BREAKING: Pastoor hoofdtrainer, Van Basten assistent

By
Updated: september 16, 2014

Marco van Basten is dinsdag teruggekeerd bij AZ, maar gaat niet meer aan de slag als hoofdtrainer. De oefenmeester zet op eigen verzoek een stapje terug en wordt assistent-trainer in Alkmaar, zo maakt AZ bekend op de website van de club. Alex Pastoor blijft door deze ontwikkeling de hoofdcoach, al moet daarover nog een officieel akkoord worden bereikt met AZ.

De 49-jarige Van Basten zat sinds eind augustus wegens gezondheidsproblemen thuis; de coach had last van hartkloppingen en gaf zijn taken daardoor over aan Pastoor. Die zat tegen FC Dordrecht (1-3 zege) en sc Heerenveen (0-1 nederlaag) als eindverantwoordelijke op de bank bij AZ en zal, naar alle waarschijnlijkheid, hoofdtrainer blijven. Van Basten gaat dan als zijn assistent aan de slag, net als Dennis Haar.

“Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat het vak van hoofdtrainer me steeds vaker fysiek en mentaal ongemakken bezorgt”, zegt Van Basten op de website van zijn club. “Daarom heb ik besloten om eerlijk te zijn richting mezelf en AZ. Ik wilde graag in Alkmaar terugkeren op het trainingsveld, maar niet meer als hoofdcoach. Ik ben blij met mijn nieuwe rol, wat meer in de schaduw. Ik heb zin om op het veld met die jonge talenten aan de slag te gaan.”

Van Basten was pas sinds de zomer hoofdtrainer in Alkmaar en na zijn verzoek moest AZ dan ook snel schakelen, zegt directeur voetbalzaken Earnest Stewart. “Maar in de rol als assistent vinden wij Marco ook uitermate geschikt. Hij kan met zijn ervaring onze jonge talenten de individuele aandacht geven die ze nodig hebben”, aldus de Amerikaan. Van Bastens nieuwe contract als assistent-trainer loopt tot medio 2016. Bron: Voetbalzone.nl

24 Comments

 1. Jeroen

  16 september 2014 at 09:52

  Wat een gelul bij AZ de laatste tijd. Je kunt wel zien dat Stewart nu alleenheerser is. We moeten nog wachten op de motivatie van Van Basten, maar ik denk dat Stewart dit heeft geeist. Of ben ik nu onredelijk?

 2. kaazie87

  16 september 2014 at 10:04

  van basten de assistent van pastoor dit kan toch niet??? dan vraag ik me af onder welke voorwaarden dit gebeurt. maar jeroen steward kan niet alleenheerser zijn want je heb bij az toch ook nog te maken met een raad van commissarissen?? maar ik ben het hier totaal niet mee eens tenzij dit is ingegven door van basten zelf

  • Jeroen

   16 september 2014 at 10:09

   Het schijnt dus op verzoek te zijn van Marco zelf..

  • Ruud

   16 september 2014 at 10:11

   Inderdaad wordt de directie door de Raad van Commissarissen getoetst en bijgestaan met advies indien nodig. Dit wordt wel een heel apart verhaal. Straks is Van Basten na de kerst weer hoofdcoach misschien? Laten we eerst maar weer eens winnen komend weekend.

 3. Derek

  16 september 2014 at 10:10

  wat een gelul allemaal. hij is toch aangenomen als hoofd trainer? laat m dan nu maar weggaan en neem die pastoor maar mee

 4. Vak J

  16 september 2014 at 10:16

  Marco geeft zelf aan deze rol te willen. Hij wil meer in de schaduw staan. Het lijkt me niet dat dit van AZ komt, daarvoor hebben ze van Basen niet aangetrokken. IK kan me er wel in vinden.

 5. Fabian

  16 september 2014 at 10:29

  Duur tot einde seizoen, dan gaan ze om de tafel om te bespreken hoe het verder moet

 6. Knol

  16 september 2014 at 10:31

  Hier ben ik dus altijd al bang voor geweest.
  Super glibber Stewart heeft zijn billenmaat gladjanus Pastoor nu waar hij hem hebben wil.
  Ik den ik denk dat hij alleen niet had verwacht dat Marco zou blijven.
  Lekker beleid nu moeten we 2 hoofd coaches betalen.
  Maar er is geen geld voor versterkingen.
  Nu maar zien hoe die Glibber Yank zich hier uit lult
  Kon dit nu niet eerder naar buiten worden gebracht?
  Dat had een hoop onrust gescheeld.
  Nogmaals volgens mij wilden ze van Basten gewoon lozen.
  De enige die er het eerst uit moet is Super glibber Yank Stewart.
  Ik heb het al eerder gezegd eerst heeft hij N.A.C. zowel sportief als financieel naar de klote geholpen en nu AZ sportief en financieel naar de klote helpen.
  Wat een ongelofelijk wanbeleid word hier gevoerd. meer kapitaal op kantoor en op de bank dan op het veld.
  Volgens mij moet het kapitaal op het veld worden geinvesteerd als we er dit seizoen nog wat van willen maken.
  En niet met een hoop moeite voor plaats 10 t/m 14 gaan met maar enkele punten voorsprong op de gevaarlijke plekken

 7. oma

  16 september 2014 at 10:56

  ik denk dus even positiever hierover.
  ik denk,dat hij van onschatbare waarde kan zijn voor de spitsen van AZ rustig op de achtergrond,net als Bergkamp bij die 020 club.

  wat kan een Muhren,Huppers,de TANK en Berghuis niet van hem leren.
  dit geld ook voor de spitsen in het beloften elftal en de jeugd.
  denk eens z`n kant op.

  • woonwagenpower

   16 september 2014 at 13:22

   Dat vind ik ook Oma, heel veel respect voor de beslissing van Marco. Dit kwam op verzoek van Marco zelf. Heel moedig van Marco dat hij een stap terug durft te doen en kiest voor zijn eigen gestel. Ik vind dat AZ hier ook goed mee omgegaan is, ze hebben Marco binnen boord kunnen houden, en hij zal nog heel waardevol voor ons AZ zijn. Marco heel veel succes in je nieuwe functie, en dat wens ik Pastoor ook, die heeft al laten zien dat hij niet schroomt om spelers te passeren, klasse! Nu moet Pastoor alleen nog goed en begrijpelijk wisselen, dan komt het helemaal goed. KOM OP, AZ NAAR DE TOP!

   • oma

    17 september 2014 at 08:02

    en daar kan Marco hem weer bij helpen.

 8. Ceon

  16 september 2014 at 11:25

  Geweldig dat Van Basten bij de club blijft!
  Ik denk dat de spelersgroep veel aan hem heeft. Had wel liever gezien dat hij hoofdcoach zou blijven, maar hij zal aan zijn gezondheid moeten denken. Dit zal voor hem al moeilijk genoeg zijn.

  Waar ik wel meer moeite mee heb is dat Pastoor nu hoofdtrainer wordt… En ik hoop echt dat algemeen directeur Robert Eenhoorn het inzicht heeft om Earnest Stewart in de gaten te houden.

 9. AZ4Altijd

  16 september 2014 at 12:03

  Ik zeg. Uiteindelijk van Basten nieuwe TD. Die gehaatte Stewart eruit. Opzouten met die gladjakker. Ik geloof dat zo een 85% van de supporters een hekel heeft aan Stewart.

  Het is alleen jammer dat hij gewoon nog op zn plek zit. En structureel onze club naar de klote brengt.

 10. kaazie87

  16 september 2014 at 12:48

  van basten nieuwe td? laten we dat maar niet doen….. weten ze in 020 alles van wat er dan gebeurt. ik vindt dat van basten wel bij az moet blijven, maar dat pastoor nu al hoofd trainer wordt ben ik het niet mee eens. waarom zouden ze dat doen 3 maanden terug wilden ze dat niet en nu opeens wel…. steward maakt zijn eigen commpleet belachelijk op deze manier ik geloof hem nu niet meer. wat heeft steward eigenlijk goed gedaan bij onze club? hij heeft toch elm w uytens gorter overtoom johansson en esteban gehaald of niet?? sinds deze man td is is de club alsmaar afgegleden op een uitschieter in 2012 na ik ben voor een frisse windt in onze club peter wijker ofzo barry opdam mischien anders eventueel micheal buskermolen mensen met een club hart

 11. kaazie87

  16 september 2014 at 12:52

  steward in een constante bron van onrust met toon gerbrands was dit nooit zo gegaan. bij een club als az is het normaal dat het rustig is en blijft. wij zijn toch geen hollywood aan de dijk of wel?? weg met die man

 12. Knol

  16 september 2014 at 13:20

  Ik blijf het raar vinden dat ze niet eerder hebben gereageerd op de berichten en een tipje van de sluier hebben opgelicht.
  Zo had in mijn ogen een hoop onrust voorkomen kunnen worden.
  Krijg er nu een vreemde smaak van in mijn mond en de gedachte overheerst dat er een smerig spelletje is gespeeld.
  Ben wel super blij dat Marco blijft.

 13. Ruud

  16 september 2014 at 16:56

  Heb geloof in Pastoor, mensen. Ik denk dat hij best wat kan gaan bereiken bij AZ. De verwachtingen mogen alleen niet meer zo hoog zijn als bv. Bij de eerste 5 eindigen. Daarvoor is het team in mijn ogen niet sterk genoeg voor.

  • woonwagenpower

   17 september 2014 at 06:35

   Met de juiste instelling, de zwakke broeders in het tweede en straks met Berghuis en Aaron er weer bij, kunnen we het de top drie nog wel eens lastig maken. Maar wat ik al zei, de spelers moeten wel werken, passie, strijd, de beuk er in gooien, hun voetbal verstand gebruiken. Als die eigenschappen ontbreken, dan wordt het heel moeilijk.

 14. AZnu

  16 september 2014 at 17:57

  Dapper en stijlvol vind ik het verzoek van van Basten om terug te treden als hoofdcoach. in zijn andere rol kan hij van grote waarde zijn voor AZ. De combi met Pastoor blijft bestaan. Ik zie in ieder geval dat Pastoor durft. Hij durft Wuytens eruit te halen en hij durtt Jongeren uit te proberen. Ik zie ook dat hij zich roert aan de lijn. Kortom de ruil pakt volgens mij goed uit. Volgens mij is van Basten heel goed in 1 op 1 situaties kan hij de spitsen (heel) wat bijbrengen en brengt hij zijn jarenlange ervaring als voetballer en trainer in. Nu nog inzet tonen en weer leuk gaan voetballen dan kunnen we straks weer meer gaan genieten van onze club.

 15. Mozes

  16 september 2014 at 18:37

  Dit is echt een schande.

  Hoe kan je in mei Alex pastoor niet geschikt vinden voor Rol als hoofdtrainer maar in September is hij de geschikte kandidaat?

  Hoe kan je als club dit toestaan?

  Ik ben voor behoud van Marco maar ik snap niet dat een trainer die bij NEC ontslagen is en daarvoor 1 jaar goed gedraaid heeft bij Excelsior, een rol als hoofdtrainer kan vervullen bij AZ.

  Alsof AZ niet in staat is om een trainer aan te trekken bij dit besluit van Marco?

  Volgens mij zit Bert van Marwijk thuis op de bank en is zelfs René Meulensteen nog beschikbaar. Zelfs Martin Jol zou zie ik liever dan die onervaren gladjanus van Pastoor.

  Mijn vraag aan jullie is….hoelang pikken wij dit van Stewart?

  Ik vond het al heel raar dat AZ een assistent in huis nam die al op eigen benen heeft gestaan. Dit was echt een vooropgezette stuk. Je moet nu is de interviews met pastoor terugkijken en op die smoelwerk letten. Zogenaamd wist hij van niks…Nu blijkt dat ze achter de schermen al met Pastoor hadden gepraat

  • Jeroen

   17 september 2014 at 08:31

   Krediet van Stewart is al een tijdje op wat mij betreft. Enige nadeel is dat hij slim en glad is en daardoor moeilijk te tackelen. Ik zie hem liever direct vertrekken.

 16. Gerrit Vooijs

  16 september 2014 at 21:15

  Zo de kruitdampen zijn opgetrokken en de aap is uit de mouw.
  Marco kon het al een paar jaar niet aan, was in behandeling hiervoor en doet nu tenslotte een stapje terug. Alex Pastoor is op verzoek van Marco als assistent gekomen. AZ heeft dat verzoek ingewilligd maar wel met een proeftijd van 1 jaar.

  Nu achteraf is dat een slimme move geweest van Bassie. Hij wist dat dit er misschien kon aankomen en had baat bij een goede assistent die 1] de druk wat zou kunnen verminderen en 2] in een uitersts geval met hem van plaats zou kunnen wisselen terwijl hij dan nog in de voetballerij actief kon blijven zonder groot gezichtsverlies.

  Ik denk dat AZ is overvallen door deze move en daarom 2 dagen nodig had om door Bassie en Alex Pastoor overtuigd te worden.

  AZ wilde Bassie zeer waarschijnlijk laten afkeuren/ontslaan en op zoek gaan naar een nieuwe coach.
  Marco wilde geen gezichtsverlies en zal daar waarschijnlijk geld voor moeten inleveren middels een nieuw aangepast contract.
  Dat zal misschien de reden zijn geweest waarom de zaakwaarnemer van Van Basten bij alle gesprekken aanwezig is geweest.

  Ik denk dat Pastoor als interimcoach de kans krijgt zich te bewijzen tot aan de winterstop. Doet hij het goed gaan ze praten over het openbreken van zijn contract en anders is het excit voor Bassie en gaat Pastoor terug in de rol van assistentcoach in opleiding.

  • woonwagenpower

   17 september 2014 at 06:30

   Gerrit, je zou daar best eens gelijk in kunnen hebben, maar ik denk dat AZ gebaat is bij rust in de tent, en niet straks in de winterstop weer in die malle molen stappen.

   • Gerrit Vooijs

    17 september 2014 at 08:56

    Dat klopt wwp, maar AZ heeft hier niet om gevraagd. AZ heeft nu gekozen voor de sjieke oplossing maar als dit niet gaat werken zal AZ in de winterstop moeten handelen.

    Bovendien, waar haalt AZ nu op stel en sprong een nieuwe coach vandaan die in het profiel past ?

    Door deze oplossing krijgt AZ de tijd om zich achter de oren te krabben en tussen de beschikbare coaches een nieuwe kandidaat uit te zoeken. Dit is imo geen paniekvoetbal maar juist de minst slechte oplossing op dit moment.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *