AZ kiest voor zorgvuldigheid boven snelheid

By
Updated: oktober 10, 2013

Het is sinds deze week mogelijk om bij één van de grootste onlinewedkantoren ter wereld te gokken op wie de nieuwe trainer van AZ wordt. Volgens directeur Toon Gerbrands is dat tekenend voor de onrust die er in de buitenwereld heerst over de toekomstige aanstelling.

‘Ik heb dat ook gezien en daar kijk ik met een glimlach naar. Het is blijkbaar nog steeds een hot item voor de buitenwereld. Wij houden ons bij AZ echter aan het credo van zorgvuldigheid boven snelheid’, zegt Gerbrands in AD Sportwereld.
Volgens het wedkantoor maakt Co Adriaanse de grootste kans om hoofdtrainer te worden in Alkmaar, gevolgd door Dick Advocaat, Frank Rijkaard, Alex Pastoor en Fred Rutten.

Op namen gaat Gerbrands niet in, wel licht hij de procedure nog eens toe. ‘Wij kiezen voor de Louis van Gaal-benadering. Dat houdt in dat we ons lijstje van kandidaten afgaan en daarvan altijd de eerste nemen. Of die trainer nu vastligt of niet. En of het nou een grote naam is of niet. Wij noemen dat de Louis van Gaal-benadering omdat Van Gaal destijds bovenaan ons lijstje stond maar iedereen dacht: dat gaat hij toch niet doen. Hij deed het dus wel.’

De Alkmaarse club polste vorige week al Shota Arveladze en Fred Rutten. Beiden lieten weten geen trek te hebben in een dienstverband bij AZ. Arveladze ligt nog vast bij zijn Turkse club Kasimpasa, terwijl Rutten vast wil houden aan zijn voornemen om een sabbatical te nemen.

Martin Haar is sinds het ontslag van Gertjan Verbeek bij de club interim-trainer. Een club mag van de KNVB vier weken na het ontslag van een trainer op een dergelijke wijze de vacature van hoofdtrainer invullen. Gerbrands: ‘Mochten we over 2,5 week nog geen nieuwe trainer hebben dan moeten we bij de KNVB een plan van aanpak indienen over hoe wij het willen gaan invullen.’ Bron: AD

16 Comments

 1. Geert

  10 oktober 2013 at 13:46

  Zondag bij de NOS dacht ik dat ze zeiden dat ook Dick Advocaat heeft bedankt. Kan iemand dit bevestigen dan wel ontkrachten?

 2. i.pjotr3

  10 oktober 2013 at 14:56

  Dick advocaat hoeft ook niet te komen!

 3. Dedie

  10 oktober 2013 at 15:19

  Even voor duidelijkheid, volgens Gerbrands heeft AZ nog niemand benaderd en gesproken dus die artikelen over Arveladze en Rutten zijn gewoon niet waar – gewoon verzinsels van hun makkelaars.

 4. Jay

  10 oktober 2013 at 17:21

  Natuurlijk hebben ze al met diverse kandidaten contact gehad, wat zouden ze anders de hele tijd aan het doen zijn? Ze hebben aangegeven een lijst te hebben met kandidaten en bovenaan de lijst te beginnen. Niet meteen officiele gespreken, maar wel nagaan of er uberhaubt interesse is en of het mogelijk is.

  Aangezien er nu nog steeds niks bekend is, zullen de bovenste kandidaten geen zin hebben of nog niet weg willen/kunnen bij hun huidige werkgever. De vraag is, gaan ze nu voor de opties die onderaan de lijst staan of nemen ze een tussenpaus en wachten ze tot degene die bovenaan staat wel beschikbaar is.

  @Geert
  Zowel Co als Dick hebben aangegeven nog niet benaderd te zijn door AZ. Of ze het zouden willen is mij niet bekend.

  • Dedie

   10 oktober 2013 at 19:56

   Gerbrands heeft duidelijk benadrukt dat ze hebben nog niemand benaderd; ze zijn nog bezig met doornemen van alle kandidaten op het lijstje. Ze moeten zelfs lachen over de speculaties rond de AZ trainers kandidaten. Dus al die nieuws over zogenaamde contact met Arveladze en Rutten zijn gewoon speculaties; meer niet.

 5. Gerrit Vooijs

  10 oktober 2013 at 20:28

  Ik denk dat AZ Rutten wel degelijk benaderd heeft maar dat hij voorwaarden heeft gesteld waaraan AZ tot aan de winterstop niet kan voldoen.
  We zullen dus veel geduld moeten hebben, want ook de andere kandidaten liggen of vast of stellen eisen.

  • Dedie

   10 oktober 2013 at 22:22

   Ik geloof Gerbrands meer dan al de speculatieve reacties “Ik denk” .
   AZ heeft Rutten, Arveladze niet benaderd. Nog niet of nooit!! klaar uit!!

   • oma

    11 oktober 2013 at 07:42

    jij mag geloven wat je wil.
    maar of het de waarheid is lijkt me weer wat anders.
    natuurlijk hebben ze trainers benaderd,als een leider zegt dat hebben we niet gedaan dan hebben ze het wel gedaan.
    afschermen voor de buiten wereld.
    de belasting zit arveladze op zijn nek.
    Rutten heeft nog geen zin om een of andere duistere reden.
    misschien proberen ze een trainer bij een andere club los teweken,wie zal het zeggen.
    maar ze zijn wel zeker met trainers bezig.

 6. timon

  11 oktober 2013 at 11:15

  Ik geloof alleen in Sinterklaas, nog een maandje ,wie weet neemt hij wel een surprise mee !

 7. rutger

  11 oktober 2013 at 12:16

  kreeg net een gerucht te horen dat az misschien bezig is met…….Morten Olsen! momenteel coach van Denemarken!! Moeten we daar blij van worden????

 8. oldfan

  11 oktober 2013 at 12:35

  Haha, wat n mop, Olsen. Natuurlijk is AZ bezig. Het is de vraag of ze de trainer kunnen krijgen. Als hij nog vast ligt is het een kwestie van onderhandelen met de andere club en dat laat nog even op zich wachten. Uiteraard doen ze geen mededelingen om geen risico te lopen dat het mis gaat.

 9. rutger

  11 oktober 2013 at 14:01

  hahha ik hoop ook idd dat het een mop is. een ding is wel zeker en dat is CO Adriaans zojuist een huis heeft gekocht in schoorl bij de oom van een goede maat…..laten we het hopen dat hij dat met als reden doet om bij AZ aan de slag te gaan

 10. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  11 oktober 2013 at 15:17

  Een Scandinaviër, een Yankee of een Australiër, ze zijn allemaal niet uit te sluiten bij deze directie. Dus Morton Olsen is ook niet uit te sluiten. Gezien de succesvolle Facebook actie die Verbeek zijn baan heeft gekost is het misschien verstandig om een facebook actie voor een nieuwe trainer op te zetten in vier talen? Gezien AZ een beetje van de wal in de sloot is geholpen gezien de prestaties van het duo Haar misschien wel zo billijk en aardig om ze er weer uit te trekken? Ik zie zo 1,2,3 niet dat Stewart zelf een geschikte kandidaat vindt.

 11. Martje

  11 oktober 2013 at 20:41

  Zorgvuldigheid boven snelheid……

  En iedereen maar denken dat dat stomzinnige breien door de trainer kwam. Nu komt de aap uit de mouw, hij heeft gewoon geluisterd naar die amerikaanse TD. Vooral geen snelheid!!!!!!!!!!

  • Gerrit Vooijs

   12 oktober 2013 at 11:59

   Waar haal jij de wijsheid vandaan dat Stewart zoveel zeggenschap heeft ?
   Alle besluiten mbt de organisatie verlopen via Toon Gerbrands en de RvC…..
   De TD is slechts het uitvoerend verlengstuk. Marcel Brands mocht bv zelfstandig een besluit nemen tot………. 10.000 Euro. Ofwel Brands was de loopjongen van Gerbrands en Scheringa.
   Er is in die structuur bij mijn weten niets veranderd.

   Maar AZ heeft gelijk. Nu de invulling niet direct gelukt is moet er geen noodkreet uit armoede worden gedaan.
   Maar ik denk wel dat niemand rond AZ had vermoed dat van de beoogde opvolgers geen enkele kandidaat wil instappen.

   Toon moet en zal de rust bewaren, maar AZ is in de ogen v/d toptrainers kennelijk niet meer zo aantrekkelijk als een paar jaar geleden……….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *