Een rampzalige bevrijdingsdag

By
Updated: mei 5, 2015

AZ leek zich vandaag tien jaar geleden te plaatsen voor de finale van de UEFA Cup. Een paar seconde voor het eind zorgde Sporting Lissabon voor een enorme kater op Bevrijdingsdag.

Miguel Garcia. De rechtsback van Sporting Lissabon stond vrij bij de eerste paal in de blessuretijd van de tweede verlenging. Zijn verdedigende taken mocht hij vergeten, de Portugezen moesten scoren om door te gaan. De corner was genomen en de bal kwam zijn kant op.

Bevrijdingsdag 2005: 05-05-05. AZ moest doen waar PSV een dag eerder niet in slaagde. De ploeg van coach Guus Hiddink stond 2-0 voor tegen AC Milan en de verlenging na de 2-0 nederlaag in Italië en daarmee de finale van de Champions League leken in zicht. In blessuretijd maakte Ambrosini de bevrijdende 2-1. PSV maakte nog 3-1, maar dat mocht niet baten.

‘De spelers die nog niet tot op het bot gemotiveerd waren, bleken dat na die beelden’
Ook het AZ van Co Adriaanse stond in de halve finale, van de UEFA Cup. De eerste wedstrijd, in Lissabon, was na een 1-0 voorsprong door Denny Landzaat met 2-1 verloren van Sporting. Maar er was nog niets aan de hand. De ploeg uit Alkmaar had het hele seizoen al laten zien niet onder de indruk te zijn van tegenstanders die ze in Europa tegenover zich troffen. PAOK Saloniki, Auxerre, Amica Wronki, Glasgow Rangers, Alemannia Aachen, Shachtar Donetsk en Villarreal werden op weg naar de halve finale verslagen. Alleen Grazer AK had van AZ weten te winnen, maar toen was de ploeg van voorzitter en suikeroom Dirk Scheringa al zeker van poulewinst.

In Europa wist AZ immers altijd wel te scoren. Adriaanse hield dat zijn spelers ook voor en dat motiveerde zijn spelers. Net als de opmerking dat de coach zijn toilettas achter had gelaten in Lissabon, na de eerste wedstrijd. Dat gaf niet, aldus Adriaanse, omdat hij wist dat AZ zou terugkeren in Lissabon, de stad waar de finale van de UEFA Cup gespeeld zou worden in 2005. Ook die opmerking deed het goed bij de spelers. In de bus werd een dvd afgespeeld, gemaakt in opdracht van Adriaanse, met daarop alle hoogtepunten van het Europees seizoen 2004-2005. De spelers die nog niet tot op het bot gemotiveerd waren, bleken dat na die beelden.

‘In zo’n Middeleeuwse omgeving wilden de verwende vedetten uit Spanje en Portugal niet voetballen’
En dan had AZ nog het thuisvoordeel. Van het krakkemikkige stadion Alkmaarder Hout werden de tegenstanders, die gewend waren aan luxueuze stadions met schitterende kleedkamers, niet blij. Villarreal, tegenstander in de kwartfinale, had geklaagd bij de UEFA en ook Sporting deed dat. Er was geen vrije doortocht naar de krappe, ouderwetse kleedkamers met druppende douches en koud water, de spelers moesten door de supporters naar het veld en onderweg kwamen ze ook de stinkende pisbakken nog tegen. In zo’n Middeleeuwse omgeving wilden de verwende vedetten uit Spanje en Portugal niet voetballen.

Met achtduizend man op de tribunes zat het stadionnetje propvol. De tegenstander moest wennen aan deze ambiance en AZ profiteerde al na zes minuten. Kenneth Perez kopte de 1-0 binnen. Niet veel later schoot de Deen een vrije trap op de paal. Daarna kwamen de Portugezen beter in de wedstrijd, het was te danken aan keeper Henk Timmer dat AZ ongeschonden de rust leek te halen. Leek, want Liedson strafte vlak voor rust van dichtbij een moment van onoplettendheid af: 1-1.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *