AZ thuis niet langs Vitesse

By
Updated: september 1, 2013

AZ heeft zondagmiddag een punt overgehouden aan het thuisduel met Vitesse. Nadat Mattias Johansson de Alkmaarders vlak voor rust op voorsprong schoot, kopte invaller Jonathan Reis in de slotfase de gelijkmaker binnen: 1-1.
AZ thuis niet langs Vitesse

Voor het eerst dit seizoen startte Maarten Martens in een officiële wedstrijd van AZ in de basis, als vervanger van Aron Jóhannsson. Martens nam zijn vertrouwde linksbuitenpositie in, terwijl Johann Berg Gudmundsson de spitspositie innam.

Het duurde even voordat het vuur in de wedstrijd ontbrandde. Het eerste half uur gingen beide partijen gelijk op. Kansjes voor Gudmundsson, Martens en Nemanja Gudelj brachten Vitesse-doelman Piet Velthuizen niet aan het zweten. Aan de andere kant was Valeri Qazaishvili tweemaal gevaarlijk en zag Davy Pröpper een kopbal over het doel vliegen.

Johansson: 1-0
Het publiek veerde pas echt op na 39 minuten. Esteban stopte een schot van Theo Janssen, waarna de terugkaatsende bal voor de voeten van Mike Havenaar belandde. Van dichtbij schoot de spits de grootste kans van de wedstrijd huizenhoog over een leeg doel. AZ antwoordde via Johansson, die een van zijn befaamde rushes afrondde door Velthuizen met links te passeren: 1-0.

Vuur
Vanaf het eerste fluitsignaal van de tweede helft kwam er meer vuur in de wedstrijd. Vitesse joeg op de gelijkmaker, maar ook AZ liet zich niet onbetuigd. De eerste mogelijkheden dienden zich spoedig aan voor Gudelj, Havenaar, Janssen, Viktor Elm en Renato Ibarra.

Druk
Na ruim een uur nam de druk van Vitesse toe, resulterende in een grote kans. Het schot in de korte hoek van linksback Patrick van Aanholt werd echter goed gestopt door Esteban. Een vrije trap van Janssen werd vervolgens gesmoord in een mêlee van mensen.

Reis
In de slotfase nam Vitesse het initiatief tegen het vermoeide AZ volledig in handen. De bezoekers kwamen via een kopbal van invaller Reis dan ook op gelijke hoogte. De Braziliaan speelde zich vrij en knikte een voorzet van rechtsback Frank van der Struijk binnen: 1-1.

Verbeek: ‘Pijpje aardig leeg’
“We hadden tijdens de eerste helft heel veel moeite om druk uit te krijgen op de opbouw van Vitesse”, blikte Gertjan Verbeek na afloop terug. “We hadden niet de extra energie om vooruit te verdedigen. We maakten de 1-0 ondanks dat we in die fase niet goed speelden. Tijdens de tweede helft was het spel meer open. Toen hebben we op een aantal momenten nagelaten om toe te slaan.”

“De uiteindelijke 1-1 zat eraan te komen, omdat wij geen antwoord hadden op het offensief van Vitesse. Het pijpje was aardig leeg bij ons. We mogen onder deze omstandigheden tevreden zijn met een gelijkspel”, besloot Verbeek zijn analyse, doelend om de Europese verrichtingen van afgelopen donderdag en vrijdag.

Bron: az.nl

29 Comments

 1. Mike

  1 september 2013 at 19:58

  Wat een drama is dit AZ. Ik vind ze zelfs nog slechter spelen dan vorig seizoen ze zijn geen eens de baas thuis. Ik zeg het die Verbeek moet zo snel mogelijk oprotten. Ik kan zo nog wel doorgaan met die Negativiteit maar daar heb ik geen eens zin in het is gewoon drama.

  Mijn complimenten voor Matthias die spelden weer goed in dit drama team.

  KOM OP AZ !!!!!!!!!!!!!!! VOETBALLLLLLLLLEN !!!!!

 2. Yesze

  1 september 2013 at 20:02

  Ligt het aan mij of zie ik helemaal geen vooruitgang bij AZ. Na iedere wedstrijd hoor ik de spelers zeggen dat het allemaal beter kan en moet. Vraag me af wanneer dat gaat gebeuren en of Verbeek nog de juiste man is….

 3. Leo

  1 september 2013 at 20:30

  De afwachtende houding van AZ is ingegeven door het onvermogen om goede combinaties op te zetten. Met Elm en Gudelj is het middenveld zwak bezet. Gelukkig is Martens weer op de weg terug. Zonder een spits spelen tegen Vitesse ? Waarom dat is vragen om moeilijkheden. We gaan een zwaar seizoen tegemoet.

 4. NHN

  1 september 2013 at 20:31

  AZ komt eigenlijk nog goed weg met deze 1-1. Als Vitesse z’n kansen benut had, waren die er gewoon met de punten vandoor gegaan. Maar scoren is duidelijk niet weggelegd voor zo’n Havenaar. Een oude voetbal wet zegt dat de goal dan aan de andere kant valt. en zo geschiedde dan ook.
  als je dan toch voorkomt, moet je ook de kloten hebben om dit vast te houden, maar dat heeft AZ niet.
  Tot nu toe lijkt het erop dat Verbeek z’n ploeg veel behoudender wil laten spelen. Maar het lijkt nergens op. AZ heeft de verdediging niet om op te leunen. Als een meer behoudendere speelstijl , resultaten oplevert, valt dit te billijken. Maar dit sloeg nergens op. Thuisspelend, je proberen in te graven,terwijl je daar de ploeg helemaal niet voor hebt,los van het feit dat we dat niet willen zien in Alkmaar,angsthazenvoetbal.
  En die slappe excuses over vermoeid zijn , wil ik helemaal niet horen. Vermoeid zijn , waarvan?

 5. Dedie

  1 september 2013 at 21:02

  Dat smoesje van vermoeidheid is gewoon bullshit. Geef dan de andere spelers een kans, he? Er is toch nu al gezonde concurrentie met een brede selectie? Geef dan Haye, van Overeem, Overtoom, Babalj, Gyasi, en anderen speeltijd. Wij kunnen geen smoesje als vermoeidheid accepteren. BAH!!

 6. Dedie

  1 september 2013 at 21:08

  Waar is dat motto’s : “Het publiek vermaken” en “AZ moet de baas zijn in eigen huis”, he, meneer Verbeek????

 7. AZformallyknownasAZ

  1 september 2013 at 21:23

  Ik ben vaak ook kritisch maar kon het vandaag wel volgen. Er zat niet meer in. De ellende tegen degrieken en de spanningen romdom het fik hebben er te veel ingehakt. Daarom is er gekozen voor een meer verdigende tacktiek. Ik vond AZ het het een groot deel van de wedstrijd aardig doen. Kijk eens hoe AC Milaan speelt tegen PSV. Zij laten de tegenstander het spel maken en stappen dan het veld af met een 3-0 overwinning.
  Ik vond Gudelje juist wel sterk spelen maar vond Elm en Hemdriksen niet attent en niet allert. Johansen weer erg goed en Beerens enorm energiek. Vergeet ook de kardinale momenten niet. Johansen die onterecht werd afgefloten voor buienspel en bij de doorgebroken Martens werd de voordeelregel niet toegepast. in dit soort wedstrijden zijn dit zeer belangrijke momenten. Als AZ had gewonnen zouden ze 3e staan. Je kunt je dan afvragen of dat terecht is gezien het vertoonde spel. Laat AZ nog maar wat groeien. Er zit echt meer voetbal in dan vorig seizoen. En als het uiteindelijk alemaal weer niet wil gaan we gewoon weer voor de beker. AZ speelt tot en met december europees voetbal medefans. Dat is harstikke mooi. Want er zijn erg weinig Nederlandse ploegen die dat AZ nadoen. En dat is dus al jaren achter elkaar. Kijk eens wie dit weekend allemaal heeft gelijk gespeeld. PSV is ook niet stabiel en AJAX roept ook vraagtekens op. AZ doet er goed aan de komende tijd goed te kijken naar het middenveld. Alleen Gudelje voldoet aan de verwachtingen. Hendriksen is uit vorm en Elm is niet goed genoeg. Als AZ de creatieve middenvelder heeft gevonden en vast laat spelen is een groot deel van het probleem opgelost. Vooralsnog heet die kandidaat voor mij nog steeds Martens. Maar voor Martens zou je dus ook een goede vervanger moeten hebben. Mooie uitdaging voor de technische staf.

 8. remco

  1 september 2013 at 21:34

  die is er van overheem haye maar verbeek durft geen jeugd toe te passen

 9. AZformallyknownasAZ

  1 september 2013 at 21:34

  Verbeek moet snel aan de gang met deze jonge gasten. Ze kunnen zorgen voor nieuw elan , vuur en de onderlinge concurrentie zal de ploeg sterker maken. Je benut zo meer de breedte van je selectie en kunt vermoeide spelers aan de kant laten om op krahten te komen. Een win-win- win situatie.

 10. i.pjotr3

  1 september 2013 at 22:29

  GJ vind de jeugd niet goed genoeg, en neemt geen risico om hen op te stellen. Een duidelijke visie waar hij niet vanaf stapt. Daarom zijn wij een fanatstische opleidingsclub voor de rest van Nederland. Nog een geluk dat hij uit nood Maher 2 jaar geleden moest opstellen anders had hij nu ergens anders voor nop gespeeld.
  Het wordt nog 2 jaartjes afzien met deze coach, waar we hopelijk afentoe een succesje mogen boeken, maar mijn “henk van Stee zakdoek” leg ik voor de volgende wedstrijd alvast klaar. Aanvallend en aantrekkelijk voetbal is langzaam Laf voetbal geworden in Alkmaar 🙁

  • woonwagenpower

   2 september 2013 at 09:42

   Johan Berg Gudmonson, Aron Johanson , Mathias Johanson, Adam Maher,oa , waren jong gescout, en en maken wel hun minuten.
   Ik vind ook dat het niveau op deze wijze niet groeit, dus ben ik ook een voorstander van, de jeugd veel meer inpassen, zodat het aan de spelers is om Gert-Jan Verbeek te overtuigen dmv inzet ,werklust, scherpte en ijver op de training en wedstrijden laten zien wie er een basis plaats verdient.
   Ik denk dat, dat het niveau ten goede komt.

 11. remco

  2 september 2013 at 01:58

  1 jaar

 12. de echte supporter

  2 september 2013 at 08:52

  Met dit voetbal zal er steeds minder supporters in het stadion zijn. Je wordt soms al deprie als je ernaar toe gaat. Wat een drama gisteren. De tweede helft was niet om aan te zien. Ik heb het vorig jaar al geschreven, maar Verbeek moet veravngen worden door een andere coach. Wordt die gek kwasie kwaad als we het tegen doelpunt krijge. Ja verbeek, dat komt door de “kl…te”speelstijl, die zo moeten uitvoeren van jouw. Wees kwaad op jezelf en stap op.

 13. woonwagenpower

  2 september 2013 at 09:06

  Jammer, dat er geen 3 punten behaald werden, maar als Gert-Jan Verbeek behoudend wil spelen, zou het misschien beter zijn om 4-4-2 te gaan spelen.
  En als Gert-Jan een punt wil maken, zet hij spelers die er nu vanuit gaan dat ze toch een basis plaats hebben, op de bank, en geeft de jeugd of een bankzitter een kans.
  Dan voelt iedereen dat het niet vanzelfsprekend dat je in de basis staat.
  Wat meer concurrentie, werklust, strijd oplevert.
  Gert-Jan, ik hoop dat je dit leest, en je voordeel er mee doet.

 14. AZ4Altijd

  2 september 2013 at 10:14

  Behoudend spelen. DAAR zijn we Niet van gediend. Wil jij dit wel zien het hele seizoen? Dit is toch armoe troef. Je heb een elftal met aanvallend ingestelde spelers. En wat ga je proberen? VERDERDIGEND spelen. Met zn alle rondom de 16 je tegenstander opwachten. Wat is dat voor stijl. Kom op , schei uit zeg.

  • woonwagenpower

   2 september 2013 at 14:05

   Met 4-4-2 kun je ook aanvallend voetbal spelen, alleen ontlast je, voor een deel, met 4-4-2 de verdediging
   In 2009 werden we Kampioen met 4-4-2 en mooi voetbal.

 15. Jeroen

  2 september 2013 at 10:25

  In eigen huis behoudend spelen?? Dat lijkt me niet goed. Je moet juist in eigen huis een feestje bouwen met mooi aanvallend voetbal. Kijk, dat je uit een andere tactiek toepast kan wellicht logisch zijn, maar waarom zou je in eigen huis jezelf helemaal terugtrekken? Dat is toch niet logisch.. Daarnaast lijkt het ook steeds niet goed uit te pakken. We krijgen namelijk nog steeds een hoop doelpunten om onze oren, dus Verbeek ga gewoon weer aanvallend spelen. Dit gaat je niet lukken.

 16. Niels

  2 september 2013 at 10:39

  Het was niet om aan te zien…………….. zo matig!

 17. urdal

  2 september 2013 at 11:23

  In het jaar dat we kampioen werden hebben we op zo’n zelfde wijze gespeeld. goed, er liep wel wat meer kwaliteit rond, maar toch. wat is er met willy?????? ik heb hem gister toch wel 1 minuut aardig zien spelen. die denkt dat hij bij de amateurs speelt. zo traag en zo iets van “het komt allemaal wel”. ik wil de willy van Heracles zien. ik ben het niet eens over elm. die heeft een heleboel werk verzet en veel troep van anderen opgevangen. Johann Berg Gudmundsson is echt de zwakste schakel. die komt geen lantarenpaal voorbij. Martens en Mattias waren de beste gisteren. maar ik kan wel leven met de 1-1. je had hem namelijk makkelijk kunnen verliezen, maar je had jezelf ook een goede dienst kunnen bewijzen als je had gewonnen en 3de gestaan.

 18. urdal

  2 september 2013 at 11:33

  En kijk eens naar onze uitgevlogen spelers. Falkenburg 3x gescoord, Boymans topscorer 1ste divisie, Pele, die bij ons net Havenaar was, scoort uit alle hoeken en standen.

 19. AZ4Altijd

  2 september 2013 at 11:53

  Probleem is bij ons, dat spitsen als robots moeten werken. Veel te statisch. 0,0 eigen inbreng. Dat hebben ze niet bij andere clubs. Daar hebben ze de mogelijkheid om zelf crea te zijn zonder te veel na te denken over wat ze voor lijnen moeten lopen. Etc.

 20. oldfan

  2 september 2013 at 12:14

  Geen al te beste wedstrijd maar meer dan 1 punt zat er niet in. AZ gaat groeien want als je dit soort wedstrijden gelijk speelt terwijl de vermoeienissen nog aanwezig zijn dan worden we sterker. Vorig jaar waren er wedstrijden die thuis onbegrijpelijk werden verloren nu leverd dat een punt op.

 21. AZ4Altijd

  2 september 2013 at 13:00

  Onzin Oldfan. Vermoeidheid is echt de domste smoes. Het zijn verdommen dik betaalde topsporters. Het ligt niet aan vermoeidheid. Het ligt aan die achterlijke speelwijze die gehanteerd wordt. Of zit jij als enige wel te genieten van het achteruitlopen en rondom eigen 16 meter hangen?
  Langzamerhand beginnen steeds meer mensen door te hebben dat dit niet gewenst is. We hebben goede aanvallend ingestelde spelers.
  Maar we mogen ons in de handjes wrijven dat we niet binnen 15 minuten met 0-2 achter staan. Want toen Havenaar volgens mij onderuit getrokken werd door Gouweleeuw hadden we echt een penalty tegen kunnen krijgen. Dan die super kans vlak voor Esteban hoog over goal had er normaal gesproken ingezeten.
  En dan gaan de koppies hangen en is de mentaliteit helemaal, dicht gooien en wellicht 1 keer een counter te doen en hopen op succes.

  NEE AZ liefhebbers. We worden keihard belazerd door de Technische staff en lelijk voetbal voorgeschoteld. Ik heb steeds minder zin om hier mn tijd in te steken om naar te kijken.Ondanks dat ik echt van AZ hou, maar wie kijkt er nu met plezier naar dit ANTI VOETBAL? Ik niet in ieder geval.

  • woonwagenpower

   2 september 2013 at 14:19

   AZ4Altijd, ik zie het ook liever anders, maar ons mooie AZ koos er (nood gedwongen) voor om eerst financieel orde op zaken te stellen,
   En als je jaar na jaar kwaliteit inlevert , heeft het tijd nodig om weer op een bepaalt niveau te komen.
   Het beste voorbeeld vind ik Gudmonson, jaren niet genoeg voor een basis plaats, maar omdat er beperkt centjes worden uitgegeven, is Gudmonson nu de vaste links buiten van AZ, zelfs wordt hij ingezet als spits.
   Als de raad van commissarissen,(die trekken uiteindelijk de knip) tegen Stewart , Gerbrands en Verbeek zegt, haal die Mokhtar, enz dan wordt het voor de directie en staf ook makkelijker om successen te behalen.
   AZ(lees de raad van commissarissen)moet geen bankie gaan ,spelen, maar ook voor de sportieve belangen gaan.

 22. AZ4Altijd

  2 september 2013 at 15:58

  Deels eens WWP.
  Maar we hebben best goede spelers om aanvallend te spelen. Ja natuurlijk hebben wij in kwaliteit ingeboet. Maar zie een PEC, GAE, Cambuur. Die spelen toch ook aanvallend en gedurft. Die spelen ook naar voren. En geloof me. Die zijn echt niet beter dan de selectie van AZ. We hebben genoeg potentie om top 5 te halen. Maar NIET met deze ANTI voetbal stijl. Dat gaat gewoon niet. Want dan heb je Voortdurend druk op de verdediging. Een wijze Trainer zei : Aanval is de beste verdediging. Op moment dat je je continue op helft van tegenstander bevindt, dan zul je ook minder druk hebben op ons eigen verdedigende linie. Het meeste werk wordt al gefiltert op de helft van de tegenstander.We hadden het jaar dat we kampioen werden ook wel enigsinds terughoudend voetbal, maar het middenveld was de belangrijkste filter. Daar kwam werkelijk bijna geen tegenstander doorheen. En ondanks dat het behoudend was, speelde dit zich toch nog af rondom de middenlijn. Dus niet zoals nu rondom eigen 16.

  • woonwagenpower

   2 september 2013 at 16:06

   nou ja, misschien toch met aanvallend ingestelde spelers, 4-4-2 proberen?

 23. AZ4Altijd

  2 september 2013 at 18:05

  Met ruit op middenveld. Daar hebben we wel de spelers voor.

 24. remco

  2 september 2013 at 18:17

  wel goed nieuws viergever heeft een jaar verlengt

  • De echte supporter

   2 september 2013 at 18:18

   Ja dat vind ik ook mooi nieuws

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *