Van Basten: “Ik wil de top van de eredivisie nerveus maken”

By
Updated: mei 20, 2014

Marco van Basten wil komend seizoen als hoofdcoach van AZ weer Europees voetbal behalen en hoger eindigen op de ranglijst. “Ik wil de top van de eredivisie nerveus maken”, zei de Amsterdammer dinsdag op de persconferentie waar hij werd gepresenteerd.

Vooral de goede organisatie bij AZ en het solide financiële beleid bieden volgens de nieuwe coach goede mogelijkheden om verder te komen met attractief voetbal voor het publiek.

Om beter te presteren zal er volgens Van Basten in elke linie een versterking nodig zijn. “Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat er financieel mogelijk is”, zei de coach.

Bij Heerenveen had Van Basten een aantal aanvaringen met Jeffrey Gouweleeuw, die hij nu bij AZ weer tegenkomt. “Ik heb geen enkel probleem met Jeffrey”, zei Van Basten. “Hij is een speler met een eigen mening, geen meeloper. Dat vind ik alleen maar positief.”

Alex Pastoor De keus voor Alex Pastoor als assistent-coach is door Van Basten zelf ingegeven. “Ik heb graag een ervaren, gepassioneerde coach naast me. Ik heb met Pastoor gesproken en ik ben blij dat zijn komst gerealiseerd kon worden”.

Komend seizoen wil Van Basten weer Europees voetbal halen. “Aan de andere kant is er ook een voordeel aan dat we geen Europees voetbal spelen. We kunnen ons nu volledig focussen op de competitie en de beker. Natuurlijk is de ervaring van Europees spelen ook belangrijk voor de spelers.”

“Ik ben een jonge ambitieuze coach”, zei Van Basten. “Natuurlijk wil ik graag een mooie carrière zoals Louis van Gaal. Dat is een topcoach die ook steeds verder is gegroeid. De start van mijn trainerscarrière was wat vreemd;  beginnend als bondscoach en daarna Ajax. Nu is de opbouw wat rustiger en dat past beter. Bron: RTV N-H

21 Comments

 1. Jay

  20 mei 2014 at 11:54

  Prima ambitie. Eindelijk weer iemand die de lat hoog durft te leggen.

 2. Jeroen

  20 mei 2014 at 11:57

  Klinkt in ieder geval veelbelovend. Ben erg benieuwd! Goed om te horen dat elke linie versterking krijgt. Mag ook wel!!

 3. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  20 mei 2014 at 12:20

  Heeft fanvanaz.nl nog bijbehorende ambities, Jeroen?

  • Jeroen

   20 mei 2014 at 12:45

   Hoezo fanvanaz.nl is toch al top?!?!? 😉

   • NHN

    20 mei 2014 at 15:49

    Vindt ik ook. Ga hier nog jaaaaaaaaaaren mee door.

    • Jeroen

     20 mei 2014 at 15:56

     Bedankt! Is zeker de bedoeling 😀

     • De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

      20 mei 2014 at 20:11

      Ik hoop nog altijd dat er een fanatieke fan is of een meer dan een die dit groeiende platform aangrijpt om zelf geproduceerde media te maken en te publiceren in de vorm van interviews, video-verslag of iets dergelijks. Ik denk dat Jeroen genoeg tijd besteed aan het plaatsen van berichten uit de media en de diverse dingen zoals de poule en man of the match. Tegenwoordig kan iedereen hoogwaardige media produceren, het is nu alleen zaak te willen en te durven. Verwacht niet dat je gelijk Marco van Basten te spreken krijgt maar begin met iets wat gemakkelijker te benaderen is en dat kunnen bijvoorbeeld ook eigen fanatieke AZ fans of de man of vrouw die de bitterballen voor Advocaat klaarmaakte zijn.

     • Jeroen

      21 mei 2014 at 13:52

      KeesK, ik zou ook niets liever willen, maar dat is voor mij niet mogelijk. Mochten er Fan van AZ’ers zijn die daar de ruimte voor hebben, dan zou ik dat alleen maar toejuichen. Ik zie zelf ook voldoende mogelijkheden om groter te worden en zelf meer content te genereren, maar aan mij kant is het echt een gebrek aan tijd. Daarnaast vind ik het eigenlijk ook wel erg leuk zo 🙂 er zijn de laatste jaren veel mensen bijgekomen die vaak reageren. Dat is voor mij de motivatie om door te gaan 😀

 4. oldfan

  20 mei 2014 at 12:28

  klinkt goed. Taal die we willen horen. Genoeg tijd om te bouwen en er sterker uit te voorschijn te komen.

 5. de echte supporter

  20 mei 2014 at 12:45

  Mooi gezegd door van Basten. Ik denk dat we een mooie tijd tegemoet kunnen zien

 6. woonwagenpower

  20 mei 2014 at 14:04

  Na twee seizoenen aan modderen, gaan nu de pijlen weer op de top gericht worden. Robert Eenhoorn achter de schermen de strateeg, de lijnen uitzetten
  en Marco van Basten op het veld.
  We kunnen denk ik mooie jaren tegemoet zien.

 7. Mike

  20 mei 2014 at 16:39

  Ik heb alle vertrouwen in Marco en Pastoor maar hij zal wel wat goeie versterking moeten krijgen en niet alle koopjes uit de Eredivisie.

  • harm

   20 mei 2014 at 16:54

   Kopt helemaal mike, en AZ heeft toch niet voor niets scouts in Scandinavië

 8. Gerrit Vooijs

  20 mei 2014 at 19:31

  Mooie woorden. Voor mij is een seizoen geslaagd als AZ zich kwalificeert voor Europees voetbal.
  Ik verwacht wel aankopen maar dit zullen spelers zijn in het verlengde van Henriksen, Gudelj, Gouweleeuw.
  Met Rosheuvel, Lewis en Berghuis heeft AZ voldoende opties aan de rechterkant.

  In de spits hebben we Aron, Boymans en Babelj. Ik wil wel eens zien wat Bassie vindt van Babelj. Als hij het ook niet ziet zitten moet AZ misschien verder kijken.

  De linkerkant is het probleem dus daar zal AZ moeten investeren. Hupperts kan daar spelen maar het is niet echt zijn ding.

  Het middenveld is gewoon goed bezet met dure krachten als Gudelj, Henriksen en Ortiz.

  De verdediging is het zorgenkind. Haps/ Gorter / Poulsen. … Zeg het maar, al moet ik zeggen dat Gorter sterke invalbeurten heeft laten zien. Hij was meteen 1 van de beteren op het veld.

  Hoedt/Wuytens en Gouweleeuw/Lam is geen zekerheidje.
  Mattias tja ook tegen Groningen leidde hij opnieuw de openingsbladzijden weer in. Hij kan niet verdedigen. Reijnen lijkt te vertrekken.
  In dat geval zou AZ zo uit de jeugd een nieuwe back moeten kunnen pakken, maar dat valt niet mee……..

  Esteban heeft waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd gespeeld net als Viergever.
  De opvolger voor Esteban lijkt AZ al te gaan contracteren.

  Al met al heeft AZ imo dus een linksbuiten, rechtsback en keeper nodig. Misschien nog een spits als Boymans en Babelj geen indruk kunnen maken.

 9. Maarten2802

  20 mei 2014 at 19:56

  Az heeft een creatieve middenvelder nodig als overtoom geen kans krijgt. Az mist creativiteit. Ziyech en hazard zijn goede opties maar niet haalbaar. Aan de az scouts de taak om een goed en haalbaar alternatief te vinden

 10. Timon

  20 mei 2014 at 19:58

  Mag hij dan een heel nieuw elftal kopen?achterin loopt niks,Gudelj zal,het echt komend jaarvwaar moeten gaan maken evenals Berghuis anders einde loopbaan op,enig niveau.nog een jaar voordeel van de twijfel. De rest incluis een tempo voetballer Ortiz en de veelste flegmatieke Hendriksen is niets..bezem er door.

  • Gerrit Vooijs

   20 mei 2014 at 21:43

   Timon, Dirk is er niet meer
   Dus een heel elftal op de schop nemen met noodgedwongen verkopen, is paniekvoetbal wat de club naar de financiele afgrond zal leiden.

   Als er een middenvelder moet komen die beter is als wat er nu staat moet AZ diep in de buidel gaan tasten.
   Als dat AZ in financiele problemen gaat brengen is het dat niet waard.

   AZ heeft zondag 3 miljoen verloren……….

 11. Gerrit Vooijs

  20 mei 2014 at 21:38

  Moet zijn : Mattias leidde tegen Groningen de openings goal in.
  De automatische woordenboek werkt af en toe niet mee 🙂

 12. JeroenH

  20 mei 2014 at 21:42

  Ik vond openingsbladzijde wel leuk gevonden eigenlijk 😛

 13. oldfan

  21 mei 2014 at 08:11

  Een nieuwe man op 10 lijkt me geen overbodige luxe gezien de weinige doelpunten die we scoren. Een betrouwbare keeper die punten pakt in wedstrijden waar je onder druk staat. In de verdediging een man als Moreno die gemeen was en veel tegen hield.Een buitenspeler die zn man voorbij komt en een redelijke voorzet heeft! Dit team is gegroeid heeft veel mee gemaakt en was het niet zo dat AZ slecht voetbal speelde bijna degradeerde en het jaar daarop kampioen werd!

 14. NHN

  21 mei 2014 at 08:56

  Volgens mij moet er nogal wat gebeuren om van AZ weer een beetje een voetbalbolwerk te maken. Maar van de aanwezige kandidaten die er waren om Gerbrands en Advocaat op te volgen , zijn dit in mijn ogen wel de juisten. Maar dan ben je er nog lang niet. Een behoorlijke TD, is ook niet verkeerd (Er zal toch een x wat moeten gebeuren wil je echt een keer gaan schoonmaken,en AZ zit zo langzamerhand afgekegd met net-niet voetballers), en dan nog een keeperstrainer van formaat, wil je het eerste elftal, op het gebied van begeleiding een beetje proffesionaliseren.
  Scouting en jeugd moeten toch ook flink onder de loep genomen worden, want het klopt gewoon niet.
  En dan het stadion zelf. Wil AZ bioscooppubliek hebben (de leiding heeft jaren lang z’n best gedaan om maar een beetje enthousiasme meteen de kop in te drukken),of een 12e man?
  Hopenlijk kan Eenhoorn hier aan meewerken dat het een beetje gezelliger wordt in ons stadion.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *