Verbeek: ‘moeilijk om dominant voetbal te spelen’

By
Updated: september 2, 2013

Gertjan Verbeek heeft weer eens proefballon opgelaten. De trainer van AZ opteert voor de invoering van een vierde wissel tijdens een wedstrijd.

Daarmee haakt de oefenmeester van de Noord-Hollandse club in op de huidige economische tendens van smallere selecties in het betaalde voetbal alsmede het drukke Europese programma van een aantal clubs. “Alle tegenstanders zijn tegenwoordig goed georganiseerd”, aldus Verbeek in De Telegraaf.

“Zeker tegen een elftal, dat geen doordeweekse verplichtingen heeft en dus topfit kan aantreden, is het ook lastiger. En ook de selecties worden steeds smaller. Het zou niet eens een gek idee zijn, zoals een collega van de week opperde, om een vierde wissel toe te staan.”

Noodgedwongen heeft AZ haar speelwijze hierop aangepast. “Het wordt steeds moeilijker om in Nederland druk te zetten en dominant voetbal te spelen”, zei hij na het gelijkspel (1-1) in eigen huis tegen Vitesse.

11 Comments

 1. remco

  2 september 2013 at 18:15

  win eerst op een normale manier dan neem ik je pas weer serieus

 2. NHN

  2 september 2013 at 19:01

  Vorig seizoen was de visie dat AZ dominant voetbal wilde spelen, en uitgaande van deze “filosofie” was het spelersbeleid ook uitgestippeld. Men wilde bijvoorbeeld geen verdediger die de bal de tribune injaagde. (maar wel een kluns die ‘m in de voeten van de tegenstander schoof, maar dat terzijde).
  Dit dominante voetbal bleek toen niet haalbaar te zijn, de selectie kon het gewoon niet opbrengen, vaak was het hopeloos getik op het middenveld, waar geen enkele tegenstander van onder de indruk was. En AZ werd meer van het veld gespeeld dan dat het de lakens uitdeelde.
  Aan het eind v/h seizoen zou er ge-evalueerd worden. Nu, aan het begin v/h nieuwe seizoen lijkt het erop dat de trainer het roer om wil gooien, en voor een minder aanvallende stijl wil kiezen. (Dit werd vorig seizoen zelf al eens ge-opperd door de spelers zelf) Maar ook hier is de selectie er niet naar. In dit geval zul je toch echt een betere verdediging moeten hebben.
  Ik vraag me af wat er dan ge-evalueerd is. Zo wordt het weer niks. Volgens mij is er van die evaluatie helemaal geen zak terecht gekomen. We gaan nu verdedigend spelen, maar dit zal net zoveel vruchten afwerpen (ben ik bang) als de bedoelde aanvalsdriften van vorig seizoen, die er ook niet uitkwamen

  • Dedie

   2 september 2013 at 20:25

   behoudend spelen en counteren kan wel; dat was ook onder van Gaal in 2009. Maar de spelers nu moeten gewoon leren niet te veel achteruit lopen. Ze moeten meteen de tegenstander op het middenstip opvangen en niet wachten tot de tegenstander al in AZ’s 16 meter gebied.

 3. De echte supporter

  2 september 2013 at 19:11

  Ach, ach, ach, ik krijg bijna medelijden………STOP met dat geleuter, laat ze gewoon voetballen.

 4. i.pjotr3

  2 september 2013 at 19:15

  4-4-2, zou perfect passen bij dit AZ, verdediging ongewijzigd. Middenveld met beerens,gudelj,markus en martens, en de rappe gudmundsson en johannson in spits.
  v.Gaal deed het al voor, alleen GJ denkt het wiel opnieuw uit te vinden met anti voetbal.
  Misschien hou je de bal dan wel beter in de ploeg…..

  • i.pjotr3

   2 september 2013 at 19:20

   Zoals woonwagenpower in een eerder item ook al opperde!

 5. Gerrit Vooijs

  3 september 2013 at 08:19

  Verbeek moet eens stoppen om in de media verhalen op te hangen wat zijn spelers NIET kunnen !
  Hij moet een team neer zetten wat past bij zijn selectie en niet wat past bij zijn vastgeroeste ideeën.

 6. Jay

  3 september 2013 at 09:32

  Ik verwacht tegen de Eagles toch echt weer een aanvallender AZ. Waarschijnlijk gaat Verbeek na elke Europese wedstrijd verdedigend spelen, want de spelers schijnen niet 2 keer per week vol gas te kunnen geven.

 7. oma

  3 september 2013 at 11:58

  de boven gegeven reacties geweldig.
  echt het bekende spreekwoord de beste stuurlui en enz.

  • i.pjotr3

   3 september 2013 at 15:32

   Ik ben blij dat oma het allemaal nog fantastisch vindt. Wij zijn zeker niet de beste stuurlui, maar wij zijn bezorgde supporters, die zien dat het voor geen meter loopt bij AZ. Tot nu toe valt er weinig te genieten in Alkmaar. En rij daar wel elke 2 weken 2×200 km voor naar het stadion. Dit forum is een mooi medium om je ongenoegen te delen met je medespporters. Maak het aub niet mooier dan dat het is, want tot nu toe is het niet om aan te gluren, en heeft GJ de trend van vorig jaar gewoon voortgezet….. GAE en PEC hebben ook spelerswissels gehad maar brengen wel aantrekkelijk voetbal op de mat, voetbal waarvoor mensen naar het stadion komen

   • oma

    3 september 2013 at 17:22

    nee mijn zoon jullie commentaar vind ik van fantastisch dat is wat anders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *