Stewart geeft inzicht in het beleid van AZ

By
Updated: augustus 31, 2014

Vooral de laatste weken hebben we veel geklaagd over technisch directeur Stewart. Hij zou te laat hebben geanticipeerd, en daarnaast is zijn lijst met mislukte spelers gestaag gegroeid over de laatste jaren. Ondoordacht, of zit er toch een beleid achter? In een interview met AZ gaat hij deze vraag beantwoorden.

De transfermarkt is bijna gesloten. Hoe kijkt u terug op afgelopen zomer? “We hebben naar onze mogelijkheden gehandeld. Vanuit dat perspectief kunnen we tevreden zijn. Op het vertrek van Nick Viergever hadden we vorig seizoen al geanticipeerd door het aantrekken van Jan Wuytens. Voor Roy Beerens hebben we met Guus Hupperts een international van Jong Oranje gehaald. Guus heeft een zeer hoog rendement qua doelpunten en assists. Hij heeft zich al bewezen in de Eredivisie. Met Muamer Tankovic en Robert Mühren hebben we ook spelers met een hoog rendement in huis gehaald. De afgelopen twee jaar werd Tankovic topscorer van Fulham Onder 21, dat speelde tegen grote clubs als Manchester United en Arsenal. Mühren is de topscorer van de Jupiler League. Sergio Rochet is een beloftevolle keeper en Djavan Anderson is een geduchte concurrent voor Mattias Johansson.”

Wat opvalt is de smallere A-selectie, van ruim dertig selectiespelers naar iets meer dan twintig.  “We vinden dat we een minder grote selectie nodig hebben dan in de afgelopen jaren. De voornaamste reden is het ontbreken van Europees voetbal. Voor ons was dit het moment om wat harder te gaan doorselecteren. In de afgelopen jaren hebben we door de financieel moeilijke positie spelers moeten halen die niet helemaal bovenaan onze scoutingslijst stonden. We konden niet anders. Een aantal van die jongens heeft de stap omhoog gemaakt, maar anderen ontwikkelden zich niet zoals gehoopt. Dan moet je afscheid nemen. Die spelers hielden de afgelopen tijd de doorstroming van onze eigen jeugd tegen. Dat kan niet bij een club die de jeugdopleiding als belangrijke pijler heeft. We willen de jeugd een kans geven, dan moeten we dat ook waarmaken. We hebben ervoor gekozen om Jong AZ los te koppelen van de A-selectie. Die groep zit wel heel dicht tegen het eerste aan. Als een speler het gewenste niveau haalt, heeft doorstroming vanuit de beloften onze voorkeur. Het is mooi om te zien dat de technische staf die mening deelt. Al tijdens meerdere wedstrijden waren bijna alle plaatsen op de reservebank ingenomen door eigen jeugdspelers. Ze ruiken hun kans.”

Afgelopen maanden werd AZ in de media gekoppeld aan onder meer Hakim Ziyech en Vincent Aboubakar. Zij zijn niet gekomen. “Dat soort spelers zijn voor ons niet betaalbaar. Het is niet zo dat er miljoenen op onze bankrekening staan. In de eerste jaren na de val van DSB moesten we eerst spelers verkopen om daarna te kunnen investeren. Dat is nu gelukkig anders. We hebben Hupperts kunnen vastleggen voordat we Beerens hadden verkocht. We wisten op dat moment echter wel dat we Beerens moesten verkopen om de zaken financieel weer op orde te krijgen.”

Wat is er gebeurd met de miljoenen van de transfers van Adam Maher en Jozy Altidore? “Allereerst wil ik duidelijk maken dat transfers vaak in termijnen worden betaald. We hebben dus niet direct het hele bedrag op onze rekening staan. Tevens hebben clubs vaak nog een doorverkooppercentage bedongen, zoals Villarreal bij Altidore. Een gedeelte van de opbrengsten voor ons is gebruikt om te herinvesteren in de spelersgroep. Met bijvoorbeeld Aron Jóhannsson, Jeffrey Gouweleeuw, Nemanja Gudelj en Guus Hupperts hebben we spelers in huis gehaald waar AZ duidelijk sterker door is geworden. Zij vertegenwoordigen daarnaast een zekere transferwaarde voor in de toekomst. Met de rest van de transferopbrengsten is het exploitatietekort aangevuld. Nog steeds hebben we elk jaar een tekort, dat aangevuld moet worden met transferopbrengsten. We zijn druk bezig om de salarishuishouding door de hele club heen op het gewenste niveau te krijgen. Dat heeft nog tijd nodig.”

In welk perspectief moeten we dan de verhuurconstructies van onder meer Denni Avdic en Donny Gorter zien? “Het was duidelijk dat zij weinig kans op speeltijd zouden krijgen dit seizoen. Dan hoop je dat er een club komt die een bepaalde speler definitief wil overnemen. In de huidige markt blijkt dat in de praktijk erg lastig. Clubs betalen geen transfersommen voor spelers die wat in de schaduw zijn verdwenen. Ook willen ze die spelers geen langdurige contracten aanbieden. Voor ons is een verhuurconstructie dan de beste optie. De hurende club betaalt dan een deel van het salaris of een huursom. Dan zijn wij die kostenpost gedeeltelijk kwijt en hopen we dat de verhuurde speler zich in de kijker speelt. Bij ons biedt het de kans aan talenten uit de eigen jeugd.” Bron: AZ.nl

19 Comments

 1. Mozes

  31 augustus 2014 at 16:12

  Ik ben geen grote fan van mensen die hun eigen vragen opstellen en die vervolgens ook beantwoorden. De kritische vragen worden hier niet in gesteld en is dit dus gewoon een flut stuk.

  Waarom koop je Gudelj voor 3 miljoen en Henriksen ook voor 3.5 miljoen terwijl andere plekken in het elftal om versterking vragen?

  We snappen wel dat AZ geen Benzema kan kopen maar waarom zijn er al 3 spitsen mislukt onder zijn bewind? AZ mag dan het geld niet hebben maar dan moet je scouting juist bovengemiddeld zijn om nog mee te draaien.

  Stewart maakt hele domme keuzes en geeft vervolgens het budget de schuld. lekker je eigen straatje schoonvegen.

  Trouwens, het financiele plaatje dat Stewart wilt schilderen is niet de juiste. Op AZ.nl stond er eind april een stuk van Stewart waar hij het heeft over mogelijkheden om te investeren. Tegen journalisten zei hij in Mei hetzelfde..

  En nu is het Augustus en kan AZ opeens niet zoveel meer. Ik snap echt niet dat Stewart, AZ zo bij de ballen heeft dat niemand binnen de organisatie vraagtekens zet bij de kwaliteiten van deze man.

  • Jeroen

   31 augustus 2014 at 19:21

   Goede analyse. Ik denk dat de buitenwacht het nooit echt zal weten. Ik ben in ieder geval al blij dat de jeugd nu meer kansen krijgt. Dat hoort ook bij een club als AZ.

   Stewart heeft inderdaad meerdere keren aangegeven dat er ruimte is voor investeringen. Daarnaast zijn er ontzettend veel spelers vertrokken en/of verhuurd. Dat moet zeker wel de nodige ruimte geven. Althans dat is mijn aanname. Schijnbaar dus niet, en moeten we genoegen nemen met investeringen van 1.5 miljoen voor 5 spelers (Rochet, Anderson, Hupperts, Tankovic en Muhren).

   Als iemand noemt dat er ruimte is voor investeringen, dan denk je eerder aan een budget van 5 miljoen en niet 1.5…. Stewart heeft dus te hoge verwachtingen geschept en verkeerde informatie gegeven. Want waarom zou AZ afgelopen winter nog 3 miljoen willen bieden voor Ziyech als dat geld er niet was?

   • Gerrit Vooijs

    1 september 2014 at 08:34

    Jeroen,
    Je moet mij even helpen.
    Hupperts 1 miljoen, Muhren 0,3 miljoen, Anderson 0,2 miljoen is 1,5 miljoen.
    Zijn Tankovic en Rochet transfervrij gekomen ?

    • Jeroen

     1 september 2014 at 09:46

     Ja sowieso was Tankovic transfervrij… volgens mij Rochet ook.

 2. Keps

  31 augustus 2014 at 17:31

  Ik denk dat er nu wel met andere ogen naar Stewart gekeken kan worden. Het is geen gemakkelijke job. En ze geven de jeugd een kans, wat de meeste supporters toch graag willen. Dus waarom kritiek?

 3. i.pjotr

  31 augustus 2014 at 18:35

  Blind naar man united…..als 020 het maar niet in hun dwaze kop krijgt om gudelj te kopen…. 🙁

  • Jeroen

   31 augustus 2014 at 19:14

   Verwacht ik niet. AZ heeft een vraagprijs van 10 miljoen. Dat zijn bedragen die de Nederlandse top niet meer zal betalen.

 4. Gerrit Vooijs

  1 september 2014 at 08:37

  Btw,
  Wilfred Genee meldt net op de radio dat Marco van Basten zich vergist heeft in AZ en zijn contract wil ontbinden.
  Het niet doorgaan van de transfer van Mike van Duinen is het breekpunt geweest.

  • woonwagenpower

   1 september 2014 at 08:47

   Mocht dat waar zijn Gerrit, dan is Marco binnen gehaald met het zelfde verhaal als wat ons op de mouw gespeld werd. Er was toch ruimte om te investeren een paar maanden geleden? Dan komt zeker nu de aap uit de mouw? Als dit waarheid blijkt te zijn, dan ben ik vreselijk teleurgesteld in Stewart, iemand met mooie praatjes binnenhalen en daarna om de tuin lijden. Ik hoop dat het niet op waarheid berust, maar waar rook is, is vuur.

  • Jeroen

   1 september 2014 at 09:45

   Hmmmm denk je echt dat dit waar is? Marco is volgens mij bij elke transfer betrokken geweest. We zullen zien, maar ik denk niet dat dit waar is.

   Overigns probeerde Groningne nog even Mike van Duinen los te weken, maar ook zij kregen Nee te horen uit Den Haag.

  • Jeroen

   1 september 2014 at 09:48

   Op azfanpage zeggen ze juist dat Van Basten minder blij zou zijn met de rolverdeling tussen hem en Pastoor……. Het zou toch niet?

   • woonwagenpower

    1 september 2014 at 10:19

    Jeroen ,mag ik vragen waar op de site van azfanpage je dat gelezen hebt?

    • oma

     1 september 2014 at 11:20

     er wordt dit letterlijk geschreven,Wilfred Genee meld zo juist op 538,dat marco heeft aangegeven aan iemand die erg naast hem staat dat hij niet gelukkig zou zijn in zijn huidige rol bij AZ.
     mogelijk speelt dit ook mee in zijn ziektemelding.

     dit wordt dus geschreven op het forum waar Jeroen een link naar heeft gemaakt.

     ik kan hier niet uit opmaken dat hij zijn contract wil ontbinden.
     dus wat is waar vraag ik mijn af.
     wat op AZfanpage wordt geschreven of het verhaal van het geachte lid meneer Gerrit Vooijs?

     ik dacht trouwens dat een hoofdtrainer beslisten wie en wat voor training gegeven wordt.
     dat is Marco van Basten toch?

 5. Ruud

  1 september 2014 at 10:00

  Ik zeg dat Pastoor het prima kan en geen Ajax trainer nodig heeft, die kan ‘leven met verlies’ tegen zijn club.

  • oma

   1 september 2014 at 11:24

   dit is de derde keer dat je dit schrijft, weten je mening nu wel.
   beste Ruud.

   • Gerritvooijs

    1 september 2014 at 16:32

    Oma,
    Wilfred Genee doe dit sleeën vermoeden van zijn kant op radio 538. Maar meestal weten zij meer. Zal vanavond wel in de uitzending worden besproken. Dit is dan het lokkertje om de kijk cijfers weer wat Op te krikken.

 6. KeesK in Paraguay

  1 september 2014 at 14:27

  Over van Basten en niet gelukkig zijn bij zijn nieuwe werkgever: in mijn loopbaan langs een lange lijst van werkgevers zijn mij vele gouden bergen beloofd maar heb ik uiteindelijk maar mijn eigen berg gekocht want op die andere bergen had ik nog lang kunnen wachten. En zo zal het waarschijnlijk ook voor hem een beetje zijn. Ik neem dit gerucht dan ook met een berg zout. Op mijn berg kan je alleen klatergoud vinden, klaterend water en veel staand hout, dus laat je schepje en schaal maar thuis.

 7. gerard

  2 september 2014 at 13:06

  @ mozes – Trouwens, het financiele plaatje dat Stewart wilt schilderen is niet de juiste. Op AZ.nl stond er eind april een stuk van Stewart waar hij het heeft over mogelijkheden om te investeren. Tegen journalisten zei hij in Mei hetzelfde..
  En nu is het Augustus en kan AZ opeens niet zoveel meer. Ik snap echt niet dat Stewart, AZ zo bij de ballen heeft dat niemand binnen de organisatie vraagtekens zet bij de kwaliteiten van deze man.

  Het klopt dat Stewart reeds aangaf niet te hoeven verkopen en er zelfs ruimte was om te investeren.
  Ik denk dat Stewart geleerd heeft van de afgelopen periode dat overal waar AZ kwam voor een speler de prijzen absurd stegen.
  Stewart wil nu weer een beeld schetsen dat AZ weer moet verkopen om weer te kunnen investeren om zodoende in de toekomst weer beter aan de onderhandelingstafel te kunnen zitten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *