Van den Brom: ‘Staan er goed voor’

By
Updated: februari 7, 2015

John van den Brom blikte een dag na de uitzege op Ajax alweer vooruit op de volgende horde in de Eredivisie-race: FC Groningen. Waar is zijn ploeg toe in staat en hoe gaat het met de enkel van Aron Jóhannsson?

“We zijn goed uit de winterstop gekomen”, concludeerde Van den Brom. “We hebben tien punten uit vier duels gepakt. De bekerwedstrijd tegen FC Twente was helaas niet goed. Dat ben ik nog niet kwijt. Maar in de Eredivisie staan we er dus goed voor, met één punt achterstand op de nummer drie. En dat terwijl ons spel nog niet eens sprankelend is geweest.”

Vertrouwen
Van den Brom: “Waar wij toe in staat zijn? We hebben een goed team, wie er ook speelt. Voorwaarde is dat we het met z’n allen doen, want we hebben niet veel spelers die individueel het verschil kunnen maken. De winst tegen Ajax geeft ons veel vertrouwen. Een resultaat boeken in een grote wedstrijd geeft spelers het besef: we kunnen het. Uit tegen Feyenoord was dat ook al bijna gelukt. Dit gevoel nemen we mee.”

Jóhannsson
Of Van den Brom ook de matchwinner van Ajax – AZ meeneemt naar Groningen is nog onzeker. “Jóhannsson heeft last van zijn enkel. Hij wordt intensief behandeld. Het wordt een race tegen de klok.”

Over het spel van Jóhannsson zei Van den Brom: “Hij staat altijd op de goede plek. Aron is ook al beter in de diepte aanspeelbaar. We gaan steeds meer dingen van hem zien die we wíllen zien. Aron is goed bezig.”

FC Groningen
“Ik vind dat FC Groningen na de winterstop herkenbaar speelt. Thuis hebben ze tegen Go Ahead een overtuigende overwinning geboekt”, zei Van den Brom over de ploeg van trainer Erwin van de Looi, met wie hij in het verleden samenspeelde bij Vitesse. Bron: AZ.nl, bron foto: Voetbalprimeur.nl

33 Comments

 1. Martijn

  7 februari 2015 at 12:11

  Zonder Europees voetbal is het een mislukt seizoen. De aankomende wedstrijden zijn even belangrijk dan als die tegen Ajax. Laat het zondag maar ‘écht’ zien.

  AZ hoort in Europa!

 2. NHN

  7 februari 2015 at 12:27

  “We zijn goed uit de winterstop gekomen” Huh??? Die kansloze 3-0 tegen Twente vergeten?? Dat was onthutsend slecht,tegen een tegenstander die ook allang weer op de weg terug is.
  0-1 uit bij nultwintig is leuk (ik kon zelf niet eens slapen diezelfde nacht, nog vol met adrenaline), maar nu weer met beide benen op de grond. Als je verliest van Groningen heb je er eigenlijk ook niet veel aan.
  Dus, weer een finale. En zeker geen gemakkelijke. Ortiz nog steeds geblesseerd, en dat middenveld van Groningen staat heel wat beter gepositioneerd dan bij het ajax van afgelopen donderdag.
  En ik verwacht eigenlijk een slag op het middenveld. Maar niets is onmogelijk. Voor de winst gaan.

  • Gerritvooijs

   7 februari 2015 at 12:41

   Je hebt gelijk maar dat zegt VDB zelf ook. AZ speelt niet goed, tegen Twente zelfs slecht, maar het boekt wel goede resultaten in de competitie.
   AZ is dit seizoen een onherkenbaar stabiele ploeg in uit wedstrijden. De uitzonderingen bevestigen die regel.
   Tegen Grun zie ik net als tegen ajax mogelijkheden. Maar Twente uit een Utrecht uit kan AZ beter schriftelijk afdoen omdat AZ nooit Het eigen niveau haalt zoals PEC dat heeft in alkmaar.

 3. KeesK

  7 februari 2015 at 12:38

  Ik vrees dat hij Timon niet kan overtuigen met zijn “We staan er goed voor” verhaal. Gezien elke bovengemiddelde speler de Hollandse velden meestal snel verruilt voor een buitenlandse club en een Zwitserse bankrekening is de spoeling bij de concurrentie net zo dun en spelen ze met dezelfde problemen waardoor de zwaktes van het Alkmaarse elftal worden gemaskeerd. Desalniettemin staan ze op een plek die buiten (mijn) verwachting was en staat het er goed voor zelfs als ze in het noorden worden geknipt en geschoren, want er is altijd wel een excuus als het weer helemaal niks was en de degradatiezone is heel ver weg.

  • Gerritvooijs

   7 februari 2015 at 13:45

   Ik begrijp eigenlijk niet waar dit vandaan komt. Ik hoor het ook om mij heen vaker. AZ is vooral in uit wedstrijden dit seizoen bezig aan 1 van de betere seizoenen. Slechts 3x stapte AZ met lege handen de bus in. Ik verwacht een gelijkspel en dat zou een goed resultaat zijn. AZ is geen top club maar presteert vormen subtopper uitstekend. Het voetbal kan sprankelender maar op het resultaat valt niets aan te merken, integendeel.

   • Ruud

    7 februari 2015 at 14:11

    Hoi Gerrit, ik denk dat het met iets anders te maken heeft. Van den Brom had het zelf over het schroom afwerpen. Dat is iets wat de AZ fan graag ziet. Ik heb het tegen Ajax een klein beetje gezien, maar dat mag best een onsje of twee meer zijn. Dan toon je karakter, lef en heb je echt recht op een overwinning. Nu pakt de pers het gejammer van De Boer omdat de zege onterecht zou zijn. Kortom, de boodschap is duidelijk tegen Grun…

    • Gerrit Vooijs

     7 februari 2015 at 15:50

     Hoi Ruud,
     Precies zoals PEC Zwolle het doet, lekker onbevangen. Maar die jongens kunnen ook onbevangen zonder schroom spelen. Niemand verwacht dit van PEC Zwolle.

     Maar let op als PEC opnieuw Europees voetbal haalt, dan gaan de verwachtingen groeien en worden overwinningen van 1-0 op Dordrecht bekritiseerd.
     Dan verdwijnt die onbevangenheid net zoals bij AZ, de top 3, Twente en Vitesse.

     Kijk de sporters van al deze clubs eisen Europees voetbal en het liefst nog een prijs als slagroom op het toetje.
     Ik vind het dus niet gek dat naarmate de finish in zicht komt de spanning/zenuwen bij de spelers van AZ een rol gaan spelen.
     Maar zolang zij als een team blijven samenwerken kan AZ beter presteren als werd verwacht.

     Dat ziet er misschien niet frivool uit maar het helpt AZ wel weer een stapje verder.
     Voor de winterstop speelde AZ frivool want AZ stond in de middenmoot en de verwachtingen waren nihil.

     Nu begint het aftellen en heeft AZ iets te verliezen. Dat is niet zo makkelijk.

     • Ruud

      7 februari 2015 at 17:29

      Hoi Gerrit,

      Mooi verwoord, want dat vraagt meer ervaring. Dat wordt eigenlijk van deze jongens al verwacht want zij zijn ouder dan 20 jaar.

      Lukt het niet, dan wordt er inderdaad twee meter achteruit gelopen en dat kan net teveel zijn voor de verdediging en keeper. Vooral Esteban heeft moeite met een drukkende tegenstander.

 4. Gerrit Vooijs

  7 februari 2015 at 17:39

  Het voorbeeld van extra wedstrijdspanning is Steven Berghuis. Hij weet dat iedereen van hem iets extra’s verwacht en dat AZ dit nodig heeft.
  Tegen Ajax forceerde hij in alles en dat werkte niet. Hij kan het nog steeds maar hij moei niet proberen Robben te kopiëren.
  Ook Gudelj voelde tegen Ajax die druk maar buiten die vrije trap haalde hij wel zijn niveau.

  • Ruud

   7 februari 2015 at 20:35

   Zo is AZ inderdaad een opleidingsclub geworden waar spelers rijpen maar niet meer arriveren. Al is Poulsen op het laatste wel een uitzondering. Gelukkig kan hij als man tussen de jongens soms het verschil maken zoals donderdag door even door te drukken als het echt moet. Dat soort spelers hebben geleerd dat te voelen wanneer dat nodig is. Nederland mist veel van dat soort spelers die naar het buitenland gaan. Poulsen voelt zich hier senang meg zijn gezin en dat is ons geluk. Verder moeten we hopen dat jongens als Berghuis jet ook gaan zien. Pas dan worden ze waardevol en gaat dat geld opleveren voor de club.

 5. Brandon

  8 februari 2015 at 01:39

  Ruud en Gerrit heb jullie stukjes met plezier gelezen maar wij zijn zeker niet minder dan Pec hoor nee zelfs beter maar van Pec wordt dit niet echt verwacht en van Az die veel meer naam heeft wel. De uitslagen tot nu toe zijn ook perfect en wanneer we weten te winnen en dat kan echt zomaar gebeuren dan hebben we een mooie uitgangspositie tegen volgende week Psv. Weet niet of jullie Cocu gehoord hebben maar die is ook op zijn hoede tegen ons. Het is wel zo dat wanneer we morgen niet winnen het tegen Psv ,anders is Ajax uit voor niets geweest dat klopt helemaal. Chery uitschakelen en de 3 puntjes naar de kaasstad.

  • Gerrit Vooijs

   8 februari 2015 at 10:46

   Hoi Brandon,
   Ik ben het met jou eens dat wij niet minder zijn maar het verwachtingspatroon is veel hoger.
   AZ voetbalt vandaag als laatste en met de nu al aanwezige voorkennis zorgt dat voor extra druk.

   Daarnaast verwacht een groot deel van de fans dat AZ gaat winnen. Dat kan maar is zeker geen uitgemaakte zaak.
   Berghuis en Aron worstelen beiden opzichtig met die druk.

   Van Basten zal met al zijn ervaring dit herkennen. Hij zou deze 2 jongens even apart moeten nemen en hun kunnen uitleggen dat ” less is more” het begin is om je aan die druk te ontworstelen.

   We gaan het zien, ik vertrouw wel op AZ en verwacht dat zij zeker een puntje meenemen als ze de controle behouden.

   • az woman

    8 februari 2015 at 11:21

    Hoi Gerrit, ik ben benieuwd naar jouw mening omtrent het wisselbeleid van John van de Brom.
    Wat vindt jij van zijn wissels,
    de tijd van wisselen,
    enz?

   • Ruud

    8 februari 2015 at 11:25

    Druk is volgens mij een onderdeel van het voetbalbestaan en hoort bij het verwachtingspatroon dat een moderne voetballer aan moet kunnen. Het begint altijd bij de basis en dat bouw je vervolgens uit naar meer. Ook Groningen moet niet groter gemaakt worden dan ze zijn, maar als het psychologisch effect van druk gaat werken dan wordt ook dat een moeilijke tegenstander. Kortom, “keep it simple” in Grun en ook daar is een mooi resultaat te behalen.

 6. woonwagenpower

  8 februari 2015 at 09:20

  Even op mijn gemakkie,
  lekker aan een heet bakkie.
  Even het voetbal van gisteravond laten bezinken,
  op sommige uitslagen, zou ik wel een biertje kunnen drinken.
  Zwolle stapte gister uit bed, met het verkeerde been,
  Zwolle verloor met 4-0 bij Heerenveen?
  Zwolle maakt het voor AZ wat makkelijker,
  dat Heerenveen heel dichtbij komt is wat pijnlijker.
  Zeer effectief was ook het spel van Excelsior tegen Twente,
  Excelsior pakte drie punten, bij een van onze concurrente.
  Zeer goede prestatie van de jongens uit Kralingen,
  Twente heeft nog al last van financiële en sportieve dwalingen.
  Vanochtend zat ik even op twentefans.nl te kijken,
  even leedvermaak, geen positief commentaar, alles afzeiken.
  Twente fans zijn bang voor het rechter rijtje, en geven Schreuder de schuld,
  hij is tenslotte diegene die het wedstrijd formulier invult.
  Twente leefde jaren op veel te grote voet onder Munsterman,
  de scheuren in het Twentse voetbal bolwerk zijn daar nu de gevolgen van.
  PSV is zich al op de titel aan het voorbereiden,
  al hoop ik dat ze komende Vrijdag aan zelf overschatting zullen leiden.
  Ik ben benieuwd of AZ tegen dit PSV is opgewassen,
  ik hoop dat we PSV gaan verrassen.
  Maar eerst hebben we nog de wedstrijd van vandaag,
  het moet mogelijk zijn Groningen thuis te laten met een nederlaag.
  Is Aaron fit?
  wie weet, wie er op de bank zit?
  AZ kan vandaag hele goede zaken doen,
  we kunnen voorbij Zwolle, en ons even van Feyenoord ontdoen.
  Cambuur moet dan nog wel winnen van Feyenoord,
  maar dat is iets wat wel tot de mogelijkheden behoort.
  IK hoop dat de Eagles tegen 020 de vorm hebben van hun leven,
  en dat ze die Zwetsers uit de Hoofdstad op hun broek geven.
  Verder hoop ik dat Willem2 en Heracles het publiek zullen vermaken,
  en dat voor AZ natuurlijk het zoet der overwinning zal smaken.

 7. AZnu

  8 februari 2015 at 10:49

  Bundelen en uitgeven maar WWP, hij is weer mooi !!!

  • woonwagenpower

   8 februari 2015 at 11:28

   Ha ha AZ.nu,
   dank je wel, maar ik heb er geen een bewaard, misschien heeft Jeroen ze nog allemaal, en heeft Jeroen er zin in om het uit te geven, dan kan misschien de opbrengst omgezet worden in kaarten voor mensen die anders financieel geen mogelijkheid hebben om een wedstrijd van ons mooie AZ te bezoeken.(denk aan mensen die bij de voedselbank komen) Al hoewel ik dit ook zeer zou waarderen, als dat van AZ zelf uit zou gaan.

   • Ruud

    8 februari 2015 at 12:14

    Hoi WWP, wat een leuke geste van jou! Een uitstekend idee naar AZ toe. Als er klachten zijn over het teruglopend aantal bezoekers dan zou dit een prachtig initiatief kunnen zijn om het sociale karakter van de club uit te dragen. Of dat met jou gedichten is of iets anders, dat maakt niet uit. Ik hoop dat de club dit ook weer leest en meeneemt in een stuk beleidsvorming waar Eenhoorn mee bezig is. In zijn Amerikaanse benadering van “Going to the top” met AZ, mag het sociale vangnet niet ontbreken. Dat is ook Amerikaans zullen we maar zeggen.

    • woonwagenpower

     8 februari 2015 at 12:24

     Ruud , dank je wel.

 8. kaazie1987

  8 februari 2015 at 12:57

  Ben benieuwd wanneer het grootste talent uit de eigen jeugd jeremy helmer zijn debuut gaat maken. Afgelopen seizoen 2 keer zien voetballen, en 2 keer vond ik hem samen met nick dodeman de beste op het veld. Hij doet me denken aan maher heel erg lichtvoetig geweldige passing en maakt regelmatig doelpunten en nog maar 18 jaar. 2 jaar terug maakte hij de onder 16 eigenhandig kampioen vorig jaar volgens mij geblesseerd geweest en dit seizoen bijna elke wedstrijd de beste van het veld. Gisteren ook weer 2 doelpunten en een assist. Als hij aankomende dinsdag de topper tegen ajax ook weer gaat beslissen. Dan heb je het over het ajax met de grote jongens el idrissi nouri en van den beek. Dan kan vdb niks anders doen dan deze gozer minuten te laten maken in het eerste, en geloof me hij hij wordt een sensatie

  • Gerrit Vooijs

   8 februari 2015 at 13:52

   Dit is mooi om te lezen. Ik ben erg benieuwd geworden. Het is dus de aangewezen opvolger van Dos Santos of Haye.
   Komende zomer zullen bij AZ weer spelers gaan vertrekken.
   Esteban, Hoedt en Gudelj zeker, Henriksen ? Aron ?

   Hoe dan ook de jeugdopleiding die jarenlang het stiefkind van onze club was wordt nu volop gebruikt.
   Hopelijk blijft Ortiz zodat hij Haye, Dos Santos, Overeem, en jonge beloftes als Helmer en Dodeman kan begeleiden en steunen.

 9. kaazie1987

  8 februari 2015 at 14:33

  ik ben bang dat dos santos niet gaat verlengen gerrit, ze hebben hen een half jaar terug een aanbieding gedaan en tot nog toe heeft hij niet verlengd, dan weet jij ook wel hoelaat het is. En zijn manager ziet ook dat de concurrentie groot is op die positie en dan krijg je meestal dat ze speeltijd garantie willen en dat doet az niet. ortiz heeft begin van het jaar al gezegd aan het eind van dit seizoen verder te willen kijken en dat is hem gegund en gudelj is niet te houden het is te hopen dat az meer krijgt dan die 6 miljoen wat gezegd wordt.Henriksen zal wel blijven ligt tot 2017 vast hoeft dus nog niet weg en in mijn ogen de opvolger van gudelj. Ik hoop zelf dat ze die ayoub gaan halen als opvolger van ortiz, geweldige voetballer vindt ik dat.

 10. Ruud

  8 februari 2015 at 15:33

  Maar jongens, met alle respect maar daar kunnen we Europa niet mee in. We hadden het eerder al over vorming van karakter en wie dat nu niet of wel heeft. We spreken hier over jeugd en dat MOET rijpen anders sterft het in de knop. Dat is een natuurwet en aan die wetten kan niemand wat doen. Die zijn er nou eenmaal. Wat is het plan van Stewart als Gudelj vertrekt? Ervaring is ook nodig en dat spat niet van de selectie af.

 11. kaazie1987

  8 februari 2015 at 16:18

  Ik denk dat er weinig ervaren spelers zijn die beter zijn dan gudelj en ook nog is voor az willen spelen, met alle respect maar der zal ten alle tijde een talenten voor terug komen en als je zo iemand in de selectie heb rondlopen Henriksen in dit geval of je heb in de jeugd iemand rondlopen dan zou ik die der bij halen ipv iemand kopen die het eerst maar is moet bewijzen.

 12. kaazie1987

  8 februari 2015 at 16:24

  Als je turuc of ayoub der bij haal voor veel geld moet je eerst maar is zien of het wat is en in de jeugd weten ze precies hoe az wil spelen, ik zou dan ten alle tijden voor eigen jeugd gaan. Maar met poulsen gouweleeuw en berghuis elm en wuytens hebben we ervaring genoeg toch?

 13. Gerrit Vooijs

  8 februari 2015 at 17:34

  Rust 2-0 door 2 schoten ver buiten de 16m. De 2e blunder van Esteban.
  Bij 1-0 mist Hupperts een dot van een kans op de 1-1 en bij 2-0 mist Henriksen van kortbij.
  Muhren heeft een basisplek maar is onzichtbaar.
  In blessuretijd de aansluittreffer door Berghuis.

  Dat heeft AZ nu net nodig.

  • Brandon

   8 februari 2015 at 17:51

   Hoeveel blunders mag die clown nu nog maken Gerrit? Zelfs die 1e goal is echt niet onhoudbaar maar hij staat altijd te springen in zijn doel, dat heb ik al eens eerder aangegeven, dan kan je niet meer reageren. Hopelijk kunnen we er nog een gelijkspelletje uit slepen dat is denk t hoogst haalbare.

   • Gerrit Vooijs

    8 februari 2015 at 17:54

    Die eerste kreeg een compleet andere baan en is dan voor iedere keeper onhoudbaar.
    De 2e was een zware blunder.

 14. Gerrit Vooijs

  8 februari 2015 at 18:04

  Na 60 minuten 2-2 🙂
  Wat een karakter !
  Ze hadden de achterstand nodig om de schroomvallig zich af te werpen.

 15. Gerrit Vooijs

  8 februari 2015 at 18:10

  AZ veel sterker nu en 2-3 door Henriksen . De punten nu veilig stellen !

 16. Brandon

  8 februari 2015 at 18:12

  Nu doordrukken dan kan je er nog wel 2 maken. Top.

 17. Gerrit Vooijs

  8 februari 2015 at 18:27

  2-4 Henriksen . Perfecte wissel van VDB in de rust. Haye voor Hupperts was de ontbrekende schakel.
  AZ speelt Grun van de eigen mat af.

 18. Gerrit Vooijs

  8 februari 2015 at 18:37

  Schitterend resultaat. Dik verdiend gewonnen. Gedeeld derde 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *