Advocaat: ‘We willen goed blijven presteren op 3 fronten’

By
Updated: februari 26, 2014

AZ-trainer Dick Advocaat hoopt in zijn honderdste Europese duel als trainer zich ten koste van het Tsjechische Slovan Liberec te plaatsen voor de achtste finale van de Europa League. Hij beseft echter dat het moeilijker is dan het lijkt.

‘In Liberec hebben we gewonnen, dus alles is aanwezig om nu ook een goed resultaat neer te zetten. We mogen ons alleen niet laten verrassen, want Slovan kan ook met 0-1 winnen’, zo waarschuwde hij tijdens de persconferentie voorafgaand aan de return van donderdag.

Met Ajax op de rand van uitschakeling, lijkt AZ de enige Nederlandse ploeg voor wie Europees doorbekeren een reëel streven is. Advocaat houdt zich niet zo bezig met dat feit. ‘Of wij met AZ de Nederlandse eer in Europa moeten hooghouden? Ons doel is om de eigen eer hoog te houden’, zei hij resoluut.

Tegen Slovan Liberec zit Advocaat voor de honderdste keer op de bank tijdens een Europese wedstrijd. Dat doet hem echter niet veel. ‘Ja, ik las het. Leuk, maar meer niet. Ik wil niet dat het bij honderd blijft, want we willen dit seizoen graag nog even doorgaan in Europa. Het is zelfs voor mij nog leuk, Europese wedstrijden. Het reizen, de andere stadions, goede wedstrijden, slechte wedstrijden. Ik geniet ervan.’

AZ is nog op drie fronten actief. In de competitie is de ploeg in de race voor een ticket voor een nieuw seizoen Europees voetbal, in de strijd om de KNVB Beker treft AZ Ajax in de halve finale en in de Europa League is de achtste finale binnen handbereik. ‘We willen goed blijven presteren op drie fronten’, zei Advocaat. ‘Maar dat wordt moeilijk omdat het veel kracht kost.’

Tegen de Tsjechische tegenstander wil Advocaat een ander AZ zien dan het elftal dat kansloos ten onder ging in Amsterdam. Zondag was Ajax met 4-0 te sterk voor de ploeg uit Alkmaar. ‘Toen gaven we te veel ruimte weg aan Ajax, waarmee we ze in de wedstrijd hielpen. Ik verwacht een veel scherper en agressiever AZ, ook omdat we nu het voordeel hebben van ons eigen stadion.’ Bron: VI

12 Comments

 1. Jay

  26 februari 2014 at 16:19

  Als AZ net zo slap speelt als afgelopen zondag, dan gaan we het nog moeilijk krijgen ook. Maar ik verwacht ook een elftal te zien te krijgen die zich wil revancheren voor de 4-0 afgang tegen Ajax. Zal toch wel 2 a 3-0 worden lijkt me zo.

  • Jeroen

   26 februari 2014 at 16:41

   Jay, ik mag het hopen. Als we dit thuis weggeven dan zie ik het somber in voor de komende weken.

 2. Jay

  26 februari 2014 at 17:03

  Ik ga er gewoon vanuit dat we de komende 3 thuiswedstrijden gaan winnen. Dan ziet alles er weer wat zonniger uit, Jeroen.

 3. I.pjotr3

  26 februari 2014 at 17:22

  Op drie fronten mee blijven doen, en uit eindelijk met lege handen blijven staan.
  Hopelijk komen we niet in dit scenario terecht.

 4. vak j

  26 februari 2014 at 18:32

  Je zou toch denken dat AZ scherp moet zijn. Zeker naar het thuispubliek hebben ze iets goed te makenna afgelopen zondag.Ik zal er zijn en ik hoop op een bijna vol stadion.Laten we sfeer maken.

 5. De echte supporter

  26 februari 2014 at 19:58

  Tussen willen en doen zit een verschil. Het az publiek heeft ook nog hoop. Ik ga ervan uit van het team zich daarvan bewust is en allen curiale wedstrijden een strijdlustig optreden laten zien.

 6. Gerrit Vooijs

  26 februari 2014 at 20:45

  Dick zal meer gebruik moeten maken van zijn selectie als hij op 3 fronten actief wil blijven. Daarbij staat de Europa League voor mij op de 3e plaats, competitie op 2 en De Beker op 1.
  Uiteindelijk doel is het behalen van Europees voetbal.
  Voor mij mag Dick dus in de Europese wedstrijden met de reserves aantreden. Hij kan een uitzondering maken voor die A-spelers die perse Europees willen spelen.
  Maar dat zullen er niet veel meer zijn omdat ook zij in hun hoofd al bezig zijn met opnieuw Europees voetbal in het nieuwe seizoen.
  Deze selectie is niet in staat om op 3 fronten mee te blijven doen.

 7. oma

  27 februari 2014 at 08:53

  ik vraag me af welke drie fronten hij bedoelt?
  kampioen zal hij echt niet worden,de Europa league zal hij niet winnen.
  dan blijft er een over het plaatsen voor de Europa league en de beker winnen.
  nou dickie als jullie dan zo spelen als zondag?
  vuil de rest zelf maar in.

 8. woonwagenpower

  27 februari 2014 at 09:07

  Dick moet een keer gaan inzien dat hij meer gebruik moet maken van jeugd, zodat zijn gevestigde orde meer rust kan pakken, meer tijd heeft om te herstellen.
  We zijn bijna eind februari , nog geen nieuws omtrent contract Advocaat, ik ben benieuwd waar we aan toe zijn.

  • oma

   27 februari 2014 at 09:17

   bereid je voor op het ergste,gebeurd dat niet,dan valt het alleen maar mee.

   • woonwagenpower

    27 februari 2014 at 09:40

    Oma ik snap U volledig.

 9. NHN

  27 februari 2014 at 10:48

  AZ strijdt op 3 fronten mee, maar de competitie is zo goed als vergooid. Natuurlijk moet je hier zo goed mogelijk blijven presteren om in een flow te blijven. En om zo hoog mogelijk te eindigen. Maar die play-offs vind ik helemaal niks. Leuk als toetje voor subtoppers (waar wij ons hopelijk ook tot mogen rekenen). Maar verder is het niks. Waarschijnlijk zal het winnen hiervan een prooi worden voor PSV, die dan ergens in de zomervakantie in moet stromen in de zoveelste voorronde Europa league.
  De Europa League zullen we ook niet winnen, maar ik vind wel dat je hier zo ver mogelijk moet doordringen. Je brengt AZ hiermee op de internationale landkaart.
  Die Tsjechen uitschakelen, en daarna Genk of het afgedankte Anzji. Dat moet toch te doen zijn? Doordringen kwartfinale Europa League, een hoop clubs zullen er alleen maar van dromen!
  En dan die beker…een scenario als dit geeft eigenlijk toch ook perspectief. Alleen 020 staat in de weg. En ik ben er gebrand op die te winnen.
  Dick zal verplicht zijn hier z’n manschappen tot het uiterste te concentreren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *