‘Koeman geeft veel meer vrijheid dan Van Gaal’

By
Updated: november 20, 2009
'Koeman geeft veel meer vrijheid dan Van Gaal'

Volgens Stijn Schaars geeft Koeman veel meer vrijheid dan Van Gaal. Vrijheid gaat gekoppeld met verantwoordelijkheden en daar ligt dan ook het kritieke punt. Niet iedereen zou met deze verantwoordelijkheden om kunnen gaan en dat kan de matige prestatie verklaren. “Het is niet voor iedereen even makkelijk om met vrijheden om te gaan. De meeste spelers hebben het liefst dat zij informatie krijgen en dat ze het alleen hoeven uit te voeren in plaats van zelf na te denken wat goed voor hen is.”

“In het jaar dat we kampioen werden, wilde iedereen op die wagen zitten, iedereen wilde erbij horen omdat je gewoon voelde dat er zich iets bijzonders aan het ontwikkelen was”, reageert Schaars.

“De trainingen waren daardoor ook zó scherp, want iedereen wilde een belangrijke rol spelen in het elftal. Er waren ook vrijwel geen blessures. Bij tegenvallende prestaties ontwikkelt zich een ander mechanisme. Dan wordt er meer geklaagd over elkaar. Dat is overal zo, niet alleen bij AZ. Misschien dat hij dat een beetje zag aankomen.”

“Wellicht had het ook met de nieuwe trainer, Ronald Koeman, te maken. Onder Louis van Gaal was alles heel strikt”, gaat de captain verder. “Ronald geeft je meer vrijheden en meer verantwoordelijkheden. Daar moet je wél goed mee kunnen omgaan. Dan moet je wel normaal gedrag blijven vertonen. Ik denk dat Demy vond dat er sommige jongens niet goed met die verantwoordelijkheden konden omgaan.”

Schaars geeft in het gesprek aan dat het eigenlijk een natuurlijk en menselijk proces is. “Het is natuurlijk een verandering en waar veranderingen zijn, zie je altijd dat jongens onbewust de grens proberen te zoeken. Wat kan wel en wat kan niet?”

Veranderingen zorgen ook voor weerstand dat overwonnen moet worden. “Als wij in een wedstrijd zien dat we tactisch anders moeten spelen, wil Ronald dat we het zelf omzetten. Ik merk dat het steeds beter gaat, dat jongens beter begrijpen wat eigen verantwoordelijkheid inhoudt”, legt de middenvelder uit.

“Ik vind ook dat we eraan toe zijn om op eigen benen te staan”, dropt Schaars een stelling. “Daarom beschouw ik dit juist als een heel léúke periode. Ik weet zeker dat we nu misschien een stapje achteruit moeten zetten, maar dat we er straks weer twee vooruit doen.” Bron: Voetbalprimeur.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>