Honkballegende Billy Beane nieuwe adviseur AZ

By
Updated: maart 18, 2015

Billy Beane, bekend van het boek Moneyball, kijkt uit naar zijn rol binnen AZ. De Amerikaan is momenteel op trainingskamp met de beroemde honkbalclub Oakland A’s, maar is sinds vandaag ook adviseur bij AZ. Een uitdaging die hij helemaal ziet zitten.

“Een paar maanden geleden ben ik door Robert Eenhoorn gepolst of ik iets bij AZ wilde doen”, zegt Beane in De Telegraaf. “Hij wist natuurlijk dat ik een voetbalgek ben en omdat ik Robert hoog heb zitten, stond ik er open voor. Hij is iemand die als sportman op het allerhoogste niveau heeft gepresteerd, daarna als manager goed om zich heen heeft gekeken en met deze bagage een verrijking voor de sport is. Daarom vind ik het interessant om binnen het voetbal met hem op te trekken. Ik kan hem adviseren over bepaalde zaken bij AZ en ik kan weer nieuwe ideeën voor de A’s opdoen.”

“Groot voordeel is dat de A’s en AZ goed met elkaar te vergelijken zijn”, vervolgt Beane zijn verhaal. “Wij hebben al een jaar of vijftien één van de laagste begrotingen in de Major League. Zeker qua tv-gelden kunnen we niet tippen aan de bedragen die New York Yankees en Los Angeles Dodgers krijgen, net zoals AZ het qua budget nooit van Ajax of PSV gaat winnen. Dus moet op andere manieren het gat worden gedicht.”

Beane werd beroemd door zijn vooruitstrevende aanpak, hij was de concurrentie al meerdere keren een aantal stappen voor. Dat hoort nu ook bij zijn adviseurschap. “In de Major League zijn we qua analyse verder dan welke andere sport dan ook. Dat kunnen we bij AZ projecteren op de scouting, spelerscontracten en de algehele organisatie. Iedere sport is uniek, de kunst is om het beste van twee werelden bij elkaar te brengen. Dat wordt de uitdaging.”

AZ maakt inmiddels al deel uit van zijn leven. “We staan aan het begin van het nieuwe Major Leagueseizoen, dus mijn prioriteit ligt bij de A’s. Toch mis ik al maanden geen wedstrijd van AZ. De bedoeling is dat ik een paar keer per jaar naar Nederland kom. Dat is geen probleem, want de verbindingen zijn prima. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit San Francisco en als we met de A’s aan de oostkust spelen, is het helemaal een afstand van niks. Het is in ieder geval een fascinerende uitdaging”, aldus de 53-jarige Amerikaan in De Telegraaf.

20 Comments

 1. Justin

  18 maart 2015 at 08:58

  Leuke ontwikkeling!

 2. de echte supporter

  18 maart 2015 at 10:26

  zijn we nu een Amerikaanse honkbalclub of een Noord-Hollandse voetbalclub…….

 3. woonwagenpower

  18 maart 2015 at 10:31

  Az heeft Billy Beane als adviseur binnen gehaald,
  Laten we hopen dat Billy met AZ ook resultaat behaald.
  Absoluut heb ik 100% vertrouwen,
  Billy weet hoe je met minder middelen een goed team kan bouwen.
  Daarbij komt er nog extra Amerikaanse sportmentaliteit,
  wat misschien ten goede komt van de selectie kwaliteit.
  Billy heeft aangetoond dat je met beperkte middelen ver kunt komen,
  daarom ben ik met zijn rol als adviseur erg ingenomen.
  In deze keus van AZ zit duidelijk de hand van Robert Eenhoorn verwerkt,
  dit is alvast een van z’n kunststukjes heb ik bemerkt.
  Billy ik hoop dat jij en AZ samen veel succes gaan beleven,
  dat maakt het voor ons ook wat leuker in het leven.

 4. woonwagenpower

  18 maart 2015 at 10:35

  Misschien kunnen we Zaterdag tegen Cambuur met zijn allen het iets verzinnen op het lied van Michael Jackson Billy Jean, maar dan iets met Billy Beane.

 5. NHN

  18 maart 2015 at 10:40

  Ik vindt dit helemaal niks om het lijf hebben. Het was best wel een mooi verhaal van de Oakland blablabla’s die no-name spelers contracteerde ipv dure glamour boys. En dat dan deden via een bepaalde succes formule. En dat leverde uiteindelijk resultaat op.
  Maar dit is de USA niet. (Gelukkig niet). Het contracteren van no-name spelers doet AZ al erg lang. Al gaat Stewart daar vaak flink mee de boot in.
  Maar dat neemt niet weg dat dit wel een juiste manier blijft. Alleen mag het scoutingsapparaat wel eens onder de loep genomen worden.
  Het is nu wel duidelijk dat AZ de weg ingeslagen heeft, van de eigen jeugd.
  Om te zorgen dat je dit op hoog niveau houdt moet je zorgen dat je oud spelers met een voetbal historie de jeugd laat opleiden.
  Daar heb je geen adviserende Yank voor nodig. Ik vind 1 Yank op de stoel van TD er al 1 teveel.
  Zorg ook eens voor een behoorlijke keeperstrainer! Is al zo vaak gezegd…
  Als je wat nuttigs uit de USA wil bewerkstelligen moet je volgens mij eens gaan scouten daar. Voetbal zit daar in de lift. Alleen geven clubs daar liever mega-bedragen uit aan Europeanen die in de herfst van hun carriere zitten, dan eigen jeugd. Probeer daar eens een slag te slaan. Als er werkelijk gasten van een jaar of 20 zijn, die daar op een dood spoor zitten, en hier nog van waarde kunnen zijn,bereid zijn voor een AZ-salaris hun loopbaan nieuw leven in te blazen is het de moeite waard.
  Ik kom voor mijn werk vaak in Amerika. Alle voetbal-liefhebbers zijn daar helemaal lyrisch over de Europese competities. (natuurlijk denken ze wel meteen aan de PL en CL, maar toch…)
  Dus in mijn ogen heb je meer aan een scout in de USA dan aan een adviseur.
  Bovendien,wat heb je aan een iemand als adviseur. Een titel die helemaal niks voorstelt.
  Co Adriaanse is adviseur bij Utrecht, wat heb je d’r an? Niks!
  Zo iemand neemt geen beslissingen, doet verder niks, lift alleen mee.
  Geen zinvolle actie van AZ, dit hele Billy Beane verhaal.

 6. Jay

  18 maart 2015 at 16:37

  Ik ben er wel blij mee. Financieel kunnen we het nooit winnen van de traditionele top 3, dus vind ik het mooi om te zien dat AZ toch probeert om op een andere manier aan te kunnen haken bij de top van Nederland.

 7. kaazie1987

  18 maart 2015 at 16:54

  Ja natuurlijk is dit goed nieuws, de mensen die tegen deze manier van werken zijn moeten of de film gaan kijken of op Google gaan kijken wat moneyball precies inhoudt. In europa zijn verschillende clubs die deze manier van werken al uitoefenen waaronder fc mitjylland uit Kopenhagen, die club staat inmiddels dik eerste en gaat waarschijnlijk voor het eerst kampioen worden

 8. kaazie1987

  18 maart 2015 at 17:05

  voor degene die wil weten wat werken volgens het moneyball princiepe inhoudt moeten dit stuk over fc mitjylland is even lezen. het is trouwens de ouwe club van simon poulsen. ik ben persoonlijk een enorm voorstander van dez manier van werken ik hoop jullie straks ook https://decorrespondent.nl/2566/Voor-de-scouts-van-deze-club-is-het-kijken-van-wedstrijden-verboden/226598751390-0fa5648d

 9. az woman

  18 maart 2015 at 17:53

  Ik vermoed dat er bij vi op tv, of op andere supporters side’s wel grappen overgemaakt worden, in de trant van bij AZ hebben ze Mr Bean als adviseur aangetrokken, maar dat terzijde.
  Wie weet is met deze rol van Billy Beane wel een brug geslagen tussen Amerikaanse talenten en AZ?
  Ik geloof niet dat AZ hier slechter van wordt.
  Hier voel ik me veel beter bij, ipv met een investeringsmaatschappij in zee gaan, zoals Twente met Doyan in zee is gegaan.
  Stewart en Eenhoorn mijn complimenten, al geloof ik dat Robert Eenhoorn hier meer aandeel in heeft dan Earnest.

  • woonwagenpower

   19 maart 2015 at 09:01

   Mister Bean had op zijn terrein en in zijn vak ook succes,
   laat een ander maar lachen dan, wie het laatst lacht, lacht het best.
   Robert Eenhoorn lijkt mij helemaal geen domme man.
   Wat je zegt, bij Twente zijn veel verkeerde keuzes gemaakt, en wat Gerrit zegt, is ook helemaal waar. aan deze constructie zitten relatief weinig risico’s verbonden.
   Wie niet sterk is moet slim zijn.
   Ik hoop dat we in de toekomst sportief er op vooruit gaan, en dat we nu groten stappen hebben gezet naar een financieel kerngezond AZ, met een spaarpot die op knappen staat.

 10. urdal

  18 maart 2015 at 19:02

  Dit is alleen maar goed voor AZ. Hij heeft bewezen dat je door goed beleid heel wat voor elkaar kan spelen. En Oakland A’s is geen klein clubje daar hoor en daar gaan wat meer centjes in om dan bij ons. Maar de meeste mensen hier kunnen alleen de NY Yankees hier. Ik kan jullie vertellen dat de Yankees daar het 020 van hier is. Meer dan 50% van Amerika heeft er een hekel aan. De beste spelers bij andere clubs vandaan halen zodat ze maar niet tegen je kunnen spelen. Dat is net zoals ze bij 020 doen. Dus hoe meer info je kunt krijgen van dit soort mensen, hoe beter je er van kan worden. Ik zou ook graag zien dat iemand als Ton Boot iets bij AZ zou gaan doen. Is trouwens ook een AZ supporter. Het zijn allemaal mensen die helpen om de club beter te maken en naar een hoger niveau tillen. Hele goede zet van AZ.

 11. Gerrit Vooijs

  18 maart 2015 at 20:18

  Prima zet van Eenhoorn. Hij streeft naar meer als plaatsing voor de Playoffs of een Incidenteel succes in de Beker.
  Hiermee laat hij zien dat hij vernieuwend bezig wil zijn om op via een andere weg zijn doelen voor AZ te bereiken.
  Het gaat voorlopig om een adviseurs hap dus heeft dit een laag risicoprofiel.

  AZ wil van een lelijk eendje veranderen in een zwaan…… Mooi om dit proces in de komende periode te gaan volgen.

 12. Ruud

  19 maart 2015 at 10:51

  Prima om te proberen beleid te vormen door Eenhoorn. Het is net het werk van Stewart want die heeft geen kaas gegeten van beleid. We zijn benieuwd!

 13. az woman

  19 maart 2015 at 16:28

  Heeft iemand enig idee wanneer de benadering en methode van Billy Beane, zijn vruchten af gaat werpen?
  Ik verwacht natuurlijk geen wonderen, maar zouden we er volgend seizoen al iets van merken?

  • Jay

   19 maart 2015 at 16:57

   Het zal heel geleidelijk gaan en in eerste instantie vooral toegepast worden op transfers en contractverlengingen.

 14. Timon

  19 maart 2015 at 17:24

  Wat kost dat?

 15. Jeroen

  19 maart 2015 at 20:15

  Ik ben hier erg blij mee. Met innovatie kunnen wij wellicht aansluiting vinden met de top. Ik ben sowieso een voorstander voor een wat minder subjectieve benadering van voetbal 😉

 16. oma

  20 maart 2015 at 07:25

  bij iets uit Amerika komt lopen bij mijn altijd de koudenrillingen over mijn rug.
  gezien wat een ellende daar aan de hand is.
  ik ben hier niet negatief over ik wacht wel af wat het brengt.

 17. Martje

  21 maart 2015 at 00:50

  kijk de film, echter 95% van de bezoekers van deze site zou het niet kunnen volgen, want enegls is de voertaaal. Was het nou Dombo of Jumbo…… Wees blij met het ” out of the box , denken
  Hartelijk dank en nee, ik ga niet rijmen

  • az woman

   21 maart 2015 at 08:27

   Nou Martje, je bent behoorlijk minachtend over de bezoekers van deze site.
   Jij stelt dat 95% een Engels talige film niet kan volgen, of zoals jij het schrijft enegls.
   De voertaal, of zoals jij het schrijft voertaaal is prima te volgen.
   Volgens Europees onderzoek (euro barometer 243, Europeans and their languages, februari 2012) wordt Engels door 90% van de Nederlandse bevolking als tweede taal gesproken. Engels is daarmee de meest gesproken tweede taal in Nederland. Die 90 % die het kan volgen geldt ook voor bezoekers van deze site!
   En als in jouw beleving de mensen hier slecht Engels kunnen volgen, waarom schrijf je dan “out of the box? dan zou ik schrijven “denken buiten de kaders”.
   En als weer eens voor de spiegel staat, kijk jezelf dan aan en vraag nog eens , was het nou Dombo of Jumbo.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *