Voorbeschouwing AZ – NAC

By
Updated: januari 17, 2014

Dick Advocaat blikte vrijdag in het bijzijn van de media vooruit op de competitiehervatting van AZ, zaterdag thuis tegen NAC Breda. De trainer sprak onder meer over Maarten Martens, Simon Poulsen en de komende wedstrijd: “We zullen vol aan de bak moeten.”

“Ik twijfel niet over de opstelling”, trapte Advocaat af. “Alleen ga ik nog niet vertellen welke spelers er gaan starten tegen NAC. Zo hou ik ze allemaal gefocust. Op het trainingskamp in Spanje heb ik enkele nieuwe variaties geprobeerd. Yves De Winter heeft het als doelman bijvoorbeeld goed gedaan. De komende periode ga ik wel meer spelers op die manier prikkelen. Ik heb ze nu leren kennen, dus ik weet hoe ik ze scherp ga houden.”

AZ heeft sinds oktober 2009 niet meer van NAC Breda gewonnen. Advocaat kan weinig met die statistiek: “We gaan niet meer terugkijken, niet naar 2009 en niet naar de eerste seizoenshelft. Wij spelen thuis tegen NAC, dus zijn wij de favoriet. We zullen wel vol aan de bak moeten. Dat is interessant. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan het trainingskamp in Spanje. De spelers trainen met plezier. Dat is echter geen garantie voor succes.”

Tegen NAC kan Advocaat geen beroep meer doen op zijn aanvoerder Maarten Martens, die woensdag naar PAOK Saloniki vertrok. “Dat is de beste oplossing voor alle partijen”, reageerde de trainer. “Maarten is een gevoelsmens. Volgens mij was hij in z’n hoofd al een tijd bezig met een transfer. We moeten zijn voetballende rendement ook niet overdrijven. De meeste assists kwamen voort uit standaardsituaties.”

“We gaan tegen NAC meer zekerheid inbouwen op het middenveld”, ging Advocaat verder. “Dat had ik ook gedaan als Martens was gebleven. Het was misschien allemaal wat té aanvallend. Aan de zijkant kan ik dan kiezen voor Johann Berg Gudmundsson of Steven Berghuis. Berghuis heeft absoluut creativiteit. Zelfs in de slechte wedstrijd tegen Heerenveen zette hij Aron Jóhannsson drie keer alleen voor de keeper.”

Behoudens Dirk Marcellis (knieblessure) kan Advocaat zaterdag over een fitte spelersgroep beschikken. Jeffrey Gouweleeuw kampte deze week met griep, maar hij is weer volledig wedstrijdfit. Advocaat sprak zeer tevreden over de ontwikkeling van enkele jeugdspelers. Deze week wordt intern besproken of een aantal van hen voor vast bij de A-selectie blijft.

Advocaat werd tijdens het persmoment ook gevraagd naar de mogelijke terugkeer van Simon Poulsen bij AZ. “De club en speler zouden het rondmaken, dus dat laat ik aan hen over”, antwoordde de trainer. “Ik heb Simon gesproken tijdens ons trainingskamp. Dat was een goed gesprek. Op 12 december heb ik hem zien spelen in een bekerwedstrijd van Sampdoria. Verder speelde hij weinig, maar hij heeft alles meegetraind. Mocht Poulsen komen, dan zal ook hij moeten vechten voor een basisplaats.”

Tot slot had Advocaat een advies voor enkele jonge AZ-talenten: “Voor sommige spelers is het goed om op huurbasis elders wedstrijdervaring op te doen, zodat ze daarna met meer bagage terugkomen in Alkmaar. Er is voor een aantal spelers belangstelling. Donny Gorter? Ja, ik heb van de interesse van ADO Den Haag gehoord. Donny heeft het in Spanje echter goed gedaan. Hij is een nuttige speler: sterk aan de bal en een goede pass. Ik zie hem als middenvelder, daar liggen kansen voor hem.” Bron: AZ

23 Comments

 1. Jay

  17 januari 2014 at 16:11

  Blijft dus een beetje raden wie er op doel staat en wie hij als vervanger voor Martens kiest. Ben erg benieuwd hoe we de winterstop uit komen.

  • oma

   17 januari 2014 at 17:14

   pipo en elm.
   het is heel duidelijk.

 2. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  17 januari 2014 at 17:06

  Ik hoop dat we met zijn allen positief verrast worden na al ons geklaag hier. Als Dickie meeleest weet hij wat de fans van hem verwachten. Dat we al een tijdje elke week een bittere bal moeten slikken en dat we dat behoorlijk zat zijn is wel duidelijk hier. Tijd om het recept radicaal aan te passen!

 3. oma

  17 januari 2014 at 17:12

  er staat een heel leuk stukje op een na de laatste alinea over poulsen daar wordt een datum genaamd van 12 december.
  nu komt bij mijn de vraag heeft az ons voor de gek gehouden met die speler van Heerenveen.
  is dit van poulsen al niet veel eerder beklonken.

  dick je hoeft niet geheimzinnig tedoen over de opstelling die is bij iedereen bekent.

 4. AZformallyknownasAZ

  17 januari 2014 at 18:04

  Het maakt helemaal niet uit of je extra bagage hebt als jeugdspeler. Dan nog krijg je nauwelijks kansen. De jeugdopleiding is nu eenmaal niet primair bedoeld om spelers door te laten stromen naar AZ1. En als je dat vind of voorstaat als club mag je daar best transparanter in zijn. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Koketteren met je jeugdopleiding en er verder niets mee doen neigt naar pappen en nathouden. Eigenlijk is het net doen alsof, het ophouden van een schijnwereld waar je niemand mee dient. Zeker niet de spelers waar zoveel tijd en energie ingestoken wordt, maar die je eigenlijk een rad voor de ogen draait. Want kansen krijgen ho maar.

 5. Leo

  17 januari 2014 at 18:39

  Hard werken, daarin gelooft Advocaat. Daarnaast kiest hij voor een verdedigende opstelling. Daarnaast ziet hij niets in het wijzigen van zijn elftal ( ondanks 5 nederlagen op rij) Morgenavond gewoon weer Estebans in de goal en onze ” favoriete” middenvelder Elm in de basis. NAC lacht in zijn vuistje over zoveel medewerking van AZ.

 6. Timon

  17 januari 2014 at 18:48

  Morgenavond 1 puntje,vannde week uitgeschakeld door. Roda,zaterdag 25 / 1 kansloos bij PSV : seizoen van niks! Elk jaar minder : wie grijpt. Eens in? .

  • I.pjotr3

   17 januari 2014 at 19:14

   Positieve gedachte Timon, 1 puntje, ik zie ons met de laffe opstelling ( met Elm) onze club zomaar weer in de laatste minuut de boot in gaan.
   Plezier tijdens trainingskamp……plezier om het resultaat 🙁

  • oma

   17 januari 2014 at 19:22

   ja Timon dat valt mijn ook op dat je ze positief ben.
   ik verwacht 0 punten.
   is het er 1 wordt dat hebben ze het geweldig gedaan met pipo in het doel en stoffel op het middenveld.

  • De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

   17 januari 2014 at 19:31

   Oh kom op… Geef onze Haagse voetbalmeestâhr nog een paar dozen bitterballen krediet voor deze wedstrijden. Een beetje maar. Als hij dat ook verspeelt is ie zelf rijp voor de frituur en maken we een hotdog van de TD. Maar niet nu al gelijk zo verkoold zwart beginnen. Okay? Hou er nog een beetje hoop in, ook al is het iets waar je weinig aan kan veranderen behalve door een andere liefhebberij te kiezen.

   • Jeroen

    18 januari 2014 at 09:03

    😉

    Ik ben ook nog niet heel erg positief, maar laten we Dickie inderdaad wat krediet geven.

 7. Gerrit Vooijs

  17 januari 2014 at 19:23

  Loodzware serie voor de boeg en Dick gaat voor de zekerheid. Ervaring, ouderdom, routine zijn de sleutelwoorden.
  Morgen gaan we een AZ zien wat zich op eigen veld ingraaft om de counter er uit te halen.
  Wordt weer een feestje maar goed we hebben zwaardere tijden meegemaakt dus ook dit ga ik overleven 🙂

 8. AZ4Altijd

  17 januari 2014 at 20:34

  Oogstrelend voetbal is zowiezo al niet meer waargenomen sinds hele lange tijd bij ons AZ1.

  We zeiken wel over NAC, RODA en andere clubs die anti voetbal spelen, maar daar maakts on AZ zich ook heel erg schuldig aan de laatste jaren.
  Laten we zo zeggen. We zijn niet bepaald verwend , zeker de laatste 2 jaar.

  Elke keer weer vraag je je af waarvoor je nu eigenlijk naar het stadion komt.

  • I.pjotr3

   17 januari 2014 at 21:00

   To support your Team, in bood and in bad times

   • I.pjotr3

    17 januari 2014 at 21:03

    Good times natuurlijk, lijkt alleen een hele tijd geleden.

    • AZ4Altijd

     17 januari 2014 at 21:57

     Daarom kom ik ook, maar je komt er in ieder geval niet voor het oogstrelende voetbal en strijdlust.

     Ik ben ook iemand die nog NOOIT eerder naar huis is gegaan. Al had ik het wel even moeilijk om eerlijk te zijn tegen Hveen. Maar ik zal het nooit doen.

     • I.pjotr3

      17 januari 2014 at 23:22

      Dan zitten we op dezelfde lijn.
      Het valt niet mee om naar zaaddodend voetbal te kijken.
      Uiteindelijk is er na het vertrek van Verbeek weinig veranderd.
      Verliezen vind ik niet erg, als er maar spektakel is, met een team die er voor gaat.
      Laten we hopen dat er na dat plezierig trainingspartijtje in Spanje de maand januari positief afsluiten

 9. woonwagenpower

  18 januari 2014 at 05:47

  We wachten af, ik heb er niet zo veel vertrouwen in.
  Maar misschien dat Dickie Dik in plaats van 11 bitterballen, ook eens een frikandel, loempia, kroket, nasischijf, pikanto opstelt.
  Mocht het toch weer 11 bitterballen zijn, en het is weer niet om aan te gluren, en we hebben na 90 minuten weer geen punten, dan is mijn idee om de eerst volgende competitie thuis wedstrijd een leeg stadion, dan blijven we allemaal thuis om een statement te maken. misschien dat AZ dan deze site en onze mening serieus gaat nemen.
  Kom op mensen samen staan we sterk!

  • Jeroen

   18 januari 2014 at 09:06

   hahaha grappig geschreven. Ben benieuwd of Dickie er ook om kan lachen 😛

   Toch denk ik niet dat Dickie’s effect alweer is uitgewerkt. We startte echt heel sterk, maar kwamen ook weer snel terug op ons normale niveau. Laten we hopen dat ze zijn geprikkeld in Spanje.

   • woonwagenpower

    18 januari 2014 at 09:16

    Ik hoop met je mee, dat ze op een goede manier geprikkeld zijn.
    Misschien is het een idee , dat als AZ punten morst, er GEEN bitterballen zijn voor meneer Advocaat.
    Misschien wordt Dickie Dik dan geprikkeld?

 10. Gerrit Vooijs

  18 januari 2014 at 09:56

  Dick heeft zijn contract nog niet verlengd. Volgende week hebben we NAC, Roda en PSV al gehad en weten we al veel meer hoe dit seizoen er uit gaat zien.
  Zou zo maar eens kunnen dat beide partijen de situatie gaan evalueren.

 11. Evert

  18 januari 2014 at 13:37

  Lees ik het goed?? gaat Dikkie 4-4-2 spelen??

 12. Keps

  18 januari 2014 at 17:12

  Jongens jongens de beste stuurlui staan op de tribune.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *