Cruijff looft prestaties Ajax en AZ in Europa: ‘De mooiste opleiding’

By
Updated: januari 27, 2014

Cruijff heeft in De Telegraag laten weten dat AZ en Ajax een voorsprong hebben op de andere clubs in Nederland. ‘Wat Ajax en AZ overkomt is eigenlijk de mooiste opleiding.’ De oud-speler vindt het een gemis dat andere (top)clubs uit Nederland geen Europees voetbal spelen. ‘Ongeveer om de drie dagen in actie komen zorgt ervoor dat spelers scherp blijven en zich voortdurend blijven ontwikkelen. De andere clubs moeten dit nu via trainingen zien te compenseren en dat is niet gemakkelijk.’

‘Het geeft eens te meer aan, hoe jammer het is dat zoveel ploegen dit jaar zo snel uit de Europese toernooien lagen. Helemaal als je op de lange termijn denkt is het spelen van twee wedstrijden per week essentieel voor de ontwikkeling van een voetballer,’ aldus Cruijff.

3 Comments

 1. woonwagenpower

  27 januari 2014 at 16:03

  Ik begrijp wel wat JC hiermee bedoelt.
  Er is echter wel een verschil.
  De Boer maakt gebruik van ongeveer 32 spelers per seizoen, die dus allemaal ervaring kunnen en mogen opdoen. Natuurlijk begint de een die nog jong is tegen een tegenstander, waarin hij nog kan groeien, de ander die al vaker minuten mocht maken mag soms als de wedstrijd het toe laat vanaf de basis beginnen.
  Daar door groeien talenten en ontwikkelen ze zich, door tegen steeds zwaardere en betere tegenstanders te voetballen, groeien en ontwikkelen ze zelf ook.
  Advocaat heeft een andere manier van werken.
  Hij vertrouwt steeds op dezelfde 15/16 spelers, waardoor de andere 15/16 spelers(ook A junioren) geen tegenstand krijgen die ze wel zouden moeten krijgen om verder te ontwikkelen en door te kunnen groeien.
  020 verdient uiteindelijk veel aan hun opleiding, AZ minimaal.
  Waarom Dick Advocaat niet durft is mij ook een raadsel.
  Wij kunnen in Nederland nooit mee met landen waar de televisie rechten 3/4 keer zoveel opbrengen als hier.
  Dus moeten we wel slim zijn in het opleiden, en investeren in jeugd, en die dan ook dusdanige contracten aanbieden zodat ze niet voor een appel en een ei weggaan en dat een andere club veel aan ze verdient.
  De Uefa en Fifa zouden jeugd spelers in bescherming moeten nemen.
  Ze zouden moeten vast leggen dat een speler onder de 18 jaar niet door een buitenlandse club zou mogen weg gekocht.
  Pas als een speler 21 jaar is geworden gaat de buitenlandse transfermarkt voor die spelers open.
  Dan bespaar je menig talent veel teleurstellingen, en groeien ze nog op in hun eigen beschermde omgeving. En als het werkelijk een groot talent is, dan kan hij na zijn 21 levensjaar nog genoeg avonturen aangaan.
  020 heeft Cruijff, maar bij ons in de jeugd speelt Druijf.

 2. AZformallyknownasAZ

  27 januari 2014 at 17:45

  Mooi geschreven Woonwagenpower. Je doet goede suggesties t.a.v richtlijnen voor buitenlandse transfers. En, ik propageer het zelf ook op deze site, maakt meer gebruik van de jeugdspelers. Dan heb je de keuze uit 25 spelers i.p.v steeds dezelfde 15 of 16.

  Wel mooi dat Cruijff nu nog eens benoemt dat sommige Nederlandse clubs het al snel geloven in Europa (in mijn ogen als er geen Championsleaqe op het spel staat) Onze lampies uit Eindhoven waar we afgelopen weekend de zege aan schonken gaan voorop dit gedrag en hebben voornamelijk de Nederlandse deelname in Europa verkwanselt. Alleen al daarom gun ik die mislukte TL balken helemaal niets en ik hoop dat AZ boven deze berekenende spaarlampen gaat eindigen. De club van licht heeft een arrogant gezicht. De europaleaque is wat ze kwelt en ze zijn alleen op de Championsleaqe gesteld. Al jaren trappen ze europees geen deuk in een pakje boter en deelname van collegaclubs wordt steeds kleiner en mijn ergernis steeds groter. Deze slappe dwaallichten mogen hier best eens op worden gewezen. Van Praag doet het af en toe maar is ook het signaleren moe. Daarom nu maar weer op deze plek als het een keer bij die lampies doordringt is het lang niet gek. Dat levert weer Europese plekken op en biedt meer mogelijkheden voor clubs iets onder de top.

  Het egoisme moet er uit want je strijd voor je land en als je dat niet meer wil is er meer aan de hand. Als pisvee hier niet meer wenst aan mee te doen zetten we ze langdurig in de spaarstand.

 3. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  27 januari 2014 at 22:11

  Ik heb echt respect voor Frank de Boer zoals hij waagt en wint. Het is bepaald niet risicoloos maar op de een of andere manier betaalt het zich gul terug. Wat dat betreft lijkt AZ te veel op zeker te spelen en probeert nog te veel alles bij elkaar te kopen. Of het nou aan de scouting, de opleiders, het budget, de trainer, de technisch directeur/staf of een combinatie is van deze factoren, het lijkt er niet op dat de jeugdopleiding het succes van de vele jeugdkampioenschappen vooralsnog beloont ziet voor jeugdspelers en de club. En dat is jammer èn vreemd ondanks de successen in de beker en de EL.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *