Van Hanegem: AZ moet agressie en wilskracht volhouden

By
Updated: november 25, 2013

Er waren aan het begin van het seizoen vraagtekens te zetten bij de mentale weerbaarheid van de selectie van AZ. Dat was op een gegeven moment ook echt een gespreksonderwerp rond die club, merkte ik.
Het leidde uiteindelijk tot het vertrek van Gertjan Verbeek. Met zoiets heb ik altijd moeite, het is zo makkelijk om de trainer de schuld van te geven. Zaterdag zat ik bij AZ – Roda JC en ik zag een tot de tanden bewapend AZ met negen man de strijd aangaan. Ze leken nog te gaan winnen ook. Ligt dat dan aan Dick Advocaat? Je zou zeggen van wel. Ze speelden naar het karakter van Dick.

Zelfs het stadion had zich nog nooit zo geroerd als zaterdagavond na die twee vroege rode kaarten voor AZ. Zelfs mijn buurman Hugo Hovenkamp was er verbaasd over. Kennelijk zit dat venijnige er dan toch in bij AZ maar er moet heel wat gebeuren om het aan te kunnen spreken. Die psychologie in het voetbal blijft me tot op de dag van vandaag boeien. Met Verbeek had AZ zaterdag niet gewonnen, zeker weten, zijn spelers waren klaar met hem. Maar maakt Advocaat het dan allemaal alleen los? Dat kan bijna niet, hoewel Dick wel een trainer is voor wie je een keer wil gaan als speler.
Ik denk dat het wat anders is. De spelers van AZ voelen zich erg verantwoordelijk voor de actuele situatie bij AZ. Zij moeten het nu doen en dat weten ze verdomd goed. Daarnaast hadden die rode kaarten natuurlijk op iedereen effect. Moet je kijken wat er loskwam. De kunst is nu voor AZ om die agressie en wilskracht elke wedstrijd op te kunnen brengen, tot op de laatste speeldag.

Dat vind ik nu een aardige opdracht voor Advocaat. Houd het vast, blijf desnoods kwaad op iedereen en probeer met z’n allen de hele eredivisie een lesje te leren. Met jongens als Ortiz en Gudmunsson heb je er een paar die je boven de middelmaat uit brengen. Als je dan ook mentaal sprongen maakt, dan kun je zomaar kampioen worden. Ik heb echt genoten zaterdag. Aan de andere kant ben je weer bang voor een zeperd volgende week. Want nu is voor AZ de thuiswedstrijd tegen Roda JC de maat geworden, je weet wat ze kunnen en dus verlang je dat ze dat elke week brengen. Maar om dat er dan ook werkelijk uit te halen, als je dat lukt, ben je een geweldige trainer. Laat het maar zien Dick, graag zelfs. Bron: AD

8 Comments

 1. Jeroen

  25 november 2013 at 13:57

  Leuk interview! Goed om te zien dat Van Hanegem toch wel positief over AZ kan zijn 😉 Laat dit inderdaad de norm zijn en gewoon alles op alles zetten om een goed resultaat te halen. Het kan! We zien het nu al weken. Dus we kunnen het gelukkig geen incident noemen. Ook verwacht ik zondag weer dat we gaan knallen. Nu kan Haps bewijzen dat hij bij de eerste 11 hoort. Heerlijk toch. Ook Henriksen moet zondag (en de komende weken) laten zien dat hij beter is dan Gudelj.

  • woonwagenpower

   25 november 2013 at 14:31

   Ik sluit me helemaal aan bij je mooie woorden.

  • De echte supporter

   25 november 2013 at 22:22

   Ik sliit me ook aan

 2. gerard

  25 november 2013 at 15:23

  Probleem is dat Haps Viergever niet kan verdringen van een basisplaats gezien Nick AZ nog een transfer moet gaan opleveren.
  Feitelijk is Viergever een sta-in-de-weg voor het talent Haps en dat is eigenlijk doodzonde gezien we er als elftal feitelijk beter op worden (leesJohansson-Marcellis).

 3. i.pjotr3

  25 november 2013 at 16:19

  Wilskracht volhouden, hopelijk ook tegen NEC uit…….altijd lastig

 4. Gerrit Vooijs

  25 november 2013 at 21:12

  Jammer van Willem, maar deze bezieling en strijd werd door de omstandigheden naar boven gehaald en datzelfde gold voor de supporters. Zaterdag was De Alles Was Anders Show. Het hele seizoen met zo’n krankzinnige inzet spelen levert ontelbare blessures op.

  Nee, de strijdlust was geweldig maar er bleef AZ niets anders over. Liever zie ik een uitgekiend AZ met 11 man de wedstrijd met goed voetbal controleren en winnen doordat de tegenstander geen enkele fatsoenlijke kans krijgt.

  Op deze basis een heel seizoen afwerken met het programma van AZ is eenvoudig onmogelijk. Daar krijg je vroeg of laat in een lang seizoen de rekening voor.

  Tegen NEC gewoon gecontroleerd winnen, net als eerder tegen Zwolle en GAE bv.

 5. AZformallyknownasAZ

  25 november 2013 at 21:23

  En toch blijven wilskracht,strijdlust en inzet belangrijke ingrediënten voor succes. Je hoeft niet altijd met energie te smijten. Dat is niet mogelijk. Maar met beleid zorgen voor veel strijd. Dan gaat het er echt om dat je wat voor elkaar over hebt en voor elkaar dat extra stapje wilt zetten. Teamgeest is vaker belangrijk gebleken in een competitie. Wat dat aangaat maakt AZ de afgelopen wedstrijden een hele sterke indruk.
  Dit dus wel vasthouden graag.

  Een team heeft een patron nodig. Die is na lang zoeken gevonden. Ortiz is de naam. En in iedere linie heeft AZ nu zo’n voortrekker. Dat hebben we nodig. Dan zijn we in de breedte sterk en kunnen we alleen nog maar verder groeien.

  • Gerrit Vooijs

   25 november 2013 at 21:45

   Precies, passie en strijd is noodzakelijk maar wel gedoseerd. Dat levert resultaten op zoals AZ de afgelopen weken heeft aangetoond.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *