‘AZ bestuur ook verantwoordelijk voor slechte resultaten’

By
Updated: december 6, 2009
'AZ bestuur ook verantwoordelijk voor slechte resultaten'

Alle ogen zijn natuurlijk direct gericht op de trainer als blijkt dat de doelstellingen niet behaald gaan worden. De vraag is natuurlijk of dit wel redelijk is? Zijn er niet meer mensen verantwoordelijk voor de sportieve malaise waar AZ zich in bevindt? Je zou denken dat het bestuur van AZ zich behoorlijk heeft vergist is het aanstellen van Ronald Koeman en dus ook hand in eigen boezem zou moeten steken. Toch?

Koeman kwam afgelopen zomer bij AZ op het moment dat de Alkmaarders klaar leken voor een nieuwe stap in hun ontwikkeling. Onder de ‘meester’ Louis van Gaal – die zijn spelers naar zijn wensen kneedde – was AZ voor de tweede keer in de historie kampioen geworden. Het bestuur en de directie van de landskampioen vonden dat de talentvolle spelersgroep toe was aan een coach die de spelers meer verantwoordelijkheden zou geven. AZ kwam al snel uit bij Koeman, een Europees ervaren trainer die na een ‘sabbatical’ van een jaar stond te popelen om weer aan de slag te gaan.

De 46-jarige Zaandammer maakte bij de landskampioen zijn reputatie als ‘prijzenpakker’ direct waar. AZ pakte tegen bekerwinnaar sc Heerenveen met bij vlagen sprankelend voetbal de Johan Cruijff Schaal. Al in de eerste competitiewedstrijd ging het echter mis. De Alkmaarders verloren bij Heracles en beëindigden het duel ook nog eens met negen man, na twee rode kaarten. De discipline die AZ zo kenmerkte onder Van Gaal leek plotseling verdwenen, iets wat Koeman zelf aanvankelijk echter bestreed. „Ik pak mijn spelers misschien nog wel strenger aan dan mijn voorganger”, zei hij aan het begin van het seizoen.

Het is echter de vraag in hoeverre Koeman alleen verantwoordelijk kan worden gehouden voor het tegenvallende seizoen. AZ koos met Koeman voor een coach die zijn spelers wilde leren zelf na te denken over voetbal, een heel ander type dan Van Gaal, die alles van tevoren uittekende voor zijn elftal. De AZ’ers bleken op het veld echter maar moeilijk om te kunnen gaan met die verantwoordelijkheid, waardoor het huwelijk tussen Koeman en de landskampioen nooit echt gelukkig werd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *