‘Financial Fair Play moet Europese topclubs met schulden uitsluiten’

By
Updated: september 15, 2009
'Financial Fair Play moet Europese topclubs met schulden uitsluiten'

Binnen drie jaar wordt de Financial Fair Play van kracht. Slim hebben Michel Platini en zijn adviseurs een model gevonden, waarin de huidige situatie bij de Europese topclubs wordt aangepakt, zonder dat de Real Madrids en Chelsea’s van deze wereld meteen van tafel worden geveegd. De Fransman: “We hebben besloten om vanaf 2012 op nul te beginnen. Daarbij zijn de jaarrekeningen onze graadmeter. Die moeten vanaf dat moment een positief resultaat opleveren. Zo niet, dan loop je als club de kans uitgesloten te worden van de Champions en Europa League.”

Hij verduidelijkt: “Net als in het bedrijfsleven moet je natuurlijk anders tegen een club aankijken, die jarenlang een goed financieel resultaat heeft gehaald en tegen één minder jaar aanloopt. Maar clubs, die jarenlang torenhoge schulden hebben opgebouwd en in 2012 weer rode cijfers op hun jaarbalans hebben staan, kunnen het echt vergeten.” De cijfers liegen er niet om. Real Madrid kampt met een schuld van 600 miljoen, Liverpool en Chelsea ook, terwijl Manchester United tot 700 miljoen euro in de rode cijfers zit.”

Toch zijn juist deze clubs het meest actief op de transfermarkt. Financieel gedrag dat door de huidige recessie steeds meer risico’s inhoudt. Zelfs een solide topclub als AC Milan heeft dat inmiddels ervaren. De Italiaanse grootmacht kampte in mei met een schuld van bijna 100 miljoen euro en zowel politici rond de Italiaanse president en Milaneigenaar Silvio Berlusconi als zijn familie vonden dat de grens was bereikt.

Dus moest er in Milaan flink bezuinigd worden. Met als gevolg de verkoop van sterspeler Kaka aan Real Madrid en het afblazen van de onderhandelingen met de ‘dure’ trainer Frank Rijkaard. Besloten werd om de vacante trainerspositie door interne verschuivingen op te vullen, waardoor het budget niet extra onder druk kwam te staan. Aldus verhuisde technisch directeur Leonardo van het kantoor naar de dug-out. Bron: Telegraaf.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>