Van Basten de nieuwe assistent bij Oranje

By
Updated: juli 6, 2015

Marco van Basten keert terug bij het Nederlands elftal. Dit keer niet als de bondscoach, maar als de assistent van Danny Blind. De KNVB en AZ hebben overeenstemming bereikt over een afkoopsom voor de oefenmeester, die nog één jaar onder contract stond in Alkmaar. Dat meldt De Telegraaf.

Guus Hiddink vertrok eind juni als bondscoach van Oranje, vanwege de slechte resultaten in de EK-kwalificatiecyclus. Onder de Achterhoeker verloor de nationale ploeg maar liefst vijf van de tien wedstrijden, terwijl er vier keer werd gewonnen en één keer werd gelijkgespeeld. Na de breuk met Hiddink werd Blind aangesteld als de nieuwe bondscoach. Wat de KNVB restte was het vinden van een nieuwe assistent, die samen met Ruud van Nistelrooy tot de technische staf zou behoren. Dat wordt Van Basten dus.

Van Basten werd vorig seizoen, na wat persoonlijke problemen, op eigen verzoek teruggeschoven van hoofdtrainer naar assistent-coach bij AZ. Hij gold vanaf het begin al als kandidaat nummer één voor de vacante positie bij het Nederlands elftal. Hij wilde geen dubbelfunctie bekleden en daarom moet zijn verbintenis in Alkmaar worden afgekocht. De voormalig topschutter van Oranje moet zelf nog wel een akkoord bereiken met de KNVB.

Er ligt een driejarig contract klaar voor Van Basten, wat zou betekenen dat hij tot en met het WK 2018 aan Oranje verbonden zal zijn. Het lijkt erop dat er snel witte rook te zien zal zijn in Zeist. Blind heeft ook een dienstverband voor drie jaar.

Van Basten was tussen 2004 en 2008 de bondscoach van Oranje, nu keert hij dus terug als assistent.

12 Comments

 1. Jeroen

  6 juli 2015 at 09:40

  Opportunisme prevaleert weer in het voetbal 🙂 Had dit eerlijk gezegd niet verwacht van Marco. Vorig jaar dus al dat gedoe voor weinig. Mag hopen dat AZ een mooie afkoopsom heeft gekregen. Nu Martin Haar weer terug op de bank?

 2. Gerritvooijs

  6 juli 2015 at 09:43

  Dit was te verwachten. Die files op de A9 was hij zat.
  Voor het geld hoeft hij natuurlijk niet te werken.
  Nu heeft hij een leuke parttime baan bij de KNVB.
  Ik wens hem veel succes want AZ komt op een goede manier van een te dure Hulp trainer af.
  Voor alle partijen is dit een prima oplossing.

  • Jeroen

   6 juli 2015 at 09:49

   Vergeet niet alle extra kosten die we hebben moeten maken om de problemen van vorig jaar op te lossen. Dit is geen win-win situatie geweest.

  • Ray

   7 juli 2015 at 12:03

   Wel jammer dat het Pastoor zijn carriere ernstig geschaad heeft.

   • Ray

    8 juli 2015 at 12:31

    Hmmm, iemand vind het niet jammer dat Pastoor zijn carriere beschadigd is door leugen en bedrog. Vreemd.

 3. harm

  6 juli 2015 at 09:54

  Jammer dat die weg gaat, voor de loonkosten misschien wel beter. Wens hem veel succes

 4. Jay

  6 juli 2015 at 11:20

  Het is jammer omdat een grote naam verdwijnt bij AZ. Maar hij kostte AZ ook een hoop geld en het was nou niet dat onze spitsen met grote stappen vooruit gingen door zijn aanwezigheid. Als AZ en goede afkoopsom heeft gekregen, is het dus niet zo heel erg. Martin Haar kan zijn plek weer innemen.

 5. gerard

  6 juli 2015 at 13:11

  Om heel eerlijk te zijn zat AZ een beetje in zijn maag met Marco:
  je had er niet zo heel veel aan, leuk uithangbord maar wel een duur uithangbord.
  Ik denk dat AZ nu dan ook verlost is zonder Marco te hebben beschadigd want dat wilde AZ destijds voorblijven gezien dan de club in het slijk werd gegooid door de media.
  AZ blij, Marco blij; alhoewel deze laatste kon toch niet tegen verliezen en dan moet je tegenwoordig niet bij Oranje zijn.

 6. az woman

  6 juli 2015 at 15:18

  Marco gaat weg, misschien wel het beste voor beide. Ik hoop dat AZ er een vergoeding voor heeft gekregen die alles dekt wat vorig jaar ons gekost heeft,afkoopsom Pastoor. Nu wil wel het geval dat zowel Danny Blind als Marco een nare nasmaak aan .j.x hebben over gehouden, want de manier waarop ze in amsterdam zijn weggegaan was nou niet bepaald chique. Als Marco wat terug wil doen voor AZ zou hij bij het selecteren van Oranje klanten, Danny kunnen adviseren om ook AZ spelers op te nemen in de Oranje selectie ipv die uit de Hoofdstad, dat verhoogt weer de transferwaarde van onze AZ spelers. Dan wordt Oranje sterker(want Gouweleeuw is beter als Veltman, Berghuis is beter dan Narshing, Dos Santos is beter dan Klaassen, enz) en is er weer een win-win situatie.

 7. NHN

  6 juli 2015 at 19:42

  Valt me tegen van Marco. AZ heeft z’n nek uitgestoken,om Marco van Basten de assistentenrol te geven, en niet verder te gaan met Pastoor. Het was een aardig circus toendertijd.
  Maar hoe nu verder? Het was hoe dan ook, toch voor een hoop geinteresseerde voetballers een interessante gedachte: trainen onder Marco van Basten.
  Geen van ons allen heeft natuurlijk een idee wat de afkoopsom van de KNVB heeft opgeleverd.
  Martin Haar terug in de assistentenrol lijkt ons allen een logische stap. Maar bleef good old Martin, niet aan, op voorspraak van Van Basten? Stewart wilde ‘m het liefst lozen. Ziet hij nu zijn kans daartoe? (schandalig natuurlijk,maar iedereen ken Stewart zo langzamerhand) Of heeft Stewart Haar sr nu ineens hard nodig, en bedekt hij alles met de mantel der liefde?
  Feit is dat we nu ineens geen spitsentrainer meer hebben. Piet Keur werd wegbezuinigd. Nadat het bekend werd gemaakt dat van Basten werd aangetrokken (aanvankelijk als hoofcoach) werd het duidelijk waarom.
  Even later werd dan wel weer Landzaat als specialistentrainer aangetrokken.
  Dat dan weer wel, maar heeft dat meerwaarde?
  Of kunnen we gewoon zonder spitsentrainer, en groeit bevoorbeeld zo’n gozer als Vincent Janssen onder Vd Brom/Haar/Landzaat verder tot een spits die AZ in de subtop houdt?
  Dat Martin Haar “gewoon”, weer assistent moet worden, is voor mij een duidelijke zaak. Maar verder weet ik niet wat voor verschuivingen dit tot gevolg gaat hebben.

 8. oma

  7 juli 2015 at 08:10

  er staat een leuke columns over Marco van Basten op AZ Fanpage.
  met titel Face it:van Basten was een pain in the ass.

  • Ray

   7 juli 2015 at 10:32

   Inderdaad ik heb hem ook gelezen en denk dat de auteur gelijk heeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *