Scheringa bracht 98 spelers naar AZ

By
Updated: oktober 24, 2009
Scheringa bracht 98 spelers naar AZ

Exact 98 voetballers werden aangetrokken in de afgelopen zestien seizoenen door Dirk Scheringa, die destijds AZ redde na het afhaken van de gebroeders Molenaar. Peter Wijker was in 1993 de eerste speler die binnenkwam, Rasmus Elm was vorige maand de laatste.

De duurste aankoop in de hele periode van Scheringa bij AZ was Mounir El Hamdaoui, die in 2007 voor bijna zeven miljoen euro overkwam van Willem II naar AZ. Maar die transfer is het dubbel en dwars waard geweest. El Hamdaoui groeide uit tot Marokkaans international, werd topscorer van Nederland en hielp AZ aan de eerste en enige landstitel onder Scheringa. Zijn huidige verkoopwaarde wordt geschat op een slordige vijftien miljoen euro.

In de zomer van 2007 gaf AZ het meeste geld uit in de historie van de club. Dat jaar werd voor 24.750.000 euro neergeteld voor nieuwe spelers. Naast El Hamdaoui kwamen Pellè (6 miljoen), Ari (4 miljoen), Moreno (3,5 ton), Poulsen (2,2 miljoen), Waterman (1,4 miljoen), Pocognoli (2,7 miljoen), Romero (1,25 miljoen) en Koenders (8 ton).
Omdat AZ in die transferperiode zelf ook nog drie spelers voor in totaal veertien miljoen verkocht (De Cler, Koevermans en Steinsson), viel de uiteindelijke schade wel mee. In alle zestien seizoenen dat Scheringa leiding gaf aan AZ, bleef hij als een gewiekste zakenman dicht bij zijn technische leiding zitten.

Dat hij in 2007 veel durfde te investeren, had ook te maken met de enorme groei van zijn DSB-bank in die periode. In 2006 kreeg DSB een officiële bankstatus en steeg de omzet met honderden miljoenen.

Toch heeft de preses van AZ nooit spelers uit eigen zak cadeau gedaan aan de voetbalclub AZ. Als er aankopen nodig waren, werden die gefinancierd door een lening bij DSB Beheer. Kostte een speler vijf miljoen en was het geld er niet, dan ging de lening wat omhoog. Werd een speler voor miljoenen verkocht, dan zakte het bedrag van de lening.

Tot aan het jaar 2000 kocht AZ per seizoen gemiddeld vijf nieuwe spelers. De bedragen waren te overzien. De duurste in die tijd was John Bosman,die in 1999 voor 400.000 euro van FC Twente overkwam.

Na de eeuwwisseling schieten de bedragen fors omhoog en denkt AZ in miljoenen in plaats van tonnen. Ali Elkhattabi (Sparta) en Robin Nelisse (Feyenoord) kosten samen meer dan drie miljoen. Scheringa is trots, omdat hij rond die tijd ook zelf zijn eerste miljoenenverkoop doet. Fernando Ricksen verhuist voor ruim vijf miljoen naar Glasgow Rangers.

De komst van Marcel Brands in 2005 als technisch directeur luidt de beste en meest bloeiende periode van AZ in. Brands koopt Demy de Zeeuw voor 100.000 euro en verkocht hem afgelopen zomer voor 6,5 miljoen aan Ajax. Ook met Jan Kromkamp en Joris Mathijsen (samen voor 14 miljoen naar Spanje en Duitsland) slaat AZ een enorme slag.

Tegelijkertijd ontdekt Brands met zijn scoutingsteam Hector Moreno, voor wie alleen opleidingskosten moeten worden betaald, en koopt hij Sergio Romero voor 1,25 miljoen euro. De doelman van Argentinië is nu een veelvoud waard.

Bij zijn aantreden was de met veel ‘oudjes’ gevulde selectie van AZ minder dan twintig miljoen waard. Nu ligt de waarde van de jonge AZ-spelersgroep in zijn totaliteit op een bedrag tussen de 60 en 85 miljoen.

Missers zaten er in de periode Scheringa ook tussen. De vraag is nog altijd of AZ zijn investering in Pellè (6 miljoen) zal terugverdienen. Van de 98 aankopen kostte het gros minder dan een paar ton en daardoor valt de schade mee. Het feit dat AZ achterblijft met een schuld van 14 miljoen na 16 jaar voorzitterschap van Scheringa, betekent geenszins dat er slecht gehandeld is. Met een of twee verkopen zou die schuld al vereffend zijn.

Het kapitaal van AZ staat niet meer op de bank, maar op het veld. Bron: AD.nl

Calory.nl – Voor al uw receptenberekeningen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *