over de internationale positie van het Nederlandse clubvoetbal. Door de magere prestaties van de Nederlandse vertegenwoordigers in Europa, dreigt ons land zelfs de directe kwalificatie voor de Champions League mis te lopen. Op de UEFA-ranking is Nederland afgezakt naar de tiende plaats. Zeker als het relatief succesvolle seizoen 2011/2012 vervalt.

“De tijd dat clubs laatdunkend doen over de Europa League moet voorbij zijn. Alsof het niet belangrijk is om internationaal te presteren. In feite krijgen we daar nu de rekening voor gepresteerd”, waarschuwde Jelle Goes, technisch manager bij de KNVB in Algemeen Dagblad. Aan AZ ligt het niet, zullen ze in Alkmaar gedacht hebben.

Vloek van het fairplay-klassement

Het wordt niet eenvoudig om een vrije val in de UEFA-ranking te vermijden. Op dit moment bezet Nederland de tiende plaats in het klassement, een kleine drie punten achter België en ruim anderhalf punt voor Turkije. Die voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon als de 13.600 punten van 2011/12 aan het einde van het seizoen worden geschrapt.

Om aan een vergelijkbaar puntentotaal te komen moeten de Nederlandse ploegen liefst allemaal in de groepsfase van Europa League of Champions League uitkomen. Vitesse heeft met Southampton echter een tegenstander van formaat geloot en ook Ajax heeft een redelijke, maar nog lang niet zekere uitgangspositie tegen Rapid Wien. PSV en FC Groningen zijn al zeker van minimaal zes Europese duels, maar zullen daarin op sterke(re) tegenstand stuiten.

En er is een extra complicatie. De bonus van een extra inschrijving via het fairplay-klassement kan Nederland zelfs parten gaan spelen als aan het einde van het seizoen de balans wordt opgemaakt. De deelname (en vroege uitschakeling) van Go Ahead Eagles betekent namelijk dat het puntentotaal gedeeld moet worden door zes in plaats van vijf clubs. En dus kijkt iedereen naar AZ.

Fraaie cijfers AZ

Op de ranglijst voor clubs die de UEFA hanteert, draagt AZ – na Ajax en PSV – in de laatste vijf jaar de meeste punten bij aan het Nederlandse totaal.

Als we teruggaan tot het seizoen 2004/05 behoren de Alkmaarders zelfs tot de top van de Europa League. Vier keer reikte de club tot de laatste acht, een keer haalde het de halve eindstrijd. Alleen Sevilla, Benfica, Sporting en Atlético Madrid kwamen vaker bij de laatste acht.

Ervaring

En dus zijn alle ogen weer gericht op Alkmaar. De realiteit is dat trainer John van den Brom met doelman Esteban (einde contract), Simon Poulsen (PSV), Wesley Hoedt (Lazio), Nemanja Gudelj (Ajax) en Steven Berghuis (Watford) vijf spelers kwijtraakt. Hoe AZ er nu voor staat? Trainer John van den Brom weet het ook niet.

“Dat we met een andere ploeg spelen dan de ploeg waarmee we Europees voetbal haalden, weten we al maanden. Maar we hebben ons vierenhalve week specifiek op deze wedstrijd kunnen voorbereiden. Het is de nummer drie van Nederland tegen de nummer vier van Turkije. Dat lijkt me redelijk in balans. Maar zij hebben de ervaring, wij niet.” Bron: NOS

12 Comments

 1. az woman

  30 juli 2015 at 09:35

  De Bond en Jelle Goes zouden er goed aan doen om eens in de spiegel te kijken.
  Je weet als Bond dat als je een fair-play klassement hanteert, dat er clubs Europa in kunnen gaan die niets maar dan ook niets toevoegen aan het Nederlandse voetbal in Europa, we hebben recent het voorbeeld Go Ahead Eagles, onze degradant mocht Europa in. Net als de play-off wedstrijden tussen nummer 4,5,6 en 7. Het kan zomaar gebeuren dat op de eindstand na 34 wedstrijden, alsnog nummer 7 Europa in mag, terwijl het veel eerlijker is om een club Europa in te sturen op basis van 34 gespeelde wedstrijden. Hier heeft de bond heel veel schuld in. Ook het competitie programma wordt niet altijd rekening gehouden met clubs die Europees spelen, ik weet dat als AZ Europees had gespeeld, er dan de komende competitie wedstrijd een uit-wedstrijd was, waarom KNVB? Dat komt de prestatie dan niet ten goede. PSV en TWENTE namen de Europa League niet serieus, spreek die clubs dan aan, en niet AZ dat elke competitie waar ze aan meedoen serieus neemt.
  KNVB ga je schamen met je wijzende vingertje!

  • de echte supporter

   30 juli 2015 at 11:02

   AZ Woman, volledig eens met je analyse. Links praten en rechts doen. Moe wordt je van dat soort gasten

  • Keet

   30 juli 2015 at 16:07

   Zo is het maar net

 2. woonwagenpower

  30 juli 2015 at 09:44

  De bond is alweer lekker bezig,
  voordat wij de eerste competitie wedstrijden tegen ajax moeten spelen, moeten wij op Donderdag in Turkije spelen, dan Vrijdag terug reizen, Zaterdag een rustige training, en Zondag vol aan de bak tegen ajax.
  ajax daarin tegen speelt THUIS op Dinsdag voor dat ze in Alkmaar tegen het mooie AZ gaan spelen, dan heeft ajax Woensdag, Donderdag, Vrijdag en Zaterdag, om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen AZ, plus eventuele blessures of kleine pijntjes hebben meer tijd om te herstellen. Klote bond, kijk eerst naar de balk in je eigen oog, en dan naar de splinter van een ander!

 3. NHN

  30 juli 2015 at 10:23

  Spuit nummer 11, die Jelle Goes (ooit van gehoord?? ja als bobo, kan me niet herinneren dat die ooit een rol van betekenis ergens anders gespeeld heeft).
  PSV,onder leiding van jawel…Dick, gaf toendertijd zelfs toe dat een hoge klassering in de eigen competitie (plaats 1 of 2, voor het behalen van Champions League) belangrijker is dan de Europa league. Die malloot in Enschede,deed precies hetzelfde. Gevolg: belachelijke wedstrijden in de Europa League. Waar was Jelle toen??? Zeker nog druk met het opstellen van de play offs.
  Ook zo’n gedrocht van een idee,wat Nederland punten in Europa kost.
  Ik hoor ze nog zingen daar in Groningen:we gaan Europa in. Ja welgeteld 1 wedstrijdje nr Schotland. Die play offs slaan nergens op.
  En dan hoor je de KNVB niet. AZ heeft er altijd alles aan gedaan om zover mogelijk te komen in Europa.
  Bovendien kreeg AZ nooit inderdaad eens een duwtje in de goede richting,door ze een dag extra rust te geven.

  • oma

   30 juli 2015 at 13:24

   twee ploegen hebben de punten binnen gehaald,Ajax en AZ,de rest heeft alleen maar punten gekost.
   goed stukje AZ woman en NHN dat ik op je reageer moet je niet verkeert zien,ik vullde je alleen aan niet negatief bedoel van mij.

  • woonwagenpower

   30 juli 2015 at 15:26

   Hoi NHN, je bedoelt toch Steve Malloot?

   • NHN

    30 juli 2015 at 17:13

    Heee ja, ik was z’n naam kwijt, maar het was die op hol geslagen Engelsman Steeeeeeve Mc Laren. Die gaf ruiterlijk toe dat de competitie (toen dachten ze zich echt nog te plaatsen voor de CL !!, kun je nagaan hoe die club gezonken is) belangrijker was dan de Europa league.

 4. Evert

  30 juli 2015 at 18:06

  Vraagje: word AZ nog uitgezonden op Tv?????

  • az woman

   30 juli 2015 at 18:27

   Op Fox Sports, en live op radio rtvnh, dat is wat ik weet.
   Ik hoop dat je er iets mee kan, AZ VOORUIT!

   • Evert

    30 juli 2015 at 23:49

    Thx!!! Zit in Frejus en heb heerlijk alles op de radio gevolgt!!!!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *