Van den Brom: ben meer dan alleen people manager

By
Updated: maart 5, 2015

John van den Brom (48) kent succes bij vrijwel alle clubs waar hij werkt. Met AZ houdt hij Feyenoord momenteel achter zich in de Eredivisie, maar wat is precies zijn kracht als coach? En: kan hij het ook op de iets langere termijn? ,,Ik ben méér dan alleen een people manager.”

John van den Brom was net in dienst bij AZ toen er bij zijn vrouw borstkanker werd geconstateerd. Dat was eind vorig jaar. Het ontging vrij veel mensen, want bijna niemand bij de Alkmaarse club zag in die dagen een andere Van den Brom dan normaal. ,,Natuurlijk vrat het aan me, maar ik ben van nature nu eenmaal een positief mens. Het komt allemaal goed, dacht ik de hele tijd. Bovendien: het voetbal was een uitlaatklep. Als je positief een wedstrijd ingaat, is de kans groter dat je wint. Het is onzin misschien, maar ik voel me daar prettig bij.”

Al langer heeft hij het imago van Mister Positivo. Bij AZ trad Van den Brom aan bij een club in staat van chaos, maar inmiddels is zijn ploeg hard op weg zich rechtstreeks te plaatsen voor Europees voetbal. Dat valt op. Na successen bij AGOVV, ADO Den Haag, Vitesse en in zijn eerste seizoen bij Anderlecht, lijkt het erop of het Van den Brom overal voor de wind gaat. Wat maakt hem speciaal? Waarin onderscheidt hij zich wezenlijk van andere trainers?

Mensenmens
Van den Brom: ,,Onze directeur Robert Eenhoorn zei het laatst treffend. Hij zei: ‘Jij bent een mensenmens. Mensen voelen zich bij jou snel op hun gemak.’ Ik denk dat dat wel klopt. Ik heb wat dat betreft niets tegen de term people manager, al vind ik wel dat het vak van trainer meer is dan alleen het verbinden van mensen.”

,,Als je kijkt naar mijn elftallen, spelen daar vaak veel jonge spelers in. Hier bij AZ ook weer. Een kwaliteit is dat ik jonge spelers beter kan maken én hen vertrouwen durf te geven. Ik kan een elftal in relatief korte tijd naar mijn hand zetten. Dat past bij mij. Bij alle clubs heb ik vrijwel direct resultaat gehaald.”

Genezen
Zijn vrouw is inmiddels genezen verklaard. Veel moeilijker dan het ontslag bij Anderlecht, of het vruchteloos wachten op een telefoontje van een fijne nieuwe club, was het wachten op de uitslag van de operatie van zijn vrouw.

,,Mensen konden het misschien niet altijd aan me zien bij AZ, maar ik zeg eerlijk: Toen was ik er niet helemaal bij. Het is altijd een risico, blijft de kanker of is het helemaal weg. In de tijd ervoor ben je blij dat je afleiding hebt. Ik heb iedereen bij AZ direct ingelicht en ze hebben alle medewerking verleend. Mijn vrouw zei ook: ‘Ik voel me niet ziek, ik kan gewoon nog alles doen, ga jij nou maar naar Alkmaar.’ Ze was ongelooflijk krachtig.”

De gunstige uitslag kwam net voor de laatste wedstrijd voor de winterstop. AZ verloor met 3-0. ,,Maar mijn vrouw stuurde me direct na afloop dat we de belangrijkste wedstrijd de dag ervoor al gewonnen hadden. En zo was het precies.” Bron: AD

4 Comments

 1. Ryan

  5 maart 2015 at 19:12

  Niets meer dan lof voor van de Brom.
  Over hoe realistisch over komt in de media, hij verteld gewoon hoe het is zonder de realiteit uit het oog te verliezen.
  De hele technische staf is een homogene geheel iedereen draagt dezelfde missie uit, jonge talenten te kneden en ze omhoog te helpen, en ze hebben er allemaal stuk voor stuk een hoop lol in.
  Ik vind dit een positieve ontwikkeling.
  Ook hulde voor Stewart maar nu maar kijken hoe het volgend seizoen gaat.

 2. woonwagenpower

  5 maart 2015 at 23:09

  Heel professioneel van John van de Brom.
  Bij deze wil ik en AZ WOMAN, John zijn hele gezin een mooie toekomst toewensen,
  zonder die smerige sluipmoordenaar die zich kanker noemt.

 3. Gerrit Vooijs

  6 maart 2015 at 20:24

  Fijn voor VDB dat het zo is uitgepakt. Voetbal is en blijft maar een spelletje en staat dan terecht op het 2e plan.

  VDB heeft er een echt team van gemaakt waardoor ook de mindere wedstrijden worden gewonnen.
  De beste trainer van de laatste jaren !

 4. Timon

  8 maart 2015 at 18:50

  Klopt,ook,een zwaar overgewaarderde trainer!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *