Advocaat blij om weer terug in Alkmaar te zijn: ‘Speciale club voor mij’

By
Updated: oktober 18, 2013

Alsof hij nooit is weggeweest, blikte Dick Advocaat vrijdag in het bijzijn van oude bekenden van de media vooruit op de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. De AZ-trainer sprak verder over zijn eerste bevindingen in Alkmaar: “Een basisplaats op de training is geen garantie.”

“AZ is een speciale club voor mij”, zei de zichtbaar ontspannen Advocaat. “Sinds mijn vertrek in 2010 kom ik hier nog steeds graag. Als ik niet naar een wedstrijd ging, dan mijn broer wel. Waardoor die band komt? Dat zit ‘m in kleine dingen. Ze weten hier bijvoorbeeld dat ik van bitterballen hou. Na een wedstrijd gaan mijn broer en ik altijd vijf minuten eerder van de tribune. Dan staat er een mandje met twaalf bitterballen klaar in de bestuurskamer. Zes voor mijn broer en zes voor mij. Met mosterd, lekker voor onderweg. Kunnen we zo ‘hup’ de auto in. Dat vind ik speciaal.”

“Het moet voor iedereen plezierig zijn om bij AZ rond te lopen, zowel voor de spelers als andere mensen bij de club”, ging de kersverse AZ-trainer verder. “Ik heb geen aangeslagen groep aangetroffen. Het is mede aan mij om een situatie te creëren waarin iedereen happy is. In tegenstelling tot de selectie van PSV zijn de spelers van AZ gebaat bij een minder harde benadering. Ze krijgen iets meer vrijheid van me.”

“Ook op het veld wil ik meer vrijheid terugzien”, zei Advocaat. “Statisch voetbal is makkelijker te verdedigen, dus ik verwacht meer beweging. Het zal wel even duren voordat ik dat erin heb geslepen. In het verleden heb ik dat ook zo gedaan bij Zenit Sint-Petersburg. Andrei Arshavin stond ‘op tien’, maar die verdedigde voor geen pepernoot mee. Toen zette ik hem linksbuiten, met vrijheid om te zwerven. Dat ging geweldig.”

Over de komende tegenstander zei Advocaat: “Mijn staf heeft Cambuur goed geanalyseerd. Ik heb zelf twee tapes in mijn tas, die ik thuis ga bekijken. Het is een stugge ploeg, die erg loert op de counter. Ze hebben uit tegen PSV met 0-0 gelijkgespeeld. Dat zegt wel wat.”

“Of ik mijn opstelling al ga prijsgeven? Nee. Dan geef je spelers de kans om te verslappen. Ernst Happel zei ooit dat hij het liefst een halfuurtje voor de wedstrijd zijn opstelling gaf, zodat ook de wissels geconcentreerd waren. Een basisplaats op de training is dus geen garantie. Twee uur voor de wedstrijd zien ze hun naam wel op het bord staan.”

“Ik moet oppassen dat ik niet in twee dagen alles ga veranderen”, sloot de trainer af. “Spelers moeten ook vertrouwen voelen. Het elftal is zoekende: de afstemming ontbreekt. Net als Gertjan Verbeek wil ik 4-3-3 spelen, maar de accenten zullen wat anders worden gelegd. Ik ga de komende tijd kijken waar ik tevreden en ontevreden over ben. Op de training van vrijdag zag ik al iets wat niet klopte. Dat ga ik wel alvast veranderen.” Bron: AZ.nl

17 Comments

 1. Silver

  19 oktober 2013 at 06:45

  Prettig om te weten dat we nu een trainer hebben die de spelers op de juiste plaats zet en aanvallend denkt, ik ben benieuwd of het er zondag ook uitkomt.

  • Gerrit Vooijs

   19 oktober 2013 at 09:18

   Hij gaat na 2 trainingen niet alles omgooien. Ik verwacht daarom de vaste basis. Wel gaat hij eerder wisselen dan tussen de 65-70e minuut 🙂

   • Bradje

    20 oktober 2013 at 07:19

    quote “Wel gaat hij eerder wisselen dan tussen de 65-70e minuut 🙂 unquote

    Waarschijnlijk haalt ie dan de man van de wedstrijd eruit 🙂

 2. hark

  19 oktober 2013 at 11:02

  Daarom gaat iedereen eerder weg: de bitterballen!

  • i.pjotr3

   19 oktober 2013 at 11:09

   HaHaHa …..Briljante opmerking.
   Misschien het idee opperen om de stewarts met bitterballen rond te laten gaan. Blijven ze tenminste zitten 🙂

  • Bradje

   19 oktober 2013 at 16:38

   🙂

 3. oldfan

  19 oktober 2013 at 14:10

  Blij dat hij er is. Vakman die weet waar hij over praat. Ik verwacht in de komende weken dezelfde spelers op andere plaatsen waar ze beter tot hun recht komen.

 4. Timon

  19 oktober 2013 at 17:42

  Cambuur thuis altijd weer lastig : beetje meezit gelijkspel

  • i.pjotr3

   19 oktober 2013 at 18:36

   Wat positief!
   alsof advocaat dit lamlendige zooitje aan het voetballen krijgt?

  • oma

   20 oktober 2013 at 09:12

   Timon@,
   oude rukker,ik merk dat je positiever en milder wordt.

 5. AZformallyknownasAZ

  19 oktober 2013 at 18:52

  Waarom zou het nu de komende wedstrijden nu eens niet lekker gaan lopen? Het is een en al deining en wisselvalligheid in de Nederlandse competitie. En nu is AZ aan zet en gaan ze een goede reeks neerzetten. Veel wedstrijden in korte tijd de komende tijd. En spelen is altijd leuker dan trainen horen we vaak van voetballers. Dus AZ maak er wat van de komende tijd.

  • woonwagenpower

   20 oktober 2013 at 08:22

   Zo zie ik het ook, je benadering is veel beter als die van sommige andere( wie de schoen past , trekt hem aan).
   Een positieve benadering is mooier en leeft wat gezelliger, al zullen de beroeps negatievelingen zich realist noemen.

   • woonwagenpower

    20 oktober 2013 at 08:23

    PS, Oma ik ben weer van de partij, alles doet het weer in de nieuwe woonwagen.

    • oma

     20 oktober 2013 at 09:09

     ik merk het mijn zoon.
     ik heet je weer een hartelijk welkom.

 6. Michael

  20 oktober 2013 at 18:00

  Even heel wat ander ik wordt een beetje moet van de supporters die de hele wedstrijd zo stil zijn het moet elke wedstrijd in het stadion gewoon feest zijn en dat vind ik zeer spijtig dat het nu niet zo is kunnen we daar niet eens wat aan gaan doen ?????

  • Jeroen

   20 oktober 2013 at 18:21

   Ja je hebt wel gelijk, maar we mogen niet zoveel. Heb al vaker gehoord dat supporters echt leuke ideeen hebben, maar dat dit niet mag van het AZ bestuur.

 7. Michael

  21 oktober 2013 at 20:16

  Okeej en weet je ook wat daar de reden van is. ? , en je ken. Togh bijvoorbeeld ook liedjes gaan zingen of zo nu is het gewoon 80 minuten stil in het stadion en zo hoort het gewoon niet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *