AZ klappert doorrr

By
Updated: november 14, 2013

De kritiek van sommige AZ-fans op de ‘voetbalklappers’ doet Toon Gerbrands er niet toe besluiten om de sfeerattributen te verbannen. Een groot deel van de supporters is volgens hem juist blij met de klappers.

“Wat dit betreft hanteren wij het principe van ‘wisdom of the crowd’; in het Nederlands vertaald naar ‘wijsheid van de massa'”, legt Gerbrands uit op de website van AZ. “Een redelijk fanatiek gedeelte van ons publiek maakt van zichzelf flink lawaai in het stadion. Dat deel is tegen de voetbalklapper.”

“Uit Eredivisie-onderzoek is echter gebleken dat slechts vijf tot tien procent van onze bezoekers tegen de klapper is”, vervolgt Gerbrands. “De grote massa, die zich niet roert tijdens forumavonden, is erg tevreden over de klapper. Er zijn veel mensen die alle exemplaren sparen. Ook voor sponsoren is de klapper een mooi medium om te adverteren. Je ziet de klapper door heel Europa zijn intrede doen.”

“We hebben in de afgelopen jaren een aantal wedstrijden zonder klapper afgewerkt. Toen was het vrij stil in het stadion”, constateerde de AZ-bestuurder. “Buiten het fanatieke gedeelte op de Ben Side laat ons publiek zich minder horen. Na zo’n klapperloze wedstrijd vroeg Louis van Gaal zelfs waar het ding was gebleven. Hij vond de klapper voor een goede sfeer zorgen.” Bron: Voetbalprimeur

19 Comments

 1. woonwagenpower

  14 november 2013 at 17:14

  Ik begrijp AZ dat ze de klappers handhaven ivm een mooi medium voor sponsoren.
  Het geeft een eigen sfeer in voetballand , ze mogen van mij nog wel vaker ten gehore komen tijdens een wedstrijd.
  Maar AZ moet ook meer ruimte bieden voor de BEN-SIDE.
  Deze jongens leggen ziel en zaligheid in sfeer acties, stoppen veel vrije tijd in AZ om de sfeer tijdens een wedstrijd te verhogen.
  Daarom zou ik voorstander wezen om een lang gekoesterde wens van de BEN-SIDE in vervulling te laten gaan, meer staantribunes.
  Geef de BEN_SIDE meer ruimte om hun ideeën te uiten.
  De stoeltjes kunnen altijd nog terug geplaatst worden, eventueel door lieden met een taakstraf.
  Ook zou ik het mooi vinden als voorafgaand aan een wedstrijd het Noor-Hollands volkslied( door Loeksband) ten gehore wordt gebracht.
  Ook zou het beter zijn als er een vast overleg komt tussen AZ, supporters vereniging en BEN-SIDE, zodat voorstellen soepeler verlopen.

  • oma

   15 november 2013 at 10:47

   ik ga een heel stuk met je mee woonwagenpower maar het noordhollanse volkslied?
   ik vind het Wilhelmus al een verschrikking,akelig verouderd.
   net als in friesland?
   de spelers hebben hun warmingup gedaan en koelen weer af om naar het volkslied te luisteren.
   sorry maar liever niet.

  • Azmanu

   15 november 2013 at 12:59

   1 ding wat is het noord-hollands volkslied werkelijk waar nog nooit van gehoord.

 2. AZ WOMAN

  14 november 2013 at 17:24

  Ik zou het mooi vinden als dat Noord-Hollands volkslied tijdens de warming-up wordt gespeeld.
  Het zou een bindmiddel wezen voor het hele achterland, zo hebben ze dat bij Heerenveen ook gedaan, en daar heeft het ook een enorme aantrekkingskracht op sponsoren, want die willen graag hun naam met dat grote achterland associëren.

 3. vak j

  14 november 2013 at 18:17

  Ik denk inderdaad dat de klapper voor enig rumoer in het stadion zorgt. Het is nu eenmaal zo dat Alkmaar een vrij stil en rustig thuispubliek kent. De keren dat er geen klappers waren was het soms muisstil. Aan de andere kant vind ik het elke keer weer een enorme papierverspilling. Als je ziet wat er na de wedstrijd blijft liggen onder de stoeltjes. Kortom ik heb er dubbele gevoelens over. AZ publiek mag meer van zichzelf laten horen en daar doet het fanatieke supportersgedeelte erg hun best voor maar het moet verder overgenomen in het stadion. Ik luister soms met enige verbazing en jaloezie naar het uit publiek bijvoorbeeld het Goahead publiek. Ben een paar keer meegeweest naar een uitwedstrijd en daar kunnen we onszelf wel laten horen!

 4. oldfan

  14 november 2013 at 19:55

  De klappers zorgen voor meer sfeer dat is een uitgemaakte zaak. We hebben een stil publiek inherend aan de nuchtere west-fries, Noord-Hollander.
  Hoewel mijn leeftijd niet uitnodigd om te gaan staan springen op een tribune en ik daar ook een weerzin in heb vind ik het wel jammer dat er minder lawaai wordt geproduceerd dan de tegenstanders. Tenslotte moet het voor een tegenstander imponerend zijn om in ons stadion te spelen. Een goed voorbeeld is Rotterdam waarin je voelt hoe men voor zijn club is en tegen de tegenstander. Alles is en blijft mensenwerk en dan is een klapper een welkome lawaaimaker.

 5. De echte supporter

  14 november 2013 at 20:15

  Ik vind het geweldig die klappers. Ben blij dat ze blijven

  • Jeroen

   14 november 2013 at 22:12

   Ik vind het helemaal niks. Van mij mogen ze weg. We moeten eens leren om zelf wat meer lawaai te maken. Klappers brengen echt geen sfeer in het stadion.

 6. remco

  14 november 2013 at 22:42

  oma`s opa`s en ouders en kinderen doen dat niet zomaar daar moet je rekening mee gaan niet opeens schreeuwen moet je ook rekening mee houden

 7. jelle

  15 november 2013 at 09:11

  Die klappers kunnen blijven maar vind wel dat de supportersvereniging eerst maar is nieuwe sfeerliedjes moeten maken want elk jaar is het hetzelfde.

  • AZ4Altijd

   15 november 2013 at 09:23

   Dat opper ik ook al jaren Jelle. Nieuwe liedjes. Elke wedstrijd weer de zelfde slappe ouwe zooi.
   Je moet inderdaad je tegenstander laten komen met knikkende knieen. Owjee, we moeten in AFAS spelen tegen AZ. Nou ik kan mij voorstellen dat dat niet het geval is.

 8. Jay

  15 november 2013 at 09:30

  Klappers zorgen voor meer geluid, niet voor meer sfeer. Ik snap dat het voor kinderen leuk is. En toen mijn vader meeging vond hij het ook een leuk aandenken, maar om daarvoor nu elke keer overal klappers neer te leggen. Leg ze anders bij de ingang, zodat je ze kan pakken als je dat wil en anders niet.

  Tegen Heerenveen (voor de beker) wordt er geprobeerd om een staanvak te maken in de vakken V en W. Laten we hopen dat de animo daarvoor groot is en dat de klappers overstemd worden.

 9. rutger

  15 november 2013 at 10:17

  staanvakken in vak w + v Omdat AZ geen staande tribune wil van boven naar beneden in de vakken x! De reden hiervan is dat AZ bang is zodra er een staande tribune is van boven naar beneden dat tijdens risico wedstrijden materialen het veld in worden gegooid wat een boete oplevert voor AZ en de status ” Vriendelijke supporters ” verloren gaat. Kort om dat gelul van die stewards over brandveiligheidsredenen is onzin! vandaar dat AZ nu wilt gaan kijken of het mogelijk is op vak W + V aangezien dit in de bocht zit en verder afligt van het veld! zie het een beetje wat ze bijv. hebben bij NEC! Ik vind het persoonlijk een goed inniatief alleen is het wel zo dat je niet achter het doel staat en daarnaast ook geen doorgroei mogelijkheden heb wat eigelijk wel de bedoeling is!!

  Wat vinden jullie ervan?

  • oma

   15 november 2013 at 10:55

   ben jij bij de brandweer om tekunnen zeg wat brandgevaarlijk is.
   zo ja dan mag je commentaar hier op hebben zo nee dan moet je je mondje dicht houden met je onzinnige kritiek op een achter.
   ik weet toevallig dat het om brandgevaarlijk reden niet word toe gestaan door de brandweer.
   ik weet ook wat een steward voor opleiden van az krijgt.
   het is niet zo maar een jas aantrekken met steward er op.
   deze mensen hebben een cursus bij de KNVB gehad hun steward pas afgegeven door de politie en interne cussusen gehad bij az.
   over brand preventie enz enz
   zo tehoren weet je van alles niets af.

 10. rutger

  15 november 2013 at 11:13

  Zo oma verkeerd je bed uitgestapt 😛 haha Dit is geen onzinnig kritiek maar een aanvulling van gang van zaken en een vraag naar ieders mening! t zal me vrij weinig schelen of jij bij de brandweer zit of dat jij weet hoe stewards opgeleid worden want blijkbaar weetje zelf niet hoe de gang van zaken gaan intern bij AZ dus vriend zoek t ff dichter bij de bron voordat je neus begint te groeien!

  • oma

   15 november 2013 at 16:02

   10 ervaring als steward vriend.

 11. Jay

  15 november 2013 at 11:37

  Voor zover ik het heb begrepen heeft het met de zichtlijnen te maken dat AZ voor V en W kiest. Verder kan er bij heel veel animo doorgegroeid worden naar X. Ik hoop dus dat iedereen tijdens de bekerwedstrijd tegen Heerenveen in V en W gaat staan.

 12. Justin

  15 november 2013 at 12:28

  Klappertjes moeten blijven..!!!!
  Ik gebruik dat ding ook niet dus laat ik hm lekker links liggen, maar je moet eens weten hoeveel kinderen die klappers sparen en in hun slaapkamertje ophangen, dan ga je toch niet pleiten om ze te verbieden, al die kleine toekomstige supportertjes in tranen.
  Nee ….. niets aan veranderen, dat zou raar zijn.!!

 13. AZ4Altijd

  15 november 2013 at 14:03

  V W Staan lijkt me niet echt relaxed. Ikzelf zit in V op rij 21 Samen met mijn vader.
  Zelf zou ik prima kunnen staan , immers dit deed ik ook toen ik meeging naar uitwedstrijden, maar ik kan mij voorstellen dat vele mensen om mij heen dit niet willen. Beste blijft W X1 X2 X3 en Y. En dan van boven naar beneden. Dit gebeurt toch ook in andere stadions? En een CAPO bakje. Zou een betere optie zijn.Er zullen best een hoop in VW die zitplaatsen hebben en graag willen staan. Verkas die lui naar staantribune en die zitters onderaan naar V bijvoorbeeld. Want ik ben uiteraard VOOR een Staantribune. It makes no sense om alleen bovenste rijen van V en W te pakken. En halverwege X. Harde Kern verdient van onder tot boven staanplaatsen. Zo gaat dat bij iedere andere club.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *