AZ koos bewust voor miljoenenverlies

By
Updated: oktober 9, 2014

Gisteren maakte AZ de jaarcijfers bekend over het jaar 2013/2014. Een nettoverlies van 3.1 miljoen euro. Dat was best even schrikken. Vooral doordat Stewart eerder dit jaar heeft aangegeven dat er weer ‘vet op de botten’ zit. Algemeen directeur Eenhoorn geeft in een gesprek met RTV Noord-Holland aan dat dit een bewuste keus was van de club.

Ieder jaar moet AZ een speler verkopen om het gat te dichten. Echter, dit jaar koos de club er bewust voor om de selectie op peil te houden en geen sterkhouders te laten vertrekken. ‘Dat betekent dat we dus minder verkocht hebben. Dat is een beslissing geweest van de club. En dat heeft een consequentie,’ aldus Eenhoorn. De supporters moeten zich dan ook geen zorgen gaan maken. ‘We zaten als AZ in een positie dat we dit ons konden permitteren, al kun je dat natuurlijk niet elk jaar doen.’

Het verlies is grotendeels te wijten aan het vertrek van Verbeek en achterstallig onderhoud van het stadion. Overigens betekent dit niet dat de club geen stappen kan maken in de toekomst. ‘Je hebt te maken met de meest dynamische kant van de voetballerij. En dat zijn de transfers. Het is vraag en aanbod. En we moeten ook bedenken dat we de beste spelers niet kan behouden.’

Toch wil AZ blijven mee vechten om de prijzen. ‘Winnen gaat niet alleen maar over geld. Het is geen onbelangrijke factor, maar AZ is een club in ontwikkeling en wil vernieuwend zijn. Dat zijn ook twee factoren die niet onbelangrijk zijn op het veld.’

10 Comments

 1. i.pjotr

  9 oktober 2014 at 19:38

  dit jaar koos de club er bewust voor om de selectie op peil te houden en geen sterkhouders te laten vertrekken. ‘Dat betekent dat we dus minder verkocht hebben. …………….
  Bull shit, STEKHOUDERS Viergever en Beerens zijn toch vertrokken.( waarschijnlijk meent ons provincieclubje enkele 10 tallen miljoenen te kunnen vangen…..wake up in the real world)
  Tijd voor nieuw beleid, de voetbalwereld is aan t veranderen, en voor onze huidige selectie zullen we geen grote bedragen meer ontvangen( uitzondering daar gelaten)
  Ik meen buiten de kosten van vertrek Verbeek en nu van Pastoor een grote daling bij sponsoring te zien, en dat wordt niet genoemd.

 2. i.pjotr

  9 oktober 2014 at 21:49

  AZ huurt het stadion tot 1 augustus 2036 van eigenaar Stadion Alkmaar Beheer B.V. voor 2,6 miljoen euro per jaar.
  Merkwaardig dat eenhoorn zegt dat er kosten zijn voor achterstallig onderhoud.
  Normaal zijn kosten voor onderhoud toch voor de verhuurder????
  We betalen tenslotte toch n fiks bedrag voor huur, dan mag je toch verwachten dat het incl. is.

  • Ray

   10 oktober 2014 at 19:00

   Ja dat vind ik ook zo raar. Ik lees er verder ook nergens iets over. Maar ik dacht ook dat de kosten voor groot onderhoud bij de verhuurder liggen. Of is er misschien sprake van een bijzondere huurconstructie?

 3. brandon

  10 oktober 2014 at 00:21

  Dit zijn woorden een directeur onwaardig. De sterkhouders 2 van de betere spelers verkocht.Hij zal toch niet denken dat dit een honkbalclub is.

 4. Martijn

  10 oktober 2014 at 11:38

  Bewust 10 trainers aanstellen en wegsturen als het even tegen zit..3,1 miljoen verlies had niet gehoeven stelletje koekebakkers! Wanneer gaan jullie is goed werk verrichten!

 5. azdc

  10 oktober 2014 at 11:42

  Wat een onzin reacties. Viergever en Beerens moet je verkopen omdat hun contracten anders afliepen. Lijkt mij logisch dat je die verkoopt. Goede vervangers waren in de jeugd ook beschikbaar (Hoedt en Haye)

  Waar hij op doelt is Gudelj. Deze had voor een flinke som naar Portugal gekund. En in mijn ogen echt een gemis geweest als hij was vertrokken.

 6. Gerrit Vooijs

  10 oktober 2014 at 21:14

  AZ. Heeft een dure huishouding. Gudelj, Henriksen, Poulsen, Aron, Berghuis, Ortiz, Elm, Gouweleeuw,, Esteban, Van Basten, Van den Brom, zijn allemaal dure krachten.
  Zoals ipjotr hierboven al aangeeft zijn de inkomsten van AZ aan de magere kant.

  Het is jammer maar zonder een extra grote sponsor/ suikeroom is deze ratrace niet vol te houden voor AZ.
  AZ moet het hebben van grote transfers zoals Maher, Altidore om de verliezen goed te maken.
  Dat betekent dat AZ telkens opnieuw zal moeten gaan beginnen.

 7. Martijn

  11 oktober 2014 at 23:38

  Poulsen en Esteban hebben een contract tot 2015 lekker laten gaan. Vervangers hebben we al in huis Haps en Olij. Aron,Berghuis,Gudelj,Gouweleeuw en Ortiz alleen laten gaan voor een flink goed bedrag + doorverkooppercentage. Elm en Henriksen zitten beetje op hetzelfde niveau. Alleen bij Henriksen heb ik gevoel dat daar nog wel veel rek in zit en nog niet heeft laten zien wat hij daadwerkelijk allemaal kan. Maar voor een goed bedrag zal ik die ook verkopen. Helemaal nu van Overeem volgend jaar terug komt. Gewoon blijven doorselecteren met eigen jeugd en je sterkhouders niet voor een fooi aan de concurrent verkopen. Ik zie geen reden voor paniek.

  Forza AZ

 8. Ray

  12 oktober 2014 at 02:43

  De spelers zijn ook de publiekstrekkers. Als AZ teveel verkoopt en ieder jaar moet vechten tegen degradatie of erger, dan zal je dat terugzien in tegenvallende bezoekersaantallen en sponsor inkomsten. Het lijkt me daarom beter dat er nu gekozen wordt voor een stabiel beleid zonder verdere schandalen en teveel trainerswisselingen. Dit heeft de club nu al direct en indirect heel veel geld gekost. Ik hoop dan ook dat Stewart de eer aan zich zelf houdt, aangezien je met hem nooit rust in de tent krijgt gezien alle conflicten waarin hij verzeild is geraakt.

 9. Maarten2802

  12 oktober 2014 at 18:01

  Ik denk ook dat er iets te veel aan eigen jeugd word gedacht. Ik denk dat een stabiel succesvol team niet meer dan 3 a 4 jeugdspelers in de basis heeft staan. Anders krijg je te veel jong talent en te weinig ervaring in de ploeg. Poulsen begint zijn oude vorm terug te krijgen dus verleng zijn contract maar. Al wil elm zou ik zijn contract ook meteen verlengen. Goede invaller. Ook henriksen en zeker Esteban moet je niet verliezen. Jeugd is mooi maar je kan ook doorslaan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *