Scheringa treedt af als voorzitter van AZ

By
Updated: oktober 29, 2009
Scheringa treedt af als voorzitter van AZ

Dirk Scheringa treedt af als voorzitter van AZ. Dat heeft de 59-jarige Spanbroeker aan bestuur en directie van AZ meegedeeld. Tegelijkertijd legt zijn vrouw Baukje Scheringa haar bestuursfunctie neer.

Dirk Scheringa heeft zestien jaar aan het roer gestaan van AZ. In 1993 nam hij de voorzittershamer ter hand en overlegde hij een meerjarenplan om AZ terug te brengen naar de top.

Het bewind van Scheringa gaat gepaard met memorabele momenten. In 1996 promoveert AZ naar de Eredivisie om een jaar later weer af te dalen. Als AZ in 1998 opnieuw promoveert, krijgt het meerjarenplan van Scheringa duidelijk gestalte. In de eerste jaren van de 21ste eeuw eindigen de Alkmaarders vier keer achtereenvolgend bij de eerste vijf. Tevens bereikt AZ de bekerfinale, wordt na 22 jaar opnieuw Europees voetbal behaald waarin de club zelfs reikt tot de halve finale van de UEFA Cup.

In 2005 neemt Scheringa alle aandelen van AZ N.V. in zijn bezit om de club zo van een fikse schuldenlast te ontdoen. Ondanks enorme tegenwerking slaagt hij er in om aan het Kooimeerplein een nieuw stadion voor AZ te laten verrijzen. Het seizoen 2008-2009 is de bekroning op Scheringa’s voorzitterschap: AZ wordt kampioen van Nederland. Juist in het jaar dat zijn club meedoet op het hoogste Europese niveau, de Champions League, moet Scheringa zich door de situatie rondom DSB noodgedwongen terugtrekken.

Dirk Scheringa: “Zestien jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid in AZ gelegd. Het is vanzelfsprekend dat ik in die jaren een grote emotionele band heb opgebouwd, met de club, de directie, medewerkers en supporters. Het is een moeilijke beslissing om me terug te trekken, maar wel een die ik neem met mijn verstand. Het belang van AZ stel ik boven mijn eigen belang, zodat de club op eigen kracht kan voortborduren op de weg die ik met veel liefde en plezier ben ingeslagen.”

Directeur Algemene Zaken Toon Gerbrands: “Het overige bestuur en de directie van AZ kampen met een dubbel gevoel. Dirk heeft enorm veel betekend voor de club, zonder hem had AZ niet gestaan waar het nu staat. Met pijn in ons hart sluiten we een heel mooie periode af. Gezien de omstandigheden is dit echter de beste oplossing. Wij respecteren en waarderen Dirk vanwege het feit dat hij dit ook ziet, hoe moeilijk de beslissing ook voor hem is.”

AZ plant in overleg met Scheringa na de winterstop een moment waarop publiek en sponsors Scheringa kunnen bedanken voor wat hij heeft betekend voor de club.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>