Voorbeschouwing SC Heerenveen – AZ

By
Updated: mei 9, 2014
Vanwege personele problemen schakelde trainer Dick Advocaat woensdag voor het play-offduel met SC Heerenveen (3-0 zege) over naar een 4-4-2-formatie. Dat beviel uitstekend, maar zondag in Friesland speelt AZ waarschijnlijk gewoon met drie spitsen.

Roy Beerens is namelijk weer zo goed als fit. ‘En als hij fit is, speelt hij’, aldus Advocaat op de clubsite van AZ. ‘Dan gaan we weer gewoon 4-3-3 spelen. Roy kennende zal het geen probleem zijn. Hoewel hij vrijdag nog apart van de groep trainde. In het 4-3-3-systeem is Johann Berg Gudmundsson een optie als centrumspits.’ Bij die tactiek wijkt Steven Berghuis, die woensdag samen met Gudmundsson voorin stond, waarschijnlijk uit naar links.

Berghuis speelde woensdag een uitstekende wedstrijd, maar Advocaat waarschuwt de frivole aanvaller. ‘Hij mag niet gaan zweven’, stelt de trainer. ‘In Heerenveen zal hij harder worden aangepakt. Daar moet hij zich tegen wapenen. Maar dat hij in vorm is, staat buiten kijf. In balbezit gaat er dreiging van hem uit. Het koppie staat goed. Hij heeft de schwung te pakken.’

Behalve Beerens maakt ook Simon Poulsen waarschijnlijk zijn rentree bij AZ. Aron Jóhannsson ontbreekt, evenals Denni Avdic en Fernando Lewis, die dit seizoen helemaal niet meer in actie kunnen komen. De medische staf van AZ hoopt Jóhannsson, die last heeft van zijn enkel, klaar te stomen voor de finale van de play-offs.

Dat er weinig meer mis kan gaan voor AZ beaamde Advocaat. ‘Een prima uitgangspositie’, vertelt de vertrekkende trainer, die dus waarschijnlijk na het bezoek aan Friesland nog twee duels als oefenmeester van de Alkmaarders voor de boeg heeft. Bron: VI

18 Comments

 1. Jay

  9 mei 2014 at 16:27

  Ja hoor, weer zo snel mogelijk naar 4-3-3, want dat loopt dit seizoen zo lekker. Man man, ik begin Advocaat nu ook een beetje zat te worden.

 2. de echte supporter

  9 mei 2014 at 17:08

  ik begrijp hier ook niets van. we hebben gezien wat 4-4-2 woensdag opleverde. mooi voetbal en doelpunten. Weer terug naar de situatie daarvoor. Bitterbal wil zeker dat AZ geen Europees voetbal haalt. werkelijk ongelooflijk

 3. remco

  9 mei 2014 at 17:12

  en de uitblinker van de wedstrijd henriksen zal wel weer op de bank zitten inplaats van elm die zo sloom stront is als een stuk stront die van de helling afloopt

 4. harm

  9 mei 2014 at 18:22

  Ik wil niet gek doen hoor, maar hoezo kan je niet zo spelen:

  Esteban

  M.johanson Gouweleeuw Wuytens/viergever Poulsen

  Henriksen Ortiz Berghuis Gudelj

  JBG Beerens

  Of is dat het ook niet? ik hoor t graag 🙂

  • Gerrit Vooijs

   9 mei 2014 at 18:34

   Sowieso moet je Ortiz en Gudelj van kant switchen. Daarnaast zijn Berghuis en Henriksen eigenlijk te licht voor hun verdedigende taken. Dus 1 van beide moet je daar weghalen.

 5. Gerrit Vooijs

  9 mei 2014 at 18:30

  Advocaat en Verbeek hebben als overeenkomst dat beide zeer voorspelbaar zijn. Afgelopen woensdag heeft aangetoond dat het voordelen biedt om meerdere systemen met elkaar af te wisselen.

  Met Beerens blijven de middenvelders weer echte middenvelders en zullen niet aansluiten. Beerens kan in zijn eentje de verdediging uit elkaar spelen en dus treedt er een zekere luiheid bij AZ op.

  Zet Beerens dan eens op de positie van Henriksen op 10 en laat hem zwerven, dan weet niemand bij Heerenveen hoe ze moeten dekken.

  Juist dat voorspelbare op de vleugel kapselt AZ helemaal in.

 6. Maarten2802

  9 mei 2014 at 18:32

  Ik zou het dan zo doen
  Esteban
  M. Johansson Gouweleeuw Viergever Poulsen
  Ortiz
  Henriksen Gudelj
  Berghuis
  Beerens Gudmundsson

 7. Maarten2802

  9 mei 2014 at 18:34

  Ooh ik zie dat hij mijn spaties niet meeneemt, Ortiz zou ik gewoon recht voor de verdediging zetten. henriksen en gudelj centraal . Berghuis daarvoor laten zwerven en gudmundsson en Beerens als zwervende spitsen

 8. jelle

  9 mei 2014 at 18:45

  ik zeg 1-1 morgen. Zyjech en gudelj scoren.

 9. I.pjotr3

  9 mei 2014 at 18:50

  Dick doet er alles aan om maar niet te hoeven winnen!

  • Gerrit Vooijs

   9 mei 2014 at 20:28

   Het is bekend, never change a winning team dussss……..

   Oh nee, het gaat hier wel om Dickie 😉

 10. NHN

  9 mei 2014 at 21:30

  Daar gaan we weer… Gudmundsson i/d spits? Bij een 4-3-3 formatie? Wat een flauwekul. Die gozer is een typische aanvaller die bij een 4-4-2 opstelling past.
  Ik hoop maar dat dit goed afloopt…

 11. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  9 mei 2014 at 21:46

  Gertjan Verbeek of Dick Advocaat, lood om oud ijzer dus. Laat Dick dan nog één eigenschap delen en dat ie net als Verbeek Europees voetbal weet te halen op de valreep met wat geluk.

 12. woonwagenpower

  10 mei 2014 at 07:53

  Meneer Advocaat, Dit is toch onbegrijpelijk, wat een keus maak je nou?
  Of is dit zand in de ogen strooien van Heerenveen?
  Bitterbal er zijn op internet site’s waar je kunt testen of je last hebt van beginnende dementie, Dick je raakt het spoor volledig bijster. Mocht er uit de test komen dat je last hebt van beginnende dementie, dan neem ik je niets kwalijk, maar als blijkt dat je deze keuzes met je volle verstand maakt, dan krijg ik sterk de indruk dat jij andere zaken belangrijker vindt dan AZ. Laat ik maar hopen dat Dick alleen maar Heerenveen op een dwaalspoor wil zetten.

 13. oma

  10 mei 2014 at 08:34

  wat een vreemde berichten allemaal,zo negatief over onze toptrainer.
  dit was toch teverwachten.
  aan het oude vast houden.
  gelukkig nog na deze wedstrijd 180 minuten zitten we nog met die dementenzak opgescheept.
  ik heb me fles wijn weer klaar staan.
  dat wordt de volgende dag weer een houten kop,maar dat heb ik er graag voor over.
  als die dementenzak maar weg is.

  • woonwagenpower

   10 mei 2014 at 08:51

   Hoi Oma, ik zal ze hier ook koud zetten.

 14. NHN

  10 mei 2014 at 23:03

  Nou okee, we zijn erdoor. Toegeven: voor die play-offs geloofde ik helemaal nergens in.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *