AZ: Opleiden en/of presteren

By
Updated: januari 28, 2014

AZ beschouwt zichzelf als een ‘opleidingsclub’, maar wil ook elk jaar Europees voetbal halen. Die combinatie is niet gemakkelijk. De jonge talenten vinden al gauw dat ze te weinig kansen krijgen. ,,Talenten willen spelen, de club wil presteren. Dat gaat soms hand in hand, maar niet altijd’’, zegt Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ.

,,Vooropgesteld: de term ‘opleidingsclub’ slaat niet alleen maar op eigen jeugd. We leiden ook jonge jongens op die we van andere clubs hebben aangetrokken’’, zegt Stewart. ,,Markus Henriksen bijvoorbeeld haalden we van Rosenborg toen hij 20 jaar was. Dus in feite leiden wij ook hem op voor zijn verdere loopbaan. Hij komt alleen niet uit onze eigen jeugdopleiding.’’

Met die visie heeft AZ het de afgelopen jaren uitstekend gedaan met spelers die op jonge leeftijd werden gehaald en na AZ een volgende stap maakten. De lijst is lang, met namen als Jozy Altidore, Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Stijn Schaars, Niklas Moisander, Héctor Moreno, Kolbeinn Sigthórsson, Moussa Dembélé en nog vele anderen. Met die jonge aankopen werd in tien jaar tijd negen keer Europees voetbal gehaald.

De keerzijde is dat het daardoor voor de eigen jeugd moeilijk is om door te breken. ,,Toch kan het wel. Spelers die het niveau hebben, krijgen hun kans. Maar een kans krijgen is iets anders dan meteen basisspeler zijn’’, zegt Stewart. ,,Ons doel is dat de selectie voor zo’n veertig procent uit eigen jeugd bestaat. Dat percentage ligt niet vast, het is een richtgetal. Het kan soms 25 procent zijn en soms 50 procent.’’

Momenteel telt de A-selectie 29 spelers, van wie er 8 voortkomen uit de eigen opleiding: Thomas Lam, Ridgeciano Haps, Fernando Lewis, Willie Overtoom, Joris van Overeem, Wesley Hoedt, Thom Haye en doelman Hobie Verhulst. Van hen staat er echter niet één in de basis, en de meeste van hen zitten ook zelden bij de wedstrijdselectie.

Dat laatste steekt de talenten. Ze willen een kans, ze willen debuteren en daarna regelmatig spelen. Linksback Ridgeciano Haps (20) zag de bui al hangen toen AZ Simon Poulsen haalde, en heeft zich laten verhuren aan Go Ahead Eagles. Centrale verdediger Wesley Hoedt (19) wil graag meer uitzicht op speeltijd. ,,De club wil mijn contract openbreken, maar ik twijfel. Ik wil namelijk wedstrijden gaan spelen – en dan bedoel ik niet bij Jong AZ – maar van de club krijg ik weinig signalen dat ze vinden dat ik bij eerste 18 hoor’’, zegt Hoedt. ,,De jonge jongens hebben het goed gedaan op trainingskamp in Spanje. Dan is het wel zuur dat er tegen NAC weinig jeugd bij de wedstrijdselectie zat. Dat was voor mij in elk geval een aardige teleurstelling.’’

Andere jonge spelers hebben meer geduld. Thom Haye (18) en Joris van Overeem (19) slaan niet met de vuist op tafel. Zij geven zichzelf nog de tijd. ,,Aan de ene kant wil je snel hogerop en bij AZ duurt dat langer dan ik had gehoopt. Maar ik ben nog heel jong, ik moet het ook niet overhaasten’’, zegt Haye. ,,Ik moet vooral zorgen dat ik mezelf blijf ontwikkelen. En ik snap ook wel dat de trainer niet vijf talenten tegelijk de kans kan geven. Ik heb altijd de intentie gehad om te slagen bij AZ dat is nog steeds mijn insteek.’’

Wat de talenten niet lekker zit is dat ze in oktober werden teruggezet naar Jong AZ. Ook Thomas Lam (20) behoorde tot die groep, hoewel hij vorig seizoen al meerdere wedstrijden speelde. ,,Dat was niet netjes van de club. Het niveau op de trainingen van Jong AZ en de A-junioren is gewoon een stuk lager. In zijn algemeenheid vind ik dat AZ de jeugd weinig kans geeft.’’

De laatste jaren vertrokken tal van jonge spelers die vonden dat ze bij AZ te weinig kansen kregen. Van Haris Medunjanin tot Giliano Wijnaldum en van Marko Vejinovic tot Ben Rienstra en Ali Messaoud.

Jonge spelers inpassen: het blijft een puzzel, zegt Stewart. ,,De talenten laten soms zien dat ze een bepaald niveau aankunnen, zoals laatst tegen PAOK Saloniki. Maar ze moeten over een lange periode aantonen dat ze dat niveau halen. We zoeken naar mogelijkheden om de talenten op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen. Daar zijn diverse mogelijkheden voor, bijvoorbeeld Jong AZ in de eerste divisie laten spelen. Dat willen we graag. Of die jongens verhuren aan een club waar ze in de basis komen. Maar je kunt ook weer niet te veel talenten verhuren, want er moeten ook genoeg spelers overblijven voor Jong AZ.’’

,,Er zijn geen pasklare antwoorden’’, zegt Stewart. ,,Talenten vinden al snel dat ze toe zijn aan het eerste elftal, maar af en toe laten zien dat je het niveau aankunt is iets anders dan het over een lange periode aantonen. Het blijkt ook best moeilijk om dat soort dingen met elkaar te bespreken. De belangen zijn nou eenmaal tegengesteld. Die jongens willen spelen, de club wil presteren. Soms gaat dat hand in hand, zoals met Adam Maher, maar zo’n snelle ontwikkeling is niet voor iedereen weggelegd.’’ Bron: NHD.nl

24 Comments

 1. Jeroen

  28 januari 2014 at 23:00

  Mooi interview met Stewart. Geeft toch wel aan dat zij niet blind zijn en wel degelijk de signalen oppakken. Of we iets zien gaan veranderen blijft de vraag. Mijn mening blijft staan en we zien gewoon te weinig talenten doorbreken. De jeugd die doorbreekt doet dat vaak bij andere clubs. Het ligt dus niet aan de talenten.

  Cruijff heeft ooit iets belangrijks gezegd, en dat was dat je geen kampioen moet willen worden met je jeugd elftal. Spelers die bijna het niveau hebben moet je verhuren om ervaring op te laten doen. Deze bagage nemen ze dan vervolgens mee terug naar de club. Zo zou het in mijn ogen moeten. Jong AZ moet ook jong blijven. Een Avdic, Poulsen, Overtoom etc horen daar niet bij. Die houden weer de ontwikkeling van de echte jonge spelers tegen.

  • Mozes

   29 januari 2014 at 11:23

   Jeroen het ligt sowieso niet aan talenten maar aan het beleid van AZ en de schijtbakken van trainers die zij telkens aanstellen.Jaarlijks vertrekken er jeugdspelers zonder een minuut in t eerste te hebben gespeeld. Er zijn zoveel kansen om die jongens minuten te geven maar ze zitten 9 van de 10 x niet eens bij de wedstrijdselectie.

   Let op mijn woorden dat Hoedt niet gaat bijtekenen en Lam ook zsm zal vetrekken. Je kan mij veel wijs maken maar Gouweleeuw en Wuytens zijn niet veel beter dan deze twee jongens uit eigen opleiding.

   Je kan beter een jaar niet naar de ranglijst kijken en jeugd een jaar ervaring laten opdoen zoals destijds bij Feyenoord is gebeurt. Dan zie je dat er opeens 10 jongens t jaar daarop klaar staan om WEL een goed seizoen te draaien.

   Ajax gooit jongens ook voor de leeuwen en geeft ze daadwerkelijk de kans. AZ zou zoveel talenten uit de handen van Ajax kunnen houden door gewoon jeugd te laten zien dat je ook bij AZ kan doorbreken. De jeugd denkt dan ”Ok, AZ is een kleinere club maar daar breek ik wel sneller door dus ik kies voor Alkmaar”..Nu heeft de jeugd als zoiets van bij AZ breek je ook net door dus kan ik maar beter naar Ajax want dan kan ik altijd nog naar AZ…

 2. I.pjotr3

  28 januari 2014 at 23:29

  Mooi interview ? Hij bagatelliseert zijn probleem. Komende jaren zullen meer talenten doorstromen, waarvoor geen plaats is in AZ1.
  Ik snap totaal niet waarom Poulsen aangetrokken moest worden. Kampioen worden we toch niet meer, dan is het toch tijd om talenten vlieguren te laten maken.
  Je haalt een speler bij je team als hij significant een verbetering is voor je selectie…….en dat is hij naar mij mening niet 🙁
  Daarbij vraag ik me af wie er voor zorgt dat de talenten beter worden zodat ze het laatste stapje kunnen maken………voor Stewart een mooie club in USA, daar is het voetbal nog amateuristisch…..het niveau wat hij nu vertoont.

  • oma

   29 januari 2014 at 08:37

   ik ben het helemaal met je eens.

   schrijft de heer steward dit ook niet om ons stil tehouden.
   poulsen hebben we niet nodig inderdaad.
   waar nog allerlei verhaaltjes ook overgaan,de az site zegt zijn oude club heeft het contract ontbonden op ander site`s lees je dat poulsen het zelf heeft laten ontbinden om naar az tegaan.
   waar hij een verrassend telefoontje van kreeg.
   dus wat is waar.

   ga met Haps aan het werk,het is al eerder vertelt op deze site trek een bekwame trainer aan bij de beloftes.
   maar trek ook een andere trainer aan voor het eerste optie`s van basten of rutte kunnen alle twee goed met jeugd werken en beter maken.
   advocaat kan het niet en heeft het nooit gekund.
   poulsen is echt een speler die in de stijl van dickie past .
   met voetballers spelen die zekerheid geven ook het verhaaltje van reijen past daar geweldig in.

   maher is een ander verhaal,doe nu niet of hij in het eerste is gekomen,omdat hij aldoor opviel.
   het verhaal is dat Verbeek een linker middenvelder nodig had om dat martens langdurig geblesseerd was.
   dat is maher zijn mazzel geweest.
   anders had hij nu nog bij de beloftes gespeeld.
   medunjanin had de pech dat de grootte jongens toen nog speelde bij az.

   nee Ernie je verhaaltje komt bij mijn heel vreemd over.
   maar dickie zal wel bij teken .
   of moet je de zogenaamde transfer van hubberts goed breien?
   ook die is overbodig,
   ga met lewis werken.
   Berghuis hebben we ook nog.

   • woonwagenpower

    29 januari 2014 at 08:56

    Heel goed gezegd Oma!

    • oma

     29 januari 2014 at 09:02

     sorry ik moest het even kwijt ik hou namelijk niet van de boel bedonderen en lul verhaaltjes.
     wat steward doet.

     maar bedankt voor je compliment.

 3. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  28 januari 2014 at 23:41

  “De belangen zijn nou eenmaal tegengesteld.”
  Inderdaad, als je al een miljoen knaken of wat meer hebt besteed voor een opleidingsspeler uit het buitenland dan is dat voor de eigen jeugdspeler onevenredige concurrentie omdat die jeugdspeler veel minder heeft gekost en ook tegen de financiële belangen van de TD en penningmeester speelt.
  Als je een speler haalt die al de nodige speeluren in de Eredivisie heeft dan is dat voor de eigen jeugdspeler onevenredige concurrentie omdat die jeugdspeler veel minder of nog niks op dat niveau heeft gespeeld en dus ook minder verwacht of kan eisen. Soms rest er dan maar één ding voor ze en dat is de deur uitlopen. Zonder de ‘mazzeltjes’ voor Maher en Altidore zag de situatie er heel anders uit en was AZ misschien wel meer gedwongen om net als andere clubs van de jeugd gebruik te maken. De situatie lijkt dan ook meer een luxeprobleem voor AZ en daardoor een extra zuur probleem voor de jeugd.

 4. woonwagenpower

  29 januari 2014 at 06:17

  Wel een teken , dat Stewart, ook deze site bekijkt en leest.
  Stewart en Toon Gerbrands, begrijpen heel goed, dat wat we hier allemaal schrijven, uit liefde voor AZ gebeurt. De mensen die hier hun mening geven, doen dat omdat ze hun tevredenheid willen tonen, of omdat het frustreert bij ons AZ liefhebbers, wat wij zien en constateren. Stewart zou best eens wat met al onze verschillende meningen kunnen doen, hij zal soms verrast zijn hoe iemand van ons AZ liefhebbers tegen bepaalde zaken aan kijkt. Stewart en Toon Gerbrands, doe jullie voordeel met deze site.

 5. timon

  29 januari 2014 at 09:34

  klassiek voorbeeld van “kluitje in het riet sturen “ . de enigste aan wie Stewart : zich zelf ,een grote narcist .

 6. AZformallyknownasAZ

  29 januari 2014 at 09:38

  Stewarts redenatie moet ook de andere kant op werken. Als je langere tijd niet presteert dienen er maatregelen genomen te worden. Dat Johannson is gepasseerd is wel terecht want die bakte er de laatste tijd erg weinig van. Maar helaas was dit met meer spelers het geval. Dan moet je dus ook het lef hebben om in te gripen. Dat zijn ook de momenten dat je jeugdspelers in kunt gaan passen. Het ijzer smeden als het heet is.
  Maar is de juiste smid dan voorradig. Dat kun je af en toe wel afvragen.

  Het is wel goed om te lezen dat men er intern over nadenkt. Nu nog doen. Ajax maakt er furore mee op dit moment hoewel ook niet iedere wedstrijd even goed is wordt er wel gewonnen. Dat is de effectiviteit die AZ mist. En dat hoeft niet. Je kunt er minimaal op trainen en je kunt ook eens kijken wie er onder de jeugdspelers heel makkelijk scoort.
  Maak daar dan eens gebruik van . Dit blijft toch wel een issue.

 7. Mozes

  29 januari 2014 at 11:01

  Het beleid van AZ deugt gewoon echt niet wat jeugdspelers betreft. Een jongen als Thomas Lam hoort gewoon in de eredivisie minuten te maken, Hoedt heeft tegen PAOK en bij Jong AZ laten zien dat hij er ook klaar vor is….Ook Haye en Overeem doen niet onder voor prutsers als Gorter en Elm.

  Stewart gaat nu Adam Maher als voorbeeld gebruiken maar dat was totaal niet de bedoeling van AZ om hem een echte kans te geven. Verbeek heeft die jongen erin gezet omdat werkelijk iedereen een blessure had die op de 10 kon spelen. Dan kan je jezelf wel op de borst kloppen…”zo dat hebben wij goed gezien”…maar dat is natuurlijk pure onzin.

  Gudelj is aangekocht voor 3 miljoen maar ik zie zijn toegevoegde waarde totaal niet. Aankopen moeten VEEL beter zijn dan je eigen jeugd en als ze dat niet zijn moet je ze niet aantrekken.Henrikssen is aangekocht voor 3 miljoen en dan blijkt dat Ortiz gewoon op die plek veel beter is….waar ben je dan als clubzijnde mee bezig vraag ik me af.

  Viktor Elm kwam dan wel gratis over maar waarom zou je Haye en Overeem in de weg zitten als je niet VEEL beter bent dan die jongens.

  Zelfde geldt voor Gorter/Viergever en nu Poulsen….AZ wist al 2 jaar geleden dat Haps een uitstekende speler zou gaan worden maar hebben toen toch maar Gorter gekocht en halen nu opeens Poulsen terug. Je hebt 3 jongens op de back staan en je haalt nog een back erbij…..wat is daar de gedachte achter? Oke,,, het is Poulsen maar dan ga je toch als de sodemieter Gorter wegbrengen en Haps verhuren? Haps is nu tijdelijk weg maar wat moet je in hemelsnaam met Gorter?

  Als je jongens als Hoedt, Lam, Overeem, Lewis en Haye nou op de bank hebt zitten dan kan je het geld voor de bankspelers beter in echte spelers stoppen die wel direct van meerwaarde zijn. De bank moet altijd van de jeugd zijn om ze te laten proeven aan het niveau en ze het gevoel te geven dat ze er dicht tegenaan zitten.

  Je leest in het stuk dat Hoedt al genoeg zou nemen om bij de wedstrijdselectie te zitten. Is dat te veel gevraagd? Die jongen eist geen basisplek ofzo…hij wilt een duidelijk signaal dat AZ in hem gelooft. Dat doe j eniet alleen door een contract te geven en hem vervolgens altijd op de tribune te plaatsen.

  Ik adviseer jeugdspelers om hun contract bij AZ niet te verlengen. Laat AZ maar is goed beseffen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn.Nieuw jeugdcomplex eisen en daar miljoenen in pompen…..het resultaat is toch dat jeugd niet doorstroomt en wij weer koekebakker gaan halen van NAC, NEC, PEC en dat soort clubjes.

 8. AZformallyknownasAZ

  29 januari 2014 at 11:19

  Ik kan voor een groot deel meegaan met je verhaal maar heb een andere mening over Viergever en Gudelje. Viergever is een van de beste linksbacks van Nerderland op dit moment en Gudelje is een echte aanwinst die voorop gaat in de strijd en ook nog heel aardig kan voetballen. Mijn mening over het inpassen van de jeugd moet zo langzamerhand wel bekend zijn. Daar ben ik een grote voorstander van.

 9. oma

  29 januari 2014 at 11:26

  wat heeft az na mijn mening nodig.
  een td.
  die weet hij je een club als az moet leiden,wat zelf een topper geweest is.
  niet zo een als nu,een matige speler bij een degradatie clubje.
  een trainer die met jeugd kan werken en in passen.
  die daar de lef voor heeft ,van basten,rutte.
  een hoofdjeugdopleiding,gek hé maar dan schiet me zo maar de naam van gaal tebinnen.
  een trainer voor de beloftes die het klappen van de zweep kent,niet een leerling zo als nu.
  een goede visie voor de opleiding,geen spelers van buiten halen eerst bij de jeugd kijken en dan pas kopen.

  niet blind varen op de trainer die er nu is.
  wat nu gebeurd,die vervangen aan het einde van het seizoen.

  staar je eigen niet blind op europees spelen voor een of twee jaar,pas je jeugd in en reken op een plek 10 of 11.
  over een paar jaar staat er een elftal wat klikt als een klok.
  ik neem nu als voorbeeld ajax 95.
  hoe lang is van gaal daar niet mee bezig geweest.
  maar daar liepen de juiste mensen op de juiste plekken.
  ze weten bij az niet wat ze met de jeugd aan moeten.
  daarom varen ze blind op een trainer die nog nooit de jeugd een kans heeft geven.
  die zijn tijd gehad heeft.
  in het belang van az dick rot op.
  sorry dat ik het grof schrijf maar zo is het wel.

  ze geven nu bij az een geweldig voorbeeld voor de toekomstige jeugd.
  het gevaar dat er in zit dat ze geen jeugd speler meer krijgen.
  ik denk aan de d,c, enz.

 10. NHN

  29 januari 2014 at 11:57

  AZ is van een kopende club een opleidingsclub geworden stelde Steward 2 jaar geleden. Die stelling is keihard onderuit gegaan kun je wel stellen. AZ is nog steeds een koopclub, alleen heeft het de laatste tijd patent op het kopen van gasten die niks presteren. Onduidelijke aankopen dus. Als er een speler gekocht wordt die er meteen staat, en voldoet, heb ik daar geen enkel probleem mee. Het aantrekken van bijvoorbeeld Gouweleeuw of Gudelj heb ik geen moeite mee. (helaas betekent dat ook dat er van tijd tot tijd een miskleun tussenzit , zoals bv Overtoom, iedereen dacht (waaronder mijzelf) dat dit een directe aanwinst was, maar hij blijkt te licht te zijn voor AZ). Natuurlijk staat dat doorbraak van jeugdspelers in de weg. Maar het inzetten van jeugdspelers biedt ook geen 100% garantie. ( Lam vorig seizoen, kon het niet opbrengen).
  Dat het wel kan,bleek uit het inzetten van Wijnaldum.
  Dat de AZ selectie behoort te bestaan uit pakweg 50% eigen jeugd en de rest elders aangekocht, vind ik dan ook wel een goed standpunt.
  Alleen het gebeurt niet. Volgens mij 2 oorzaken:
  1) Er worden teveel twijfelachtige aankopen gedaan,en die staan de doorbraak van jeugdexponenten inderdaad in de weg.
  2) De jeugdopleiding is gewoon nog niet goed genoeg. Er zijn ook nog teveel twijfelgevallen. Het breekt daar aan motivatie, las ik ergens.
  Daar hoort iemand te staan die ze motiveert tot op het bot. Een jeugdtrainer van formaat.
  Je kunt inderdaad ook keihard stellen , dat het gehele technische beleid van AZ onder de loep moet worden genomen. Er zullen maatregelen genomen moeten worden.

 11. Timon

  29 januari 2014 at 14:03

  YES, weg vrij voor van Basten! Dickie Dick the bitterbal opzouten!

  • Jeroen

   29 januari 2014 at 14:09

   Goed nieuws inderdaad. Nu snel schakelen en Van Basten vastleggen voor meerdere jaren.

 12. Joost

  29 januari 2014 at 14:32

  Of heeft Van Basten al een andere club?

 13. Joost

  29 januari 2014 at 14:34

  Overigens heb ik ook liever pannekoek dan bitterbal. Ofschoon ik niet zo negatief ben over Dick als anderen op dit forum

 14. oma

  29 januari 2014 at 14:50

  stewart,laat zien dat je capabel bent voor je werk en nu meteen pakken.
  bitterbal ga genieten van je oude dag je heb je tijd gehad.

  • Fabian

   29 januari 2014 at 14:58

   Inderdaad, had het niet beter kunnen verwoorden

 15. Gerrit Vooijs

  29 januari 2014 at 15:05

  Niet onbelangrijk, Ziyech tekent alleen bij als van basten bijtekende !
  Hij verbindt zich dus aan van basten…………

 16. Azmanu

  29 januari 2014 at 17:10

  Als dick maar niet verlengt dat zou een doodsteek voor de jeugd zijn. Het is echt belachelijk hoe er bij AZ met de jeugd omgegaan wordt. Hoe kan het in je bolle kop voorkomen om Poulsen te halen. HOE? Van de zomer waarom in godsnaam wuytens? Viergever centrum Haps linksback. Henriksen veelal buiten de selectie zetten voor ELM!! Dat is gewoon kapitaal vernietiging (ook al zat Henriksen in een dip). Over de jeugd gesproken gaat het bij Psv nog beter en ben ik stik jaloers op de manier Ajax met de jeugd omgaat. Hoedt gaat het echt niet in ze hoofd halen om te verlengen en Lam ook niet. Messaoud nooit een kans gehad. Bij een 3-0 stand tegen Nac hadden er mooi talenten in gezet worden. Over de keepers begin ik niet eens te praten wat een drama is dat.

  Er zijn natuurlijk ook veel dingen die wel goed gaan: zie de scouting en financiën. AZ zou een trainer moeten aanstellen die misschien geen grote naam heeft, maar wel met de jeugd aan de slag wilt gaan. Natuurlijk hoefen er niet elke wedstrijd 5 jeugdspelers in, maar er moeten wel kansen komen en niet 1 bekerwedstrijd per seizoen (toevallig een amateur team geloot).

 17. kaazie1987

  29 januari 2014 at 18:48

  idd van barsten gaat weg aan het einde van het seizoen. az snel handelen en van barsten vasteleggen en de kans acht ik dan groot dat ziyech meekomt, omdat ziyech vorige week in vi aangaf dat hij wil wachten met bijtekenen totdat van barsten zijn keuze bekend zou bekendmaken. ik begrijp nu waarom ze ziyech niet nu willen halen, slimme zet steward!! ik vond het al raar dat steward aangaf een vleugelspits der bij te willen (hupperts) terwijl hij niet zo lang geleden aangaf een opvolger van martens te gaan zoeken en zover ik weet is martens geen vleugelspits

  • Gerrit Vooijs

   29 januari 2014 at 19:54

   Als dit zo blijkt te zijn heeft Stewart poker gespeeld. Van Basten en Ziyech binnenhalen zou zijn status als TD enorm goed doen !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *