‘Nieuwe investeerders melden zich bij AZ’

By
Updated: oktober 20, 2009
'Nieuwe investeerders melden zich bij AZ'

De curatoren hoeven niet bang te zijn dat er geen koper komt voor AZ. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Noordhollands Dagblad hebben de eerste geïnteresseerden zich reeds gemeld. Het zou volgens het regionale dagblad gaan om twee investeerders: één uit het Midden-Oosten en één uit het Oostblok.

Nu DSB Bank is omgevallen, zal ook het moederbedrijf van Dirk Scheringa’s imperium failliet gaan. De gevallen bankier zei maandagavond bij het programma Pauw & Witteman dat hij deze week het faillissement zal aanvragen voor DSB Beheer. Onder die BV vallen alle andere takken van zijn bedrijf, waaronder de voetbalclub AZ, het Scheringa Museum voor Realisme en de DSB-schaatsploeg.

Als straks ook DSB Beheer failliet is, vallen de AZ-aandelen toe aan de curator. “De hoogste bieder wint”, legt advocaat Hidde Reitsma van het kantoor Blenheim uit. “Natuurlijk zullen de KNVB en de Raad van Commissarissen eisen stellen aan een nieuwe eigenaar van AZ, maar dit is een soort executieverkoop. De curator kan dus enige dwang uitoefenen. Hij zal de aandelen laten waarderen en dan streven naar een optimale opbrengst, maar in faillissementen is dat lang niet altijd de marktwaarde.”

Scheringa kan zelfs zijn aandelen terugkopen. “Dat is ook niet per se onkies. Hij kent de club, hij is voorzitter. Ik kan niet in zijn portemonnee kijken, maar als hij een bod kan doen dat hoger is dan de andere biedingen, dan kan de curator met hem in zee gaan, ja. Maar als hij als persoon failliet gaat, houdt het natuurlijk op.” De curator kan niet bepalen dat AZ spelers móet verkopen. “Daar gaan bestuur en directie over. De curator kan er wel op aandringen, maar dat is niet te verwachten.”

Dat DSB Beheer het hoofd niet boven water kan houden zonder de bank, viel te verwachten. Met winst en leningen van DSB Bank financierde Scheringa de sport- en kunstafdeling. De bankier zei verder te hopen dat zijn museum in Opmeer zal worden overgenomen en afgebouwd. Ook kondigde hij de komst van een nieuw bedrijf aan. In de tussentijd wil hij lezingen geven om in zijn levensonderhoud te voorzien. Bron: Voetbalzone.nl

Calory.nl – Voor al uw receptenberekeningen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *