AZ ongelukkig onderuit in eerste Champions League duel: 1-0

By
Updated: september 17, 2009
AZ ongelukkig onderuit in eerste Champions League duel: 1-0

AZ heeft woensdag bij zijn eerste optreden ooit in de Champions League niet de beloning gekregen die het verdiende. De landskampioen verloor met 1-0 van Olympiakos Piraeus door een doelpunt tien minuten voor tijd van Vassilis Torosidis.

Daarmee kregen de Alkmaarders echter te weinig, want de kampioen van Nederland presenteerde zich als een volwassen ploeg bij de kennismaking met het hoogste Europese podium. AZ speelde in havenstad Piraeus vooral tactisch een sterke wedstrijd.

Ronald Koeman, die door de clubleiding met name is binnengehaald vanwege zijn ervaring en kwaliteiten op het Europese podium, had de veldbezetting van zijn elftal aangepast voor de confrontatie met de Grieken. Stijn Schaars stond wat dichter dan normaal op zijn verdediging, Maarten Martens speelde in de rug van de enige spits Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé begon op de rechterflank.

Gesteund door het vijfmansmiddenveld kwam de verdediging van AZ – de laatste weken niet in al te beste doen – nauwelijks echt in de problemen. Koeman gaf vooraf al aan dat zijn elftal vooral het eerste kwartier goed moest doorkomen. De Grieken waren duidelijk verrast door de tactische omzettingen van de Nederlandse coach en mede daarom kon AZ de wedstrijd vanaf het begin controleren.

De fanatieke aanhangers van Olympiakos zagen tot hun frustratie dat de Alkmaarders achterin de bal regelmatig ongestoord van voet tot voet konden laten gaan. De betrekkelijk jonge ploeg van Koeman liet zich in het Georgios Karaiskakis Stadion ook niet gek maken door de bloedfanatieke aanhang van de thuisploeg.

De kritische fans van Olympiakos hoorden een dag voor de wedstrijd tot hun tevredenheid dat coach Temoeri Ketsbaia zijn ontslag had gekregen. Een uur voor de aftrap maakte de recordkampioen van Griekenland bekend dat de Braziliaanse oud-voetballer Zico de weggehoonde Ketsbaia opvolgt. Het gaf de fans van Olympiakos nieuwe moed, maar AZ ging uitstekend om met de Zuid-Europese sferen in het stadion.

De landskampioen leunde in Piraeus vooral op de verdediging, duidelijk met de intentie om in ieder geval een punt mee te nemen naar Alkmaar. Waar mogelijk probeerde de equipe van Koeman zelf ook gedoceerd de aanval te zoeken. Maarten Martens en Brett Holman kregen kansjes op een doelpunt.

Het gevaar bij Olympiakos kwam vooral van de rechterkant, waar Jaouad Zaïri enkele gevaarlijke voorzetten gaf. De Marokkaan stond tien minuten voor tijd ook aan de basis van het doelpunt van Torosidis, die tussen twee verdedigers van AZ raak kopte (1-0). Bron: DePers.nl

Olympiakos Piraeus (Gri) – AZ (Ned) 1-0 (0-0). 79. Torosidis 1-0.
Scheidsrechter: Kassai (Hon). Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Mendes da Silva, Schaars (AZ).

Olympiakos Piraeus: Nikopolidis; Zewlakow, Papadopoulos, Mellberg en Bravo; Torosidis (86. Oscar), Dudu en Ledesma; Zaïri, Diogo (75. Mitroglou) en Leonardo (84. Stoltidis).

AZ: Romero; Jaliens, Moisander, Moreno en Pocognoli; Dembélé, Mendes da Silva (72. Luijckx), Martens (81. Lens), Schaars en Holman; El Hamdaoui (77. Pellè).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *