Advocaat: ‘Niets te verliezen bij Vitesse’

By
Updated: februari 3, 2014

Dick Advocaat was maandag in prima stemming tijdens het persmoment in aanloop naar het uitduel met Vitesse. De trainer had voor broodjes gezorgd en schonk de aanwezige pers zelf koffie in. De trainer sprak uitgebreid: “Het plezier straalt van het elftal af.”

“Ik ben heel tevreden over wat mijn ploeg tegen FC Groningen liet zien”, keek Advocaat terug. “Het plezier straalt van het elftal af. We speelden met veel enthousiasme en gingen de strijd aan. Sowieso zijn we de tweede seizoenhelft goed begonnen met drie zeges en een prima wedstrijd tegen PSV.”

“Na de winterstop hebben we in elke wedstrijd de controle over het middenveld gehad. Met Viktor Elm op de plaats van Maartens Martens hebben we meer verdedigende kwaliteit. Daarnaast ontwikkelt Nemanja Gudelj zich uitstekend. Dat is ook meteen de pech voor Markus Henriksen, in wie ik eenzelfde type speler zie.”

“Wij hebben niets te verliezen bij Vitesse”, keek de trainer vooruit naar de wedstrijd van dinsdag. “We kunnen in Arnhem frank en vrij voetballen. Vitesse is een goed voetballende ploeg, maar zal niet alle risico’s gaan nemen. Wij moeten achterin weer goed georganiseerd staan, want met onze snelle aanvallers kunnen we voor veel gevaar zorgen. AZ doet het historisch gezien goed in uitwedstrijden tegen Vitesse. Het Gelredome ligt ons wel.”

“Feyenoord had vrijdag de strijd aan moeten gaan met Vitesse”, zei Advocaat. “Daarentegen probeerden ze mee te voetballen. Dan leg je het af. Vitesse heeft ontzettend veel individuele kwaliteit in huis. Peter Bosz is een positieve man. De combinatie van een goed elftal en een goede trainer zorgt automatisch voor succes.”

Advocaat kan tegen Vitesse beschikken over een bijna volledig fitte selectie. Alleen Dirk Marcellis (knieblessure) en Simon Poulsen (niet wedstrijdfit) ontbreken in Arnhem. Steven Berghuis werd tegen FC Groningen gewisseld, maar dat had niets met zijn hamstringsklachten te maken. “Hij liep niet meer met z’n man mee”, knipoogde Advocaat. “Dan haal ik je eruit. Hij wil heel graag, maar soms zijn z’n krachten op. Overigens ben ik tevreden over zijn inbreng. Die jongen straalt momenteel één en al positivisme uit.”

Advocaat deelde aan het eind van de persconferentie zijn gedachte over zijn persoonlijke toekomst met de aanwezige journalisten: “Ik krijg steeds de vraag of ik langer bij AZ blijf, maar dat weet ik écht nog niet. Daar ben ik eerlijk in. Ik moet de keuze maken tussen dit en een grote club in het buitenland. Dat tweede kriebelt ook wel, als ik wedstrijden op tv zie. Ik ben nu met de clubleiding van AZ bezig om te kijken hoe dit elftal zich kan verbeteren. Er zit nog groei in deze ploeg. Dat proeven de spelers ook. Het kan zijn dat ik daar onderdeel van wil blijven uitmaken.” Bron: AZ

11 Comments

 1. Jay

  3 februari 2014 at 15:32

  Volgens mij kan je 3 punten verliezen bij Vitesse, dus dat snap ik niet helemaal van Advocaat. Je moet daar als AZ zijnde gewoon willen winnen, kom nou! Bij winst blijf je in het spoor van plek 4, dat recht geeft op directe plaatsing in Europa.

  • Mike

   3 februari 2014 at 16:13

   Mee eens!!!!! Ze moeten daar gewoon winnen want anders sta je na deze wedstrijd gewoon weer 7 a 8 (10 punten achter Feyenoord) en volgens mijn is de doelstelling Europa league en dan moet je toch echt 4e worden. Ze moeten winnen al willen ze 4e worden al denk ik persoonlijk dat de 5 plek het hoogste haalbaar is.

   • NHN

    3 februari 2014 at 17:25

    Precies, gewoon punten blijven pakken, anders sta je zo weer 10e.
    AZ had niet van PSV moeten verliezen, nu moet je toch weer oppassen dat je niet te ver wegzakt op de ranglijst.

 2. AZformallyknownasAZ

  3 februari 2014 at 17:40

  Het heeft met mentale weerbaarheid te maken. Je moet met een houding naar Chelsea 3 afreizen die ontspannen en onbevangen is. De drukt ligt bij de thuisclub die echt bovenin mee doet . Moeten winnen is voor hen zo belangrijk dat het spel wat krampachtig kan worden. Daar moet AZ van profiteren. AZ is bezig met een goede reeks want ook de wedstrijd tegen PSV had een beter resultaat verdiend. AZ speelde veel beter dan RKC tegen de lampies maar wint die wedstrijd dan niet. Gewoon weer nu weer veel energie en overtuiging er in gooien net als tegen Groningen.Want als het goed is heeft AZ nu toch zelfvertrouwen getankt na een aantal positieve resultaten.

  • De echte supporter

   3 februari 2014 at 19:10

   Helemaal mee eens, dus gewoon drie punten gaan ophalen. Heb niets te verliezen slaat helemaal nergens op… Dat je probeert op die manier ontspannen je punten te gaan ophalen. Oke dan is het goed.

 3. Keps

  3 februari 2014 at 20:25

  Die blijft. Zou goed zijn voor AZ. Dick heeft echt wel kijk op het spelletje. Met versterkingen kan AZ volgend jaar ver komen.

 4. Gerrit Vooijs

  3 februari 2014 at 20:46

  Gewoon winnen bij Vitesse is onzin natuurlijk. Alleen Feyenoord heeft gewonnen bij Vitesse. Dus gewoon winnen bij Vitesse is een fata morgana…….

  AZ kan daar wel winnen maar ik kijk niet gek op als AZ daar verliest want zo goed heeft AZ buiten Alkmaar dit seizoen niet gepresteerd.

  AZ moet alles thuis winnen en de punten pakken bij GAE, Cambuur, Roda, en ADO. Uit tegen Vitesse, Ajax en Twente moet je verlies incalculeren. Elk punt daar is meegenomen.
  Nog 13 wedstrijden min die 3 bekent 30 punten is 60 in totaal. Moet AZ op de slotdag wel het zes punten duel thuis tegen Feyenoord winnen natuurlijk.

  Realistisch bekeken kan AZ met dat punten totaal maximaal 5e wordende Feyenoord moet in elkaar klappen.
  Om die 60 punten te pakken moet AZ dus 10 v/d resterende 13 wedstrijden winnen……..

  Wie durft daar zelfs maar aan te denken ?

  • Gerrit Vooijs

   3 februari 2014 at 20:53

   Wil AZ 4e worden moet Feyenoord in elkaar klappen en ik denk niet dat dat nog gebeurd. Daarnaast moet AZ bijna alles winnen.
   Nee, Europees is alleen direct haalbaar via de Beker of indirect via de play offs.

 5. AZformallyknownasAZ

  3 februari 2014 at 21:29

  Gerrit ik denk dat de punten die een ieder nog denkt te halen nog wel eens tegen kunnen vallen. Dus 60 punten zal voor de meeste ploegen een utopie zijn. Iedereen kan van iedereen winnen in deze competitie. Maar je kunt ook in een zogenaamde flow komen. En waarom zou dat voor AZ niet kunnen gelden. Natuurlijk is AZ geen favoriet, maar toch tegen Twente had verlies niet gehoeven, tegen PSV zeker niet. En AZ doet het de afgelopen goed uit tegen Vitesse ofwel Chelsea 3. Ik vind dit een heel ergelijke club met tsaren geld bij elkaar gescharreld. Daar heb ik al helemaal niks mee. Maar dat terzijde. Feijenoord vind ik tegenwoordig veel meer te pruimen. En ook voor AJAX met een goede trainer en dito jeugdbeleid heb ik meer waardering. Ik heb niks met Krospoff , Gusanov en Rotjepov. Het staat heel ver bij mij vandaan, dat Chelsea 3 .
  Dus ik hoop op een even enthousiate wedstrijd van AZ als tegen Groningen. Lekker de strijd aangaan en desnoods dan maar strijdend ten onder.

  • Gerrit Vooijs

   4 februari 2014 at 07:55

   AZformallyknow
   Klopt, niemand heeft wat met Chelsea3 aan de Rijn. Maar om uit te gaan van een “gewone” overwinning uit tegen notabene Vitesse is op dit moment ridicuul.
   Winnen kan wel maar is niet gewoon, dat is een topprestatie 🙂

 6. Jay

  4 februari 2014 at 09:03

  Mwa, je moet Vitesse nu ook weer niet overschatten hoor. Ze zijn wel de favoriet, maar dat is mijn inziens meer omdat AZ het buitenshuis minder goed doet, niet omdat Vitesse nu de sterren van de hemel speelt. Die hebben ook een aantal keer met geluk gewonnen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *