Janssen en Coutinho naar AZ

By
Updated: juni 25, 2015
Vincent Janssen maakt de overstap van Almere City FC naar AZ. Daarnaast neemt de Alkmaarse club doelman Gino Coutinho transfervrij over van Excelsior.

Het duo wordt vanmiddag medisch gekeurd en indien die keuring geen problemen aan het licht brengt, heeft de selectie van AZ zondag op de eerste training naast Jop van der Linden (afkomstig van Go Ahead Eagles) nog twee nieuwe gezichten.

Janssen wordt door AZ aangetrokken met het oog op de tijdelijke absentie van Aron Jóhansson. De Amerikaanse spits strijdt van 7 tot en met 26 juli mee om het toernooi om de Gold Cup. Een goede prestatie van het gastland en de titelverdediger zou AZ slecht uitkomen, aangezien op 30 juli het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League op het programma staat. Voor technisch directeur Earnest Stewart aanleiding om Janssen binnen te halen aangezien Denni Avdic en Eli Babalj moeten vertrekken en Robert Mühren tot voor kort de enige optie was bij afwezigheid van Jóhannsson.

Met Almere City haalde hij zelfs de play-offs voor promotie naar de Eredivisie, maar in de eerste ronde bleek promovendus De Graafschap te sterk. Janssen debuteerde dit seizoen bij Jong Oranje, waar hij twee keer scoorde in vijf interlands. Hij speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar een contract zat er niet in. De Brabander vertrok medio 2013 naar Almere. In zijn eerste seizoen kwam hij tot tien treffers, terwijl Janssen een jaar later negentien keer trefzeker was in de Jupiler League.

Coutinho
Behalve Janssen heeft AZ ook doelman Gino Coutinho aangetrokken. Esteban, vorig seizoen de eerste keeper in Alkmaar, vertrekt deze zomer – net als reserve-doelman Yves de Winter – transfervrij bij AZ. Coutinho komt transfervrij over van Excelsior en speelde in het verleden voor onder meer PSV, Vitesse en ADO Den Haag. Hij wordt in principe gehaald voor de rol van tweede doelman, aangezien AZ het vertrouwen heeft uitgesproken in Sergio Rochet. Bron: VI

21 Comments

 1. Harry

  25 juni 2015 at 15:22

  Verrassend dit,hoop op meer

  • AZ Alkmaar

   27 juni 2015 at 11:42

   Ik hoop als kers op de taart een talentvolle linkervleugel spits.

 2. Ruud

  25 juni 2015 at 15:51

  Het is toch eigenlijk raar dat de nummer 3 van Nederland alleen kan vissen in de Jupiler League vanwege geldzorgen. Is er nou echt alleen wat mogelijk als Berghuis verkocht is, Gerrit?

  • Gerrit Vooijs

   25 juni 2015 at 22:05

   Ja eigenlijk wel Ruud. AZ heeft om de gaten te dichten de begroting teruggeschroefd naar ca 22 miljoen.
   Het stadion is niet meer uitverkocht, er waren geen Europese inkomsten en de sponsorinkomsten zijn iets teruggelopen.
   AZ heeft nu na de grote 3 en Vitesse en Twente, de 6e / 7e begroting van de eredivisie. Weet effe niet wat Heerenveen nu heeft maar die zal ons niet veel ontlopen.

   De verkoop van Berghuis geeft AZ dus de mogelijkheid om nog iets te doen. Maar AZ zal zeker niet alles opmaken om tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen.

   • Ruud

    26 juni 2015 at 08:27

    Duidelijk, Gerrit. Het is zoals het is. Niet reëel om opnieuw een derde plaats te verwachten dus zeg ik er dan bij. Een zwaarder jaar met EL en een minder ervaren groep geeft meestal een terugslag. Zou mooi zijn als ik ongelijk heb.

  • AZ Alkmaar

   27 juni 2015 at 11:38

   @ruud
   Als je een beetje in de speler Vincent Janssen gaat verdiepen weet je dat het een talent is. En dus de potentie heeft om een goede spits te worden. Daarbij lijkt het mij dat AZ niet de zoveelste miskoop doet na Babalj/Avdic (noem maar op) Het is altijd maar de vraag waar een speler zijn lat ligt. In eerste instantie is een stand-in voor Aron met daarachter Muhren. Lijkt mij dat jvdb hem niet meteen in het diepe gaat gooien en eerst een paar wedstrijden laat rijpen in het 2e.

   • Ruud

    28 juni 2015 at 09:18

    Hoi, ik neem het van je aan en inderdaad is het in de rangorde de derde spits. Ik bedoelde eigenlijk zoals Heerenveen al jaren een spits vindt die dan miljoenen oplevert. Misschien is Jansen vanuit Moneyball principe een Nederlands voorbeeld hiervan.

 3. kaazie1987

  25 juni 2015 at 17:28

  ja der is alleen wat mogelijk als Berghuis of gouweleeuw voor veel geld verkocht wordt, is toch niet raar als je een negatief eigen vermogen van 4 miljoen had tijdens het seizoen 2014/2015. met de transfer van gudelj is dat weggewerkt maar blijkbaar houden ze te weinig over om gericht aankopen te doen, daarbij komt ook nog is kijken dat onze begroting vanaf dit seizoen teruggaat van 25 naar 22 mmiljoen. dat is bijna net zoveel als clubs als groningen en heerenveen, dus vanaf dit seizoen zullen wij in de zelfde vijfer gaan vissen als hun en dan kom je met aankopen als janssen prima spits trouwens maar wij az supporters zijn toch meer gearriveerde spelers gewend

  • Gerrit Vooijs

   25 juni 2015 at 22:20

   Nou kaazie ik vind dat wel mee vallen.toch ?
   Mattias, Aron, Berghuis, Rochet, Hupperts, Rosheuvel, Tankovic, Muhren, Babelj, Anderson om maar even wat namen te noemen. Allemaal talenten maar zeker geen gearriveerde spelers. Zelfs Gudelj moest het nog bewijzen net als Ortiz, Henriksen en Esteban toen zij bij AZ arriveerden.

   En nu AZ noodgedwongen terugdoet grijpen op spelers onder de miljoen moet AZ vooral heel slim gaan inkopen.

   Vincent Janssen kan in potentie zo’n slimme aankoop zijn net als Hupperts maar ze moeten het wel nog bewijzen.

 4. kaazie1987

  25 juni 2015 at 17:33

  volgens psv network wil az 6 miljoen plus ritzmaier, lijkt mij een prima deal. van die zes miljoen zal waarschijnlijk linssen en alireza jahankbaksh en een linker verdeiger gehaald worden. wel goed om te lezen dat rochet volgend seizoen onze eerste keeper wordt, wat ik van hem gezien ziet het er behoorlijk constant uit

  • gerard

   25 juni 2015 at 19:50

   Psv denkt aan een som van over de 15 miljoen voor een middelmatige speler als Wijnaldum die dit seizoen weinig indruk heeft gemaakt en dat zou dan 6 miljoen willen uitgeven voorwellicht wel het grootste talent op de nederlandse velden dan kom je er als 3e club van Nederland wel heel bekaaid van af!

 5. Maarten2802

  25 juni 2015 at 17:33

  blijf het inderdaad raar vinden aangezien er de laatste jaren toch niks is veranderd aan inkomsten?? Dit zal (neem ik aan) niet in plaats van Linssen zijn maar gewoon een getalenteerde spits voor de toekomst. Overigens vind ik dat AZ niet naar de aanval en het middenveld moet kijken maar naar de verdediging, daar ligt onze zwakte. gouweleeuw en M. Johansson zijn goed genoeg maar aan de linker kant zijn Van der Linden en Haps niet top 6-club waardig. ben benieuwd of ze voor deze posities nog goede spelers aantrekken. Hier zal eigenlijk nog een goede versterking moeten komen maar vrees dat AZ het geld niet heeft..

  • Keet

   26 juni 2015 at 17:39

   Van mij mag Vd Linden zich eerst bewijzen voordat je zegt dat hij niet top 6 waardig is. Moisander kwam uit de eerste divisie, had zich ook nooit gepresenteerd bij een top 6 club maar werd direct kampioen.

 6. kaazie1987

  25 juni 2015 at 17:38

  als ze linssen en jahankbaksh en een linker verdediger weten te strikken en je zet alle namen tegen over elkaar zie je dat alle posities prima dubbelbezet zijn en dat ze allemaal gelijkwaardig zijn aan elkaar, hen je dus op alle posities prima concurrentie en dat zal de spelers alleen maar beter maken behalve de rechtsback positie blijft een zorgenkindje.

 7. harm

  25 juni 2015 at 18:34

  Zijn 2 redelijke spelers, Coutinho is 32 als ik me niet vergis dus ervaring genoeg. Nu even afwachten of ze goed presteren!

  En ook met Maarten eens, ik hoop dat de verdediging niet wordt overgeslagen deze transferperiode!

 8. Jelle

  25 juni 2015 at 18:35

  Zal linssen of jahanbaksh worden

 9. Vincent

  25 juni 2015 at 20:34

  Eindelijk coutinho binnen gehaald en Janssen niet verwacht,maar is een goede keus als 3e spits,maar konden we niet babalj meteen verhuren aan Almere?

 10. az woman

  26 juni 2015 at 13:42

  Goede aanwinsten, Maar even iets anders.
  Mocht Berghuis naar Eindhoven gaan, kan Earnest dan ook niet contractueel vast leggen, dat naast 8 miljoen afkoopsom +30% doorverkoop percentage + ritzmaier, dat Marcel Brands en Toon Gerbrands ons Stadion een schilderbeurt gaan geven,we huren een steiger, we geven ze een overal, een kwast en genoeg liters verf.

  • AZ Alkmaar

   27 juni 2015 at 11:24

   @az woman

   Als je langs het stadion komt dan kun je al zien dat ze bezig zijn met het onderhoud
   Heb liever dat ze ‘ooit’ die rare goedkoop uitziende rubberen doeken vervangen voor iets knaps.

   • az woman

    27 juni 2015 at 15:23

    Daar heb je ook een goed punt.

 11. Jeroen

  28 juni 2015 at 11:46

  Ben verrast met beide spelers. Coutinho is leuk als reserve-keeper, maar meer verwacht ik er ook niet van. Vincent kan uitgroeien tot een aardige speler, maar hij zal er niet per direct staan. Ik heb overigens nog steeds vertrouwen in Muhren. Hij zal ook wel eerste spits gaan worden mocht Aron vertrekken. Dan heb je met Vincent een leuke reserve speler.

  Mocht Berghuis vertrekken, dan moeten we echt een flankspeler gaan halen. Vooral doordat we Europees spelen, moet je wel zorgen dat je voldoende spelers hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *