AZ moet komende zomer spelers verkopen

By
Updated: oktober 16, 2014
AZ moet komende zomer spelers verkopen om niet verder in de rode cijfers te raken. Die conclusie kan worden getrokken uit de recent gepresenteerde jaarrekening.

Op basis van het seizoen 2013/14 kwamen de Alkmaarders 3,1 miljoen euro in de min te staan.

Directeur algemene zaken Toon Gerbrands vertrok afgelopen zomer nog met een goed gemoed naar PSV. Hij liet een gezonde club achter. Vijf jaar eerder viel hoofdsponsor DSB om en moest een schuld van 25 miljoen euro worden weggepoetst. Die operatie slaagde glansrijk in Alkmaar, maar dat neemt niet weg dat AZ nog steeds afhankelijk blijft van transfers.

‘Het is de belangrijkste post’, zegt ook Robert Eenhoorn (foto), de opvolger van Gerbrands tegen Voetbal International. De club had vorig jaar te maken met een hoop extra uitgaven, zoals de afkoopsom voor Gertjan Verbeek, het salaris van tussenpaus Dick Advocaat, hoge premies voor de spelersgroep (vanwege de Europa League en het KNVB-bekertoernooi), de kosten van zes extra thuisduels en de crisisheffing.

De grootste klap werd echter doelbewust geïncasseerd. AZ weigerde middenvelder Nemanja Gudelj aan FC Porto te verkopen. ‘Hierdoor wilden we de kwaliteit op het veld waarborgen’, zegt Eenhoorn. ‘Maar dit kun je niet elk jaar doen, dat is duidelijk.’

In 2013 waren Adam Maher (PSV, acht miljoen) en Jozy Altidore (Sunderland, tien miljoen) nog de kroonjuwelen. Eind vorig seizoen leverde het vertrek van Nick Viergever en Roy Beerens daarentegen iets minder dan drie miljoen op, terwijl de club Guus Hupperts en Muamer Tankovic binnenhaalde. Later kwam Robert Mühren nog over voor een paar ton. Die transfers zijn tegen elkaar weg te strepen. Daar komt bij dat het ontslag van Alex Pastoor geld kost en er nu geen Europese premies te verdienen zijn. Bron: VI

8 Comments

 1. Martijn

  16 oktober 2014 at 11:57

  Niet met 50% korting aan de concurrent mag ik hopen, Zoals paar jaar terug? Erg jammer dat we niet de sterkhouders een paar jaar kunnen vasthouden, zodat we een goed team kunnen bouwen. Daarbij heb ik alle vertrouwen in de jeugd/scouting. Zodat we elk jaar kunnen meestrijden om Europees voetbal!

  Hopelijk komt Dirk Marcellis weer op zijn oude niveau en ontwikkeld van Overeem zich bij Dordt.

  FORZA AZ!

 2. Jeroen

  16 oktober 2014 at 14:31

  AZ moet sinds het vertrek van hoofdsponsor DSB elk jaar spelers verkopen om een sluitende begroting te hebben. Door Europese inkomsten kunnen ze een deel afvangen, maar structureel komt de club dus gewoon te kort. Dat zal wellicht veranderen als we steeds meer gaan terugvallen op de jeugd. Echter, zoals iemand dat al eerder terecht opmerkte, moet er wel een balans blijven van jeugd en ervaren spelers.

 3. Ruud

  16 oktober 2014 at 17:00

  Dit voorspelde ik al eerder in vorige nieuwsitems. De verkoop van Gudelj gaat de pijn verzachten van het gerommel door Stewart. Het is muisstil geworden en daarvoor zal Eenhoorn wel gezorgd hebben.

 4. Ray

  16 oktober 2014 at 17:28

  Maar is het nu een voordeel of een nadeel dat spelen van EL wedstrijden? En wegen de baten niet op tegen de kosten van die 6 extra thuis wedstrijden?

  • Ruud

   16 oktober 2014 at 19:28

   Ray, de EL heeft een lichte bate, maar de grote winst zit in de publiciteit die een club krijgt en daardoor aantrekkingskracht heeft op nieuwe spelers. Voor het overige zou de UEFA inderdaad wel eens de CL en de EL financieel wat meer naar elkaar toe mogen brengen.

   • Ray

    16 oktober 2014 at 20:32

    Ja dat zou inderdaad fijn zijn, zeker als AZ EL gaat spelen. Laten we het hopen. Ik stelde de vraag zo omdat AZ doet alsof een deel van het verlies verklaard kan worden door het spelen van de EL (en de KNVB beker)en 6 extra thuisduels, terwijl tegelijkertijd gezegd wordt dat het komend jaar allemaal minder wordt omdat we geen EL spelen. Ik vind dat raar overkomen. Ik krijg ook de indruk dat Stewart naar buiten toe erg door Eenhoorn in bescherming wordt genomen, maar of dat intern ook zo is?

 5. Gerrit Vooijs

  16 oktober 2014 at 19:49

  Tja niets nieuws onder de zo’n.
  Gudelj, Berghuis, Gouweleeuw en Aron zijn de huidige kroonjuwelen.
  Als AZ 2 van deze spelers goed kan verkopen heeft AZ de exploitatie verliezen van dit en vorig seizoen weggewerkt.
  De eventuele verkoop van Henriksen, Esteban of Mattias levert ook nog een paar grijpstuivers op.
  Met die centen kan AZ dan weer de markt op.
  Dus de jeugd van AZ die jarenlang genegeerd werd gaat rijkelijk instromen.

  Ik heb al hier kunnen lezen dat er misschien een nieuwe Maher zit aan te komen. Dat zou AZ op de been houden en gezond maken.

  • Martijn

   16 oktober 2014 at 21:40

   Mattias zou ik weleens als aanvallende middenvelder willen zien;)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *