18-jarige spelmaker Dos Santos: ‘Scoren voelt geweldig’

By
Updated: december 7, 2014

AZ heeft er een nieuw pareltje bij: Dabney dos Santos. Dit seizoen definitief doorgebroken en onder de vleugels van John van den Brom bezig aan een opmars. Het is als fan mooi om te zien dat de jeugd doorbreekt, maar nog mooier dat dit resulteert in punten.

Na de gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles werd de spelmaker bedolven onder journalisten. ‘Dat is nieuw voor me! Ik heb nu al drie tv-interviews gegeven. Het is nieuw voor me. Dat hoort er dus blijkbaar bij als je een doelpunt maakt en een assist geeft. Ik vind dat wel leuk. Of ik deze wedstrijd ga vieren? Zeker.

‘Het was zeker een mooie goal’, resumeerde het jeugdexponent met een enorme glimlach. ‘Debuteren tegen Groningen was al heel mooi, maar scoren voelt helemaal geweldig. Ik zag dat de hoek vrij was, dus schoot ik ‘m er daarin. Die 2-0 was echt nodig, want Go Ahead was een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Toen ik gescoord had, konden we vrijuit spelen.’

De eerste duels waren nog een beetje onwennig voor Dos Santos, maar dat is nu definitief voorbij. ‘Nu gaat het al een stuk beter. Ik heb meer zelfvertrouwen en de zenuwen zijn weg. Nu denk ik gewoon: volop knallen.’

Volgende week zondag gaat AZ op bezoek bij Feyenoord. Een defensie die moeilijk te kraken lijkt, maar Dos Santos heeft vertrouwen. ‘Ik hoop dat we daar weer het niveau halen dat we uit tegen Cambuur lieten zien. Hoever dit AZ nog kan komen? Als we zo door blijven spelen, zeg ik ver.’ Bron foto: Soccernews.nl

 

8 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  7 december 2014 at 12:43

  Dabney komt inderdaad los. Het is een hele stap vanuit de jeugd tot basisspeler bij een subtopper in de Eredivisie. Maar gisteravond in een lastge wedstrijd bewees hij zijn waarde. Echt bij elke aanval was hij betrokken en als beloning voor zijn goede spel de goal als slagroom op de taart.

  Wie moet nu wijken voor Berghuis?

  Dabney in deze fase van zijn ontwikkeling terugzetten naar de bank / 2e zou een Ware domper zijn. Haye speelde gisteravond net als Gudelj een zwakke wedstrijd. Veel galleryplay met dom en onnodig balverlies tot gevolg.
  Tankovic zakt dan terug op de plaats van Haye en Aron en Berghuis in de spits.

  Het is een optie die het meest voor de hand lijkt te liggen. Ook in 433 is hij op dit moment even de zwakste schakel.
  Tankovic of Haye of Dabney, Van den Brom zal moeten beslissen. Een zeer moeilijke keus.

  • Keet

   7 december 2014 at 13:18

   Haye heeft vorige wedstrijden uitstekend gespeeld. Alleen afgaan op deze wedstrijd is wat opportunistisch. Ik zou Berghuis in de spits zetten, dus in plaats van Johanson of Tankovic

 2. harm

  7 december 2014 at 13:13

  Ja ik vraag me ook af wie eruit moet voor berghuis. Vond tanko leuk spelen en Santos wordt ook steeds meer onmisbaar. Maar om haye eruit te zette is ook weer zo wat… Ben benieuwd!

 3. Jeroen

  7 december 2014 at 13:42

  Een ware luxe probleem! Dat is mooi. Komt alleen maar ten goede van AZ. Gezonde concurrentie en weinig tot geen kwaliteitsverlies bij een blessure.

 4. Gerrit Vooijs

  7 december 2014 at 14:25

  Tegen Feyenoord krijgt AZ te maken met Immers, Claie, EL Ahmadi en Toornstra die hangend rechts speelt.
  Haye krijgt in zijn zone te maken met El Amahdi en Toornstra. Haye is sterk aan de bal maar ronduit zwak in de persoonlijke duels waarin hij zich veel te makkelijk gewonnen geeft.

  Juist daarin blinkt het middenveld van Feyenoord uit. Van den Brom zal iets moeten verzinnen om te voorkomen dat AZ op het middenveld omver gelopen wordt.
  Immers / Gudelj, Ahmadi / Ortiz , Clasie / Dos Santos, Toornstra / Haye.

  Om die reden zou ik overwegen om Haye te vervangen door Elm en Tankovic door Berghuis.

  • 1AZ1

   8 december 2014 at 10:58

   Feyenoord Winnen veel duels thuis op kracht en inzet, Elm lijkt mij prima om eens te gebruiken en Marcellis als rechtsback. Stukje ervaring in je team in de Kuip kan geen kwaad. 🙂

 5. gerard

  8 december 2014 at 20:21

  Wie zal het veld moeten gaan ruimen voor Berghuis:
  Ik hoor hier diverse opties Haye, Tankovic, Johannsson.
  Ik ben van mening dat Haye van de doorgebroken jeugd het meest progressie heeft gemaakt, bestrijkt het midden- en linkerflank zeer goed. Tankovic speelde niet als Dos Santos afgelopen zaterdag zeer goed, hij was zeer listig met passes, wist daarbij prima in de ruimte te lopen.
  Johannsson gisteren wederom gescoord wat een goaltjesdief betaamd.
  Ik zou dan ook kiezen voor Dos Santos, want komt in mijn ogen echt nog tekort om wekelijks te presteren ondanks dat gisteren het allemaal gesmeerd liep.

  Johannsson, Berghuis, Haye, Tankovic zijn voor mij de aanvallende spelers.

  • Gerrit Vooijs

   8 december 2014 at 21:21

   Gerard ik vind Haye een heerlijke voetballer maar het is geen strijder.
   zondag gaat het om duelkracht en veel strijd. Haye gaat op zijn positie in dit geweld ten onder en voor de nr 10 positie heeft hij te weinig snelheid.
   Ik verwacht nl dat AZ sterk terug gedrongen wordt waardoor De nr 10 grote afstanden zal moeten overbruggen wanneer AZ in balbezit is.
   Gudelj en Ortiz zullen naar mijn verwachting verdedigend hun handen vol hebben.

   Eigenlijk is Dos Santos in mijn ogen de aangewezen AZ speler die op snelheid diep vanaf eigen helft contact kan maken met Berghuis en Aron Johannsson.
   Uit tegen de top 3 moet AZ zich iets aan te passen als het serieus wil proberen om een resultaat te halen.

   Als Elm speelt ipv Haye bv, staat er een stevig verdedigend blok met kort daarvoor de razendsnelle en creatieve Dos Santos. Dabney moet dan in de counter Berghuis ondersteunen om Aron goed in stelling te brengen.

   Maar goed, John van den Brom zal het beste team opstellen en ik zit ook maar te speculeren.
   Ik teken voor een 1-1.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *