Van den Brom: ‘Ik hoopte op drie punten’

By
Updated: oktober 25, 2014

John van den Brom wacht nog altijd op zijn eerste winst als coach van AZ. Vandaag leek de uitgelezen kans, maar zijn elftal kwam met gelijk op gelijke hoogte met Groningen. Ondanks het slechte spel, verdient zijn ploeg wel een compliment.

‘Ik hoopte uiteraard op een reactie na onze wedstrijd van vorige week. Ik hoopte vandaag natuurlijk op drie punten. Toch moet ik mijn jonge ploeg een compliment geven, omdat we uit een vrije kansloze situatie toch nog 2-2 zien te maken.’

Toch is ‘veerkracht’ alleen niet voldoende. ‘Er gaat nog niet veel goed. Zo wisten we onze spits Muhren amper te bereiken.’ Genoeg te doen voor de coach om deze selectie op de rails te krijgen. Bron foto: Voetbalprimeur.nl

16 Comments

 1. harm

  25 oktober 2014 at 23:18

  Had ook 3 punten verwacht/gehoopt! maar achteraf kunnen we tevreden zijn met een punt! … Hoop snel dat Berghuis en A. Johansson weer speelklaar zijn

 2. Ruud

  26 oktober 2014 at 00:57

  Timon is misschien negatief voor velen maar momenteel drukt hij wel de vinger op de zere plek. Het elftal wordt met de week minder dus meer dan een punt zat er niet in. Hopen doe je op de WC zeiden ze vroeger. Zeker niet in het voetbal van tegenwoordig. Zo kan mijn buurman dit team ook trainen. Waar is dus de hand van de trainer als die nodig is. Krijgen we na Excelsior te horen dat Van der Brom het moet doen met het materiaal dat hij heeft? Die excuses zijn allemaal standaard taal voor trainers die het niet kunnen. Wat kan Van der Brom wel laten zien?

  • Gerrit Vooijs

   26 oktober 2014 at 02:11

   Van den Brom is bezig om AZ anders te laten voetballen. Kijk bv naar Gudelj en Ortiz. Beiden komen vaker voor het doel als voorheen. Vorig jaar stonden de aanvallers op een eiland. Gudelj en Ortiz stopten rond de middencirkel en gaven de pass naar Berghuis of vooral Beerens die dan op avontuur gingen.
   Nu zie je dat de middenvelders aansluiten.
   Dat is stap 1. Stap 2 is dat de laatste linie durft door te dekken en hierdoor de ruimte tussen de linies klein houdt.

   Zover is AZ nog niet. Gevolg is dat AZ aanvallend beter bezet is maar kwetsbaarder is bij balverlies.
   De 0-2 van vandaag is daar een goed voorbeeld van. Dekt Poulsen daar door is de pass eruit en valt die goal niet. De afstand was slechts 2-3 meter….. Kleine dingen die heel veel oefening vragen voordat het er ingeslepen is.

   AZ is jaren gewend om op zekerheid te spelen en hierbij stonden de AZ middenvelders kort op hun laatste linie.
   Dat heeft Van den Brom nu veranderd en dus worden er fouten gemaakt.
   Maar AZ had vanavond het geluk dat de 1-3 niet viel. Dus het lot is Van den Brom gunstig gezind.

   Als AZ dadelijk op volle sterkte is en Gudelj en Ortiz blijven diepgaan kunnen we zien wat de hand van de nieuwe trainer ons op gaat leveren.

   • Ruud

    26 oktober 2014 at 07:08

    Interessant om te lezen. Ik ga het ook met jouw bril op nog een keer bekijken.

   • Bradje

    26 oktober 2014 at 07:10

    Mooi gesproken

 3. AZnu

  26 oktober 2014 at 09:20

  Ik kan mij wel vinden in jou analyse Gerrit, maar toch vond ik ook dat veel spelers hun niveau niet haalden. Ik weet niet wat Rochet mankeerde. Die had veel problemen de bal snel in het snel te brengen. Ik vond hem ook onrustig, terwijl hij altijd de rust zelve is. Er werd vaak onzorgvuldig en te hard gepasst. En Rosheuvel staat wel op een heel bijzondere manier afgesteld. Doet steeds hetzelfde en draait continu terug de verkeerde kant op waardoor het spel steeds bij hem stokt. Van invaller Hupperts wordt je ook niet vrorlijk. Die is erg weifelend met de bal aan de voet. Het team oogt onzeker in zijn geheel. Dat kan dus wat Gerrit al aangaf samenhangen met de nieuwe speelwijze. Ik hoop wat dat aangaat dat er progressie gemaakt kan worden. Ook een tegendoelpunt lijkt verlammend te werken . Want voor het doelpunt van Groningen liep het wel. Het lijkt dus een mentale kwestie die gepaard gaat met wennen aan een nieuwe speelstijl. Misschien is het dan toch niet verkeerd op dit moment wat vaker de schroom van je af te gooien en wat meer op intuitie dan vanuit spelsystemen te spelen. Laat het systeem er inderdaad maar langzamerhand inslijpen. Wellicht sttaan we dan strak met wat meer punten aan de eindstreep. Want zo morsen we wel veel. En thuis moet je in ieder geval proberen je wedstrijden te winnen.

  • Keet

   26 oktober 2014 at 12:35

   Dat Rochet lang treuzelde met de bal kwam omdat de anderen treuzelden om hun aanvallende positie in te nemen. De zogenaamde snelle omschakeling ontbreekt nog bij az, helaas. En je hebt gelijk over Rosheuvel. Die is stijf rechts, dus had die beter op rechts kunnen spelen. Dan hoeft hij zich niet steeds om te draaien.
   En ik vind dat Elm wel eens meer gewaardeerd mag worden. Die speelde weer een goede wedstrijd, maar bij één verkeerde bal moet hij weer zonodig uitgefloten worden.

 4. Timon

  26 oktober 2014 at 09:54

  Leuk geprobeerd Gerrit, maat wordt helemaal niks. Hooguit puntje of 40 aan het eind van de rit. Hadden jij en ik ook gehaald? Commentaar studio sport doet toch pijn aan de oren!

  • Gerrit Vooijs

   26 oktober 2014 at 12:20

   Inderdaad, gijze of kleurloze middenmoter. Slaat nergens op natuurlijk want dat is gebaseerd op de plaats van de ranglijst en omdat de verschillen zo klein zijn kun je in 2 weken zomaar weer een subtopper zijn.

   Maar even terugkomend op De nieuwe speelwijze, je ziet duidelijk dat Ortiz en Gudelj meer offensieve taken hebben gekregen. Gudelj lukt dat goed maar Ortiz ligt nog even te spartelen in het diepe omdat hij nu een veel groter speelveld heeft.

   Maar geef het tijd. Lopen leer je met vallen en opstaan 😉

   • Ray

    26 oktober 2014 at 19:09

    Lopen leer je inderdaad met vallen en opstaan. Alleen oefen je dat eerst grondig en in alle rust in je veilige huiskamer of achtertuin. Bovendien konden ze al lopen. Ze moeten nu midden in het seizoen in een onrustige periode een nieuwe manier van lopen leren. Dat kost punten, punten die je aan het einde van het seizoen weleens heel hard nodig zou kunnen hebben.

 5. Ruud

  26 oktober 2014 at 17:46

  Maar als Ortiz een verdedigende middenvelder is dan niet forceren naar aanvallende middenvelder. Pak een ander… Zelfde geldt voor Johansson want dat is een rechtshalf en geen rechtsback. Zet hem neer waar hij rendeert. Zelfde geldt voor Rosheuvel. Zet die dan voor Johansson met 4-3-3. Iedereen blij en Marcellis zijn plek terug. De rechtervleugel is klaar.

 6. Ruud

  26 oktober 2014 at 19:18

  En allemaal leuk dat is experimenteren maar we staan nu wel in het rechter rijtje, Gerrit!

  • Gerrit Vooijs

   26 oktober 2014 at 20:16

   Ruud nu moeten we niet mee gaan doen met die kwibussen van studio sport. AZ staat 3 puntjes achter op de 3e plaats en 4 boven de nr 16.
   Studio sport is blij dat de grote 3 weer bovenaan staan. 1 slechte wedstrijd en Feyenoord staat weer 9e.

   Van den Brom is een coach die net als Adriaanse zeer aanvallend denkt. Zijn ploeg moet daar nog aan wennen omdat zij jaren lang vooral achteruit moesten lopen.

   Vorige 2 seizoenen onder Verbeek en Advocaat heeft AZ met lelijk voetbal redelijk gedaan en dan vooral in Europa.

   We wilden meer jeugd en aanvallend voetbal.

   Nu staat er meer jeugd, nu wordt er sneller gewisseld en nu sluit het middenveld wel aan. Laten we de technische staf daarvoor een compliment geven want zonder Aron en Berghuis is AZ flink gehandicapt.

   Ondanks hun langdurige afwezigheid heeft AZ alles nog steeds in eigen hand.
   Laten wij als fans/supporters dit AZ en deze technische staf steunen en niet nu al afvallen omdat de neuzen van de NOS ons heel oppertuun neerzetten als grijze muis omdat AZ 3 punten minder heeft als het grote Feyenoord.

   Pffffffff. Kom op Ruud als wij de mening van de NOS belangrijker vinden als de mening van onze staf heeft AZ geen vijanden meer nodig 😉

   • Ruud

    26 oktober 2014 at 22:00

    Ik waardeer je eerlijke en oprechte mening. Je hebt ook inderdaad een punt met de jongens van de NOS. Heb wel het gevoel dat Europees voetbal een paar jaar kan duren, omdat we blijkbaar in de stijgers staan voor een aanvallender concept. Laat ik het zo zeggen; het zou me dit seizoen zeker verbazen, maar wie weet.

 7. Ray

  26 oktober 2014 at 21:13

  We zitten gewoon in een fase waarin we langzaam toe moeten gaan werken naar die eerste overwinning. Ze kunnen het wel, want ze hebben dat ook in het verleden gedaan. Voor mij persoonlijk is dat gewoon een kwestie van tijd. Aldus van den Brom na afloop van de wedstrijd bij een interview met de NOS.

 8. urdal

  27 oktober 2014 at 09:23

  En Studio Sport is Studio 020.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *