Ontslagbrief Pastoor uitgelekt

By
Updated: september 26, 2014

Daar zijn we weer!! De soap omtrent het vertrek van Pastoor zal nog wel even aanhouden. De NOS heeft er gisteren nog even een schepje bovenop gedaan door het ontslagbrief van Pastoor de delen met de wereld. De reden van zijn ontslag is wel dat hij zou hebben gelekt naar De Telegraaf. De vraag is of hij ook zijn ontslagbrief heeft gestuurd naar de NOS 😉

In de brief staat het volgende te lezen: inmiddels is voor AZ onomstotelijk komen vast te staan dat er wel degelijk sprake is geweest van het lekken van bedrijfsgevoelige en bovendien bewust verdraaide informatie vanuit de directe omgeving van Alex  Pastoor. AZ is volledig op de hoogte van alles dat zich in dat verband heeft afgespeeld en de onverkwikkelijke rol die Pastoor hierin heeft gespeeld. Bovendien is nu gebleken dat Pastoor hierover tegen AZ heeft gelogen toen hij hiermee werd geconfronteerd. Het moge helder zijn dat hierdoor sprake is van een ernstige vertrouwensbreuk met als gevolg dat AZ niet langer wenst samen te werken met Pastoor.

We zijn benieuwd hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.

2 Comments

 1. Ruud

  26 september 2014 at 19:44

  Rot op Stewart

 2. Ruud

  27 september 2014 at 13:21

  Integriteitskwestie

  Gepubliceerd: 26 september 2014 11:13 | Laatst gewijzigd: 26 september 2014 11:28

  Door Menno Pot

  Bekijk alle columns van Menno Pot

  Het heeft dus toch zin: normaal lullen en eerlijk antwoord geven. AZ-directeur Earnest Stewart leerde het nota bene van Johan Derksen.

  Ooit, in 2006, werd Martin van Geel door niemand minder dan Piet de Visser (deze week werd hij tachtig, van harte!) getypeerd als een “roomse poeperd die het achter de ellebogen heeft”.

  Ik dacht meteen: briljante term. Die houden we erin. Het is er eentje die je bijblijft, een veroordeling zo prachtig vilein dat hij voor je het weet de naam van een categorie wordt: de categorie der roomse poeperds, die uiteraard druk wordt bevolkt door CDA-politici.

  Ik vond Earnest Stewart altijd een echte roomse poeperd. Wat mij betreft had geen voetbaldirecteur zo’n ironische voornaam als hij. Directeuren die nooit concrete no-nonsense taal spreken… ik vertrouw ze niet.

  Bovendien begreep ik niet waar dat guitige lachje van Earnie-de-voetballer ineens gebleven was. Earnest-de-directeur kijkt en praat altijd alsof hij iets te verbergen heeft – en daar zet hij dan zo’n uitgestreken, professioneel directeurengezicht bij op.

  Na elk professioneel, afgemeten antwoord gaat dat neusje zo’n beetje de lucht in. Zo, dat onzinantwoord heb ik weer netjes weten te verkopen.

  Jokken

  Toen Marco van Basten plotseling terugtrad als hoofdtrainer van AZ, niet lang daarna ineens Alex Pastoor de keien op kwam stuiteren en (om maar een mooie uitdrukking uit het vaderland van Earnie Stewart te gebruiken) ‘the shit hit the fan’, had ik dus wel zo’n donkerbruin vermoeden wie er stond te jokken daar in Alkmaar. Roomse Poeperd natuurlijk.

  AZ zette op de website dat de breuk met Pastoor ‘in goed overleg’ tot stand was gekomen, Pastoor liet weten dat daarvan geen sprake was en dat AZ hem ‘eenzijdig’ de laan uit had gestuurd, waarop Earnie Stewart in de van hem bekende ambtelijke schrijftaal kwam uitleggen dat Pastoor een tweejarig contract als hoofdtrainer had geëist – en dat dat ‘helaas geen onderhandelingsresultaat had opgeleverd’.

  Die formulering. Directeuren die zo praten. Brrrrr.

  Nog wat later bleek het helemaal niet te gaan om de contractduur of wat dan ook, maar om een ‘integriteitskwestie’. Earnie Stewart vermoedde, en wist later zelfs zeker, dat Alex Pastoor het nieuws over Van Bastens vertrek naar De Telegraaf had ‘gelekt’.

  Typemachinewoorden

  Dat wilde hij alleen met zoveel woorden zeggen; hij bleef maar zwatelen over een ‘integriteitskwestie’. Zo noemde hij het ook steeds. Consequent. Integriteitskwestie. Lek? Nou, het was een integriteitskwestie. Heel vervelend, zo’n integriteitskwestie.

  Directeuren die consequent in typemachinewoorden blijven spreken. Brrrr. En daarna ging hij ook nog emotioneel doen omdat de hele affaire zo vervelend was voor zijn gezin.

  Heel klunzig allemaal, dat gedraai en gestuntel van AZ in de ‘soap’ waarvoor ik al ergens de werktitel ‘AZ The World Turns’ las.

  Enfin, dat was ongeveer de tussenstand toen Earnie Stewart op 19 september aanschoof bij Voetbal International. Op voorhand was ik geneigd dat erg dom van hem te vinden, want ik verwachtte eerlijk gezegd dat ze hem aan mootjes zouden hakken – en dat zowel Roomse Poeperd (aan mootjes gehakt) als de kijker (tijd verdaan aan een niet-inhoudelijke karaktermoord op kroegniveau) een verloren avond tegemoet gingen.

  Mensentaal

  Dat interview werd dus gaandeweg het beste tv-interview met een voetbaldirecteur dat ik in tijden zag en ook het beste gesprek dat ik me kan herinneren van Johan Derksen, die Stewart helder maar fatsoenlijk en inhoudelijk doorzaagde over Van Basten, Pastoor, Gertjan Verbeek, maar uiteindelijk vooral over Earnie Stewart, diens ontwijkende geklets als directeur en dat het ook voor hemzelf beter zou zijn om dat voortaan anders te doen.

  Aanvankelijk zit Stewart nog in zijn directeursrol en ben je als kijker geneigd om op een kladblaadje te turven hoe vaak hij ‘integriteitskwestie’ zegt, maar tegen het einde spreekt hij mensentaal, kies je prompt zijn kant en is er aan het einde, jawel, ineens weer de guitige lach die hij als voetballer had. Van opluchting waarschijnlijk.

  Met een beetje mazzel dachten Earnie Stewart én Johan Derksen na afloop: goh, zo kan het dus ook.

  Door: NU.nl/Menno Pot

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *