AZ kweekvijver beoordeeld als internationale topopleiding

By
Updated: april 17, 2014

Na het hoogste puntenaantal bij de KNVB Certificering in 2010 is de AZ Jeugdopleiding onlangs opnieuw beoordeeld door panel van specialisten. Wederom waren de kritieken lovend en werd de kweekvijver beoordeeld als internationale topopleiding. “Qua inhoud loopt de AZ Jeugdopleiding voorop in Nederland en zelfs Europa.”

Thom Haye, Wesley Hoedt, Ridgeciano Haps en Joris van Overeem: vier exponenten van de AZ Jeugdopleiding die dit seizoen hun debuut maakten in het eerste elftal. Een mooie score, maar de Alkmaarse kweekvijver wil meer. Op Sportcomplex ’t Lood wordt daar dagelijks hard aan gewerkt. Hoofd Jeugdopleiding Aloys Wijnker vond het belangrijk dat er eens van buitenaf werd gekeken naar de werkwijze in Alkmaar. “We stimuleren onze spelers om te reflecteren en te kijken hoe zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Als opleiding is het belangrijk om hetzelfde te doen.”

In de periode van september tot en met december 2013 nam AZ daarom deel aan het Kwaliteit & Preformance Programma voor jeugdopleidingen van de KNVB en NOC*NSF. Bij deze review kreeg de Alkmaarse opleiding de kans om de organisatie samen met een team van specialisten door te lichten en punten te signaleren voor verbetering en optimalisatie. De AZ Jeugdopleiding werd hierin vergeleken met internationale voetbalacademies.

Sef Vergoossen vormde samen met Robert Eenhoorn (technisch directeur van de honkbalbond) en specialisten van de KNVB het panel dat de Alkmaarse opleiding beoordeelde. De oud-trainer van onder andere Roda JC en PSV had vooraf al enige kennis van wat zich op ’t Lood afspeelt: “Ik spreek regelmatig met diverse mensen in het voetbalwereld. Dan ging het ook wel eens over de AZ Jeugdopleiding. De opleiding werd hoog aangeschreven, maar voor mijn bezoek had ik me daar nog niet zo zeer in verdiept”, vertelt Vergoossen.

De oud-coach had in Alkmaar een zeer positieve ervaring. “Ik werd aangenaam verrast door wat ik hoorde en zag. De organisatie is professioneel, kritisch en innovatief. Ik heb me altijd erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van jeugd en de visie van AZ spreekt mij erg aan. Het draait daadwerkelijk om de ontwikkeling van de spelers. De manier van begeleiden en topsportontwikkeling is uniek.”

“Ik geloof dat AZ de traditionele topopleidingen op veel gebieden al voorbij is gestreefd of dat ze minimaal gelijkwaardig zijn. Zeker qua inhoud lopen ze in Alkmaar voorop”, zegt Vergoossen. De Limburger en de overige leden van het panel hadden nog wel enkele aanbevelingen voor de Alkmaarse jeugdopleiding: “Het is in mijn ogen zaak om met de visie die er is nog meer naar buiten te treden in binnen- en buitenland. Ik zou als medewerker van een bedrijf, in dit geval AZ, graag met dit verhaal de markt op gaan. Ik geloof dat je hiermee de meest talentvolle spelers en trainers kunt werven. Niet alleen in Noord-Holland, maar ook vanuit de rest van het land. Op die manier kan er een structurele stap naar de top worden gezet.”

Wijnker is blij met de positieve review. “We worden gesteund in de gedachte dat we een goede weg zijn ingeslagen. We zijn een jonge opleiding en werken nu een jaar of vijf met deze visie. Dat betekent dat we geduld moeten hebben. We hebben in de laatste jaren veel spelers afgeleverd aan het betaald voetbal en onze A-selectie bestaat voor de helft uit eigen jeugd, maar we realiseren ons dat er nog onvoldoende talenten structureel in de basis staan. Dat is de volgende stap en we zijn er van overtuigd dat we dit op korte termijn gaan bereiken. De ontwikkelingen die zich nu binnen de club afspelen, zijn goede voorwaarden om in de komende jaren deze stappen te maken”, stelt de technische eindverantwoordelijke van de opleiding.

“We gaan aan de slag met de aanbevelingen die in het rapport zijn opgenomen. We mogen niet tevreden zijn met wat we hebben. Samen creëren we een topsportomgeving waarin onze talenten zich kunnen focussen op hun ontwikkeling. Uiteindelijk willen we wedijveren met de top van Europa, dus moet de lat nog verder omhoog.” Bron: AZ.nl

3 Comments

 1. Wesley

  17 april 2014 at 16:52

  Als we zo een goeie jeugdopleiding hebben kunnen we gewoon denk ik het best volgend kaar de jeugd opstellen ipv weer te kopen. Want als het aan Ernie ligt koopt hij voetballers van een laag niveau met soms een uitzondering. Zit er in onze jeugd geen leuke keeper die het goed doet?

  • Mozes

   17 april 2014 at 17:10

   Grappig om dit stuk te lezen nadat ik gister veel contact heb gehad met Stewart en onze zorgen heb uitgesproken. Ook over de jeugd want dit zit ons al een tijd dwars.

   Ik zal de mails nu in z’n geheel publiceren maar ik denk dat dit wel relevant is.

   “Er zijn inderdaad wat spelers uit de opleiding vertrokken maar dit is een beslissing geweest met meerdere personen waarbij we een inschatting hebben gemaakt dat men niet het eerste zouden halen zoals Ali Messaoud. Dat blijft altijd een inschatting en over een aantal jaar kan men vertellen of dit juist of onjuist is geweest.
   Voor wat betreft spelers een kans geven om te spelen is het nog altijd zo dat de technische staf de opstelling van het eerste bepaalt om resultaat te halen. Dit doen zij naar eer en geweten om wedstrijden te winnen.”

   Wat ontzettende lulkoek is. Een coach zal namelijk altijd voor “ervaring” kiezen ipv jeugd. Een coach zal haast altijd Viktor Elm verkiezen boven Thom Haye en dat zou niet mogen. De TD is verantwoordelijk voor de doorstroom van de jeugd. Ik begreep z’n punt maar hij trekt zijn handen er wel erg makkelijk van af. Ik snap best dat Stewart niet de opstelling gaat maken maar als club kan je bv nalaten om middelmaat aan te kopen zodat die staf weinig keus heeft. Je hoeft Gorter, Reijnen, Elm en dat soort figuren niet aan te trekken en het salaris dat je had bespaart was vast 1.5 mil per jaar.

 2. woonwagenpower

  18 april 2014 at 08:33

  Na jaren van zaaien, kunnen we misschien binnenkort gaan oogsten.
  Het is in ieder geval positief nieuws.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *