AZ-selectie loopt op laatste benen

By
Updated: april 9, 2014

De wedstrijdteller van AZ staat dit seizoen op vijftig officiële wedstrijden. En dat is te merken in Alkmaar. De kleine selectie van de Eredivisie-club loopt op zijn laatste benen, ziet ook trainer Dick Advocaat.

“We hebben het gedaan met een groep van vijftien man. Dat krijg je op het einde terug”, zegt Advocaat in gesprek met De Telegraaf. AZ reikte tot de halve finales van de KNVB Beker, in de competitie stevent de club af op deelname aan de play-offs. Donderdag werken de Alkmaarders in Lissabon het tweede kwartfinaleduel in Europa League-verband af. In Portugal vreest Advocaat met name voor een absentie van Roy Beerens.

Maar de selectie van AZ kent meer spelers met klachten. Simon Poulsen, Celso Ortiz, Jeffrey Gouweleeuw. Allen zijn ze niet fris. “Je ziet dat ze vermoeid raken. Poulsen en Ortiz waren het niet meer gewend om veel wedstrijden te spelen. Ortiz heeft zich waargemaakt sinds de periode dat ik hier ben. Hetzelfde geldt voor Poulsen, die voor de winterstop anderhalf jaar niet gespeeld had in Italië”, vervolgt Advocaat in gesprek met de krant.

Advocaat neemt voor het duel in Portugal Wesley Hoedt en Thom Haye mee. De twee talenten kwamen afgelopen weekend ook al in actie op bezoek bij Roda JC Kerkrade. AZ moet op bezoek bij Benfica een 1-0 nederlaag uit het eerste duel zien recht te trekken. Bron: Voetbalprimeur.nl

9 Comments

 1. woonwagenpower

  9 april 2014 at 10:17

  Dit is een keus geweest van Dick Advocaat, Er zijn genoeg spelers die konden spelen, als Dick rust wou inbouwen.

 2. oma

  9 april 2014 at 12:11

  eigen schuld dickie altijd met de zelfde 15 doorgaan.
  daar moet je op zijn tijd de tol voor betalen.
  meer gaan rouleren verleden jaar was het precies het zelfde.
  kijk hoe ze dat bij andere clubs doen in Engeland en enz.
  ik weet gerust wel dat de selectie minder is dan die club`s,maar het idee blijft toch echt het zelfde na mijn mening.

 3. Dennie

  9 april 2014 at 12:14

  Genoeg keuze, je speelt ook voor het publiek. Je kan je et zomaar een half b-team opstellen.

  AZ heeft het gewoon heel leuk gedaan. Dit weet je als je met een smalle selectie met alles wilt mee doen. Ik vind het niet erg maar sommige verwachten dat AZ de beker pakt mee vecht om het kampioenschap en ook nog een Europees minimaal de finale haalt…..

  Geen een Nederlandse club zal ooit in de finale staan in het Europese voetbal. Geen schande vind ik. We hebben 17 miljoen mensen in Nederland de helft is vrouw de andere helft houd niet van voetbal. Daarnaast heb je nog kinderen enz. Je hebt 1 a 2 miljoen mensen die wekelijks het voetbal volgen die moet je verdelen of 18 clubs. Waarvan daar de helft van voor de top 3 clubs zijn.

  • Gerrit Vooijs

   9 april 2014 at 14:23

   Toch kan Advocaat meer wisselen als bij tot nu toe gedaan heeft. Een fitte reserve speler is beter als een vermoeide of geblesseerde speler.
   De uitwedstrijd tegen paok heeft dat aangetoond !

   • Mozes

    9 april 2014 at 14:54

    Helemaal met je eens Gerrit. Je zag aan Hoedt en Haye dat je twee enorme talenten hebt maar daar zelden gebruik van hebt gemaakt. Haye zou echt niet misstaan voor Elm en ook van Overeem zou prima op de plek van Ortiz kunnen spelen. Je moet wedstrijden kiezen waarin je deze spelers minuten laat maken. Overtoom zit wekelijks op de tribune maar een Gorter die geruime tijd heeft bewezen te licht te zijn zit wel wekelijks bij de selectie.

    Als je tegen mindere ploegen speelt kan je gerust een middenveld opstellen met Henrikssen, van Overeem en Haye. Hoedt centraal achterin samen met Lam en Lewis voor Beerens. Als je deze jongens nooit 90 min de kans geeft zul je er nooit achterkomen wat hun potentie is.

    AZ is ook erg ongelukkig in spelers aantrekken. Als je beseft dat we Babelj, Boymans en Avdic hebben gekocht maar geen van allen kan Johansson op een slechte dag uit de basis spelen. Dat is de reden dat Aron geen knikker meer raakt. Na 15 doelpunten is de scherpte weg omdat hij het minimale wat gevraagt wordt heeft gepresteerd. Je moet een speler op de bank hebben die in z’n nek hijgt zodat hij er wel 25 erin schopt volgend jaar.

    Dit excuus draagt AZ al jaren aan. AZ moet een keus maken. Of ze moeten voor eigen jeugd kiezen en die in het diepen gooien of je moet spelers aantrekken die de concurrentie kunnen aangaan. Nu zit het in het midden. Dat noemt men geen risico nemen….het is vrij simpel in mijn ogen. Weinig risico is weinig beloning, veel risico kan zowel heel positief uitvallen maar ook negatief. Veel negatiever dan het rechterijtje kan ik me niet voorstellen en daar hebben we vorig jaar ook geëindigd.

    Hopelijk komt met het vertrek van Gebrands iemand daar met een duidelijke visie en die niet alleen denkt aan “continuïteit” maar ook aan prestatie. Toon heeft het prima gedaan maar krijgt veel te veel krediet. Het is en was de voorzitter van AZ, René Neelissen, die kapitaalkrachtige mannen bijelkaar heeft gezameld en zij hebben AZ gered van de ondergang. Een volleybal coach met weinig connecties krijgt te veel eer toebedeeld. Afgelopen jaren heeft AZ niks anders gedaan dan spelers verkopen, saneren en weinig risico nemen. Leuk en aardig maar we zijn als club blijven hangen in het overleven ipv te groeien.

    Bedank trouwens Gebrands niet voor het Afas contract maar de zakenmannen van Renée die connecties hadden.

  • oma

   9 april 2014 at 17:16

   en het publiek heeft nog al veel gezien,wat een geweldig mooi voetbal.
   waar heb je het over.
   ik heb het niet over in de finale staan.
   hij had wel zeker meer kunnen rouleren ik heb het niet over vijf of zes man in een keer.
   maar gewoon rustig aan 1 man Beerens had gewisseld kunnen worden voor Lewis.
   die spelers zitten er nu door we spelen nog drie wedstrijden voor de competitie als ik het goed heb.
   dat kunnen wel eens 9 verlies punten worden.
   en waar eindigen we dan?
   nou wat wordt het nu goed gedaan.

 4. Jay

  9 april 2014 at 16:27

  Nu we weer in catagorie 3 zitten, verwacht ik ook dat we deze zomer wat meer kunnen en gaan doen op de tranfermarkt. Zolang we ons maar niet in de schulden werken.

  Verder blijf ik erbij dat AZ1 geen speeltuin is en je geen spelers gaat uitproberen. Alleen als het echte talenten zijn en ze presteren goed bij Jong AZ, dan kan je ze een keer rustig brengen in het eerste. Als Advocaat veel jeugd had ingezet en we stonden nu op plek 12, dan was het commentaar ook niet van de lucht geweest.

  Ik heb dit jaar weer genoten van de prestaties van AZ, ondanks dat het spel niet altijd even goed was. Morgen gewoon nog 1 keer knallen met de sterkste opstelling en dan de mensen met vermoeidheid en pijntjes rust geven tot de play-offs. Als we nog Europees voetbal halen, dan is het seizoen wat mij betreft echt geslaagd.

  • oma

   9 april 2014 at 17:28

   je heb helemaal gelijk Jay.
   kies de makkelijke weg we gaan weer kopen .
   de talenten geen kans geven die lopen gratis weg,en spelen de sterren van de hemel bij andere club`s.

   dan gaan we nu met die vermoeide spelers verder en eindigen we op plaats 12,dan kan je gerust gaan rekenen dat de laatste wedstrijden verloren gaan worden.

   ik zal blij wezen als az een een trainer aan trekt die kloten heeft en meer lef heeft.
   niet zo`n angst haas als die bitterbal,nu een excuus zoeken voor zijn falen.
   bah wat een vent!
   terwijl het heel anders had kan.
   wat dat aan gaat heb ik groot respect voor de boer de twijfelt niet met jeugd in brengen..
   maar daar zal ook wel weer een verhaaltje voor in gebracht worden.van wij zijn geen ajax.
   nee gelukkig niet maar wij hebben talent zat,net als ajax,de kwestie is ajax geeft ze een kans,bij az gebeurd het niet.

   • AZ WOMAN

    10 april 2014 at 07:56

    Oma , daar heeft u een goed punt, niet het halve elftal hoeft rust te krijgen, maar gedoseerd jonge jongens brengen en andere rust geven, had heel goed mogelijk geweest.Dan had onze haagse wijsneus nu de beschikking over 23 fitte uitgeruste spelers. En hadden sommige wedstrijden heel anders verlopen. En kunnen we vol vertrouwen de play-offs gaan spelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>