Voorbeschouwing AZ – FC Groningen

By
Updated: mei 14, 2014

In de aanloop naar zijn laatste thuisduel als AZ-trainer blikte Dick Advocaat woensdagmiddag vooruit op AZ – FC Groningen, dat donderdag op het programma staat. Over de fitheid van zijn selectie en de kracht van de komende opponent. “Het loopt prima bij ze.”

AZ speelt donderdag in het heenduel van de play-off-finale de 57e officiële wedstrijd van het seizoen, een clubrecord. “Maar we gaan niet over vermoeidheid praten”, zei Advocaat. “Het zijn allemaal gezonde jongens. Het lange seizoen is dus geen enkel excuus. Vermoeidheid zit in het hoofd, niet in het lichaam. Er staat donderdag een gretige groep. Dat zal overigens ook voor FC Groningen gelden.”

Terwijl Aron Jóhannsson terugkeert in de wedstrijdselectie, is Roy Beerens nog niet wedstrijdfit. Advocaat: “Roy heeft vandaag even meegetraind, maar de laatste fase moest hij weer los van de groep trainen. Ik verwacht niet dat hij er deze play-offs nog bij komt. Wij snappen ook niet waarom deze kuitblessure zo lang duurt.”

“Het is een goed voetballende ploeg”, vervolgde Advocaat. “Ze hebben drie jongens voorin die het verschil kunnen maken met daarachter een stug middenveld. Het loopt prima bij ze. Ze hebben momenteel ook een goed elftal. Wij zullen thuis het spel moeten maken. Daarmee moeten we wel voorzichtig zijn, want de kracht van FC Groningen zit in de snelle omschakeling. We moeten de restverdediging dus in de gaten houden.”

De afgelopen twee play-off-wedstrijden tegen sc Heerenveen opereerde AZ in een 4-4-2 en 5-3-2-systeem. Advocaat: “Dat kan ook goed, met deze groep. Maar eigenlijk kun je er tijdens een seizoen niet een nieuw systeem inslijpen.”
Advocaat: “Qua instelling en de bereidheid om er als team te staan, hebben we het goed gedaan. Het zou daarom mooi zijn als we onszelf belonen door een Europees ticket te winnen. Ja, we hebben zeker een goede kans om de play-offs te winnen.”

AZ – FC Groningen begint om 20:45 uur in het AFAS Stadion. Bron: AZ

7 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  14 mei 2014 at 21:28

  Aron en Berghuis mogen dus gaan zwerven. Benieuwd of Aron een beetje herstelt is en weer een behoorlijk potje voetbal laat zien.
  Henriksen zal weer zijn meters moeten maken. Net als tegen Heerenveen zal AZ weer een resultaat moeten neer zetten.
  2-0 is voldoende in mijn ogen. Meer mag natuurlijk 🙂

 2. I.pjotr3

  14 mei 2014 at 21:51

  Ik vind Aron ook een typisch 4-4-2 spits, een bal aannemen kan hij niet.9 van de 10 ballen springen bij aanname van de voet.
  Laat hem maar lekker rennen, heeft tenslotte kunnen uitrusten.

 3. oma

  15 mei 2014 at 12:44

  is de site er een tijdje uit geweest Jeroen.
  of lag het bij mijn?

  • Jay

   15 mei 2014 at 16:26

   De site lag er bij mij ook even uit, dus het ligt niet aan jou.

 4. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  15 mei 2014 at 13:16

  Ik hoop dat we geen Dick PSV scenario krijgen. Bijna maar uiteindelijk ‘niks’ (voorronde CL voor de lampenfabriek). Dit FC Groningen wordt nog een behoorlijke kluif. Bijten en niet meer loslaten.

 5. Jay

  15 mei 2014 at 16:29

  Vanavond moet het gebeuren. Leuk hoor, dat we van alle Nederlandse clubs de meeste wedstrijden hebben gespeeld, maar we staan nog met lege handen. Als we geen Europees voetbal halen is het seizoen wat mij betreft toch niet geslaagd.

  • NHN

   15 mei 2014 at 18:17

   Wat mij betreft ook niet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *