Advocaat: ‘Lekker vrijuit spelen’

By
Updated: mei 2, 2014

Dick Advocaat blikte vrijdag in het bijzijn van de media voor het laatst in het reguliere Eredivisie-seizoen vooruit op een wedstrijd. De trainer sprak onder meer over tegenstander Feyenoord, de play-offs en blessuregevallen: ‘Elm en Jóhannsson spelen niet.” Advocaat: ‘Lekker vrijuit spelen’

Bij AZ ontbreken de geblesseerden Viktor Elm, Dirk Marcellis, Fernando Lewis (allen knie), Aron Jóhannsson (enkel) en Yves De Winter (schouder). “Elm heeft op de training een schop tegen zijn knie gehad”, zei Advocaat. “Hij heeft al eens eerder zoiets gehad en is voorzichtig. Jóhannsson tobt al langer met een enkelblessure. Hij heeft zelf aangegeven niet te kunnen spelen tegen Feyenoord.” Door de blessuregevallen komen talenten Thom Haye en Joris van Overeem bij de wedstrijdselectie.

Feyenoord
“Ik weet niet met welk elftal Feyenoord naar Alkmaar komt”, was Advocaat eerlijk. “Er gaan geruchten dat andere jongens de kans gaan krijgen. Zowel voor AZ als voor Feyenoord staat er niks meer op het spel. Er valt niets te verliezen. Ik hoop dat beide ploegen lekker vrijuit gaan spelen. Dan heeft ook het publiek er iets aan.”

Zelfvertrouwen
“We kunnen tegen Feyenoord zelfvertrouwen tanken na een mindere fase”, ging de trainer door. “De spelers zijn meer gemotiveerd tegen Feyenoord dan tegen ADO Den Haag. Zo werkt het nou eenmaal. We staan in de top van de Eredivisie wat betreft gewonnen thuiswedstrijden. Laten we dat tegen Feyenoord bevestigen. We willen de competitie ook voor ons eigen publiek op een goede manier afsluiten.”

53 duels
Advocaat: “Met alle respect voor ADO, Cambuur, Roda JC en NEC, maar uit die wedstrijden hadden we meer punten moeten halen dan de drie die we nu hebben gepakt. Als dat gebeurd was, hadden we gelijk gestaan met Heerenveen. Toch is het wel te verklaren. We staan dit seizoen op 53 officiële wedstrijden. Dat kost kracht. Meestal zie je dat terug op de ranglijst van de Eredivisie.”

Vitesse
Advocaat keek desgevraagd met een schuin oog naar de ranglijst, met aandacht voor de komende play-offs: “Ik heb al een idee tegen wie we gaan spelen in de eerste ronde van de play-offs. FC Groningen wint thuis van PEC Zwolle en ik zie NAC geen punten halen bij PSV. Wij blijven dus achtste. Dus ik denk dat we tegen Vitesse gaan spelen. Of ik daar tevreden over ben? Dat laat ik na zaterdag weten. Nu telt voor mij alleen Feyenoord.”

Bron: AZ.nl

17 Comments

 1. Mike

  2 mei 2014 at 14:25

  Jippie !!!!! Dat wordt weer 90 minuten genieten van Avdic 😉

 2. tony

  2 mei 2014 at 14:55

  als er niks meer op het spel staat gooi dan de jonge jongens erin

  • Keps

   3 mei 2014 at 10:09

   Tony,

   Doet hij toch ook.

 3. Timon

  2 mei 2014 at 17:58

  Kijk,Marokko snapt het wel! Koop nou een frituurpan,200 dozen bitterballen en ga je geld tellen!

 4. Leo

  2 mei 2014 at 18:19

  Advocaat heeft.vertrouwen in Avdic. Hij is waarschijnlijk de enige in Alkmaar en omgeving. Kansen gunnen aan Babalje is er niet bij. Advocaat heeft het tweede team waarschijnlijk nooit bezocht. Waarom geeft hij de jeugd geen kans in dit duel ?

  • oma

   3 mei 2014 at 08:35

   net zo dat hij de enigste is dat hij vertrouwen in Elm heeft.

  • Keps

   3 mei 2014 at 10:10

   Leo,

   Babalj is nog steeds geblesseerd.

 5. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  2 mei 2014 at 23:54

  Die rancuneuze Koeman gaat nog eens flink uitpakken tegen AZ als afscheidscadeautje van de Eredivisie aan zichzelf. Pellè gaat worden verkocht en wil misschien nog wel zijn statistieken opvijzelen. Te Vrede wil ook nog wel eens laten zien waarom hij uit Alkmaar is vertrokken en AZ draaft op zonder spits en motivatie. Dat wordt genieten voor de neutrale en haven toeschouwers. Daarna gaan we nog twee wedstrijden ergernis meemaken want geloof je nou zelf dat ze als nummer acht erin geloven dat ze nog vier finales er uit kunnen persen als ze al moeite hebben met ADO? Of zeg ik iets verkeerds?

  • Gerrit Vooijs

   3 mei 2014 at 08:38

   De laatste competitieduels gingen voor AZ nergens meer om. Daarnaast moest AZ in korte tijd afscheid nemen van Europees voetbal en Bekervoetbal. Ik denk dat met name het niet halen van de Bekerfinale er wel ingehakt heeft.

   Vanaf dat moment hield AZ alleen de Playoffs over en hebben ze de laatste wedstrijden ongemotiveerd gespeeld.

   Ik reken erop dat AZ in de Playoffs haar ware gezicht weer laat zien omdat het dan weer ergens om gaat 😉

   • woonwagenpower

    3 mei 2014 at 08:48

    Daar mogen we toch wel vanuit gaan, dat ze iedere wedstrijd in de Playoffs als een finale beschouwen, alleen we hebben een zeer zwakke kapitein aan het roer staan, ze noemen hem niet voor niets Bitterbal.
    Ik geloof dat bij deze Bitterbal de motivatie totaal ontbreekt, hij lacht in de camera na een nederlaag, dat werkt ook door op de selectie.
    Het bondscoachschap van een Noord-Afrikaans land heeft hij net ook aan zijn neus voorbij zien gaan, dus Bitterbal was al met zijn eigen toekomst bezig en niet met dat van AZ. Blij als het seizoen over is, met deze onkundige Bitterbal aan het roer. Dan hoef ik mij ook niet meer te ergeren aan zijn wazige onbegrijpelijke keuzes. Maar AZ gaat gelukkig verder met Marco van Basten.

    • Gerrit Vooijs

     3 mei 2014 at 09:33

     Ook Van Basten is geen wondertrainer en ik ben er van overtuigd dat hij ook zijn kritieken gaat krijgen.
     In Heerenveen zijn ze blij met de behaalde resultaten maar balen ze van de speelwijze.
     Marco is gevormd in Italië en resultaat is bij hem heilig.

     Grote kans dus dat AZ volgend jaar bij de eerste 5-6 komt maar dat veel supporters niet staan te juichen over het spel.

     Als ik moet kiezen ga ik voor resultaat dus ik ben blij met de komst van Van Basten.

     • woonwagenpower

      3 mei 2014 at 09:47

      Wat je al zegt, het een het aan het ander vast, Als we als een blind paard naar voren rennen en alle stal deuren openzetten, lopen we het ook op. gaan we wat behoudender de wei in in, dan zijn er nog die op de stal passen. Uit eindelijk speel je toch om de prijzen, dus laten we volgend seizoen afscheid nemen van de zwakke en de beste paarden van stal halen.

     • Keps

      3 mei 2014 at 10:12

      Gerrit,

      Mee eens. Dan maar cattanatio soccer. Resultaten dat is waar het om gaat. BTW nacompetitie gaat ons niks opbrengen.

    • NHN

     3 mei 2014 at 09:43

     Ik help het iedereen hopen (die AZ een warm hart toedraagt), dat AZ in die play offs z’n ware gezicht laat zien. Maar zeg eens eerlijk ,wat was nu het ware gezicht van AZ dit seizoen? Het hele seizoen leek het wel zo’n gelaten sfeertje. Gezapig. AZ lijkt wel een hockeyclub zo langzamerhand. Ook in en rond het stadion.Er zijn ook best wel wedstrijden geweest waar er geknokt werd (zeker voor de winterstop). Maar sinds Dick op de trainersstoel zit, is er op het veld een zekere air ingeslopen.
     Nu waren we eind vorig seizoen eindelijk een beetje van de “komt wel goed” houding af. Maar die is nu keihard weer teruggekeerd. Het lijkt wel een malaria-aanval. En Dick grijnst er alleen maar om,en grijpt niet in,vindt het wel best, en dat vinden de ideale schoonzonen op het veld ook.
     Persoonlijk durf ik keihard te stellen, dat Gert Jan, dit seizoen beter had af kunnen maken. De aanstelling van Dick heeft helemaal niks teweeg gebracht. Sterker nog, de “komt wel goed” houding is weer aangenomen, en Dick lacht erom.
     Dat is dan ook de hoofdreden, dat ik helemaal NIETS verwacht van die play offs. Met een dergelijke houding heb je er niks te zoeken.
     Ik kan me (hopenlijk) vergissen,maar ik heb weinig hoop.
     AZ doet er verstandig aan Dick naar huis te sturen. Het maakt niet uit wie er die laatste wedstrijden nog op de bank zit. Martin Haar, Piet Keur, die hockey-knakker of de koffiejuffrouw, wat maakt het uit.
     Maar okee, misschien ben ik wel te somber, en wordt het nog wat.
     Hopen en dromen mag altijd.
     Ik hoop ook zeker op een opleving, wie weet…

     • Gerrit Vooijs

      3 mei 2014 at 16:17

      Kijk vanavond moet je nergens op rekenen want de spelers zijn al uitgekeken op Advocaat. Het maakt idd niet uit wie er vandaag voor de groep staat : Oma, Timon, NHN, Gerritvooijs, Mike, het is om het even.

      Na vanavond weten we de halve finales van de Playoffs en gaat het spel weer op de wagen.

 6. brandon

  3 mei 2014 at 13:54

  Helaas beste AZ vrienden vanavond kunnen we dus niet scoren. Met adfiets in de spits onmogelijk. Dus als we wat verdienen willen aan AZ vul zon poultje in en zet Feijenoord op winst. De nacompetitie is weer geheel iets anders dan zijn de kansen fifty-fifty als je ziet welke ploegen 5,6,7 en wij 8 worden. Vitesse is ook zeer zwak momenteel en Heerenveen-Groningen wordt ook een clash. Dus alle hoop nog niet verdwenen.

 7. oma

  4 mei 2014 at 11:13

  maar oma had wel een andere opstelling gemaakt Gerrit.
  ik had er jeugd in gegooid.
  ze dat er spelers rust krijgen.
  of die nu gewonnen of verloren wordt de wedstrijd is niet belangrijk meer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *