‘Het krediet van El Hamdaoui begint op te raken’

By
Updated: oktober 13, 2009
'Het krediet van El Hamdaoui begint op te raken'

De negatieve berichten over de DSB Bank overschaduwen AZ. Niet de aankomende belangrijke wedstrijden, maar het omvallen van de DSB is hot in het nieuws. Toch stond er op VI.nl een mooie column over de “vedette” El Hamdaoui wat zeker de moeite waard is om te lezen.

Een vedette is iemand die uitsteekt boven anderen. Vroeger kon dat letterlijk worden genomen. Een vedette was in het verleden namelijk een wacht te paard, een hooggezeten uitkijker. Door zijn plaats in het zadel kon de ruiterwacht verder kijken dan het voetvolk en dus eerder zien of er gevaar dreigde.

Tegenwoordig is de vedette alleen nog maar figuurlijk aanwezig in de theaters en op de sportvelden. Mounir El Hamdaoui is ontegenzeggelijk de vedette van AZ. Hij was vorig seizoen topscorer van Nederland met 23 doelpunten en werd ook gekozen tot de beste speler van het seizoen.

Bij de status van vedette hoort ook vedettegedrag. Daar waar voor de rest van de groep regels en verplichtingen gelden, ligt dat voor de man die boven de anderen uitsteekt altijd net iets anders. Dat is niet alleen zo in de sport. Ook de beste autoverkoper van de garage zal het zich kunnen permitteren elke ochtend te laat te komen.

Als hij aan het eind van de maand twee keer zoveel auto’s heeft verkocht dan zijn collega’s die altijd op tijd komen, zal zijn baas hem nergens op aanspreken. Die collega’s zullen zich slechts gelukkig prijzen met de extra bonus die ze met Kerstmis ontvangen vanwege het goede werk van de vedette. In de sport is dat niet anders.

Romario kwam vroeger bij PSV altijd te laat, had een broertje dood aan trainen en na afloop van wedstrijden was zijn shirt zelden nat van het zweet. Zijn trainer Guus Hiddink had de schone taak dat in goede banen te leiden met spelers die zich de benen uit het lijf moesten rennen voor de kleine Braziliaan.

Hiddink kneep nu en dan een oogje toe, had masserende gesprekken met de rest van de ploeg, maar was uiteindelijk afhankelijk van de prestaties van de vedette. Romario moest op het veld zijn gedrag verantwoorden. Dat deed de spits dan ook altijd, hij was vrijwel elk seizoen topscorer.

Het team van PSV accepteerde daardoor zijn gedrag en Hiddink behield zijn geloofwaardigheid. Bij Barcelona had Frank Rijkaard enkele jaren geleden hetzelfde aan de hand met Ronaldinho. De Braziliaan kwam geregeld te laat op de training en elke week stonden de Spaanse kranten vol met zijn escapades in het plaatselijke nachtleven.

Rijkaard sloeg dan een arm om Ronaldinho, knipoogde dat hij alles in de gaten had en prikkelde de sterspeler toch altijd om de groep terug te betalen. Adel verplicht.

Het zijn wetten die al sinds jaar en dag gelden en ook El Hamdaoui zal ze ter harte moeten nemen. Hij veroorzaakte dit seizoen al vier incidenten op de training, beledigde een grensrechter in de
uitwedstrijd tegen Heracles Almelo en meldde zich 35 minuten te laat voor AZ-NAC Breda.

Inderdaad, vedette-gedrag pur sang. Maar daarbij horen ook verplichtingen. Een vedette is iemand die uitsteekt boven anderen. Doet El Hamdaoui dat eigenlijk nog? Maakt hij de vrije rol
die ook trainer Ronald Koeman hem heeft geschonken echt waar? Als AZ tegen FC Utrecht een-op-een speelt, laat El Hamdaoui zijn man lopen en komt zijn ploeg achterin zwaar in de problemen.

Betaalt hij dat terug met treffers en assists? De spits loopt al weken geïrriteerd rond, maar heeft niet in de gaten dat er om hem heen nog veel meer irritatie is over zijn zwakke spel en gedrag. Zijn krediet bij AZ begint steeds meer op te raken. Het is de hoogste tijd terug te betalen. Bron: VI.nl

Calory.nl – Voor al uw receptenberekeningen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *