Brand zorgt voor meest bizarre avond clubhistorie AZ

By
Updated: augustus 30, 2013

AZ heeft vermoedelijk de meest bizarre avond in de clubgeschiedenis achter de rug. Door een brandje in het stadion kon donderdagavond de ontmoeting in de play-offs van de Europa League tegen het Griekse Atromitos FC niet beslist worden. De Franse scheidsrechter Antony Gautier stuurde beide ploegen in de 59e minuut bij een 0-1-stand de kleedkamer in.

De brand, die woedde in een huisje voor een lichtmast, zorgde er niet alleen voor dat er een stinkende rookwolk in het stadion hing, maar ook dat de lampen van de andere masten niet meer aan konden. Omdat het euvel niet binnen een halfuur te verhelpen was, werd het duel definitief gestaakt. Vrijdagochtend om 11 uur worden de resterende 31 minuten uitgespeeld.

Ook voor AZ-directeur Toon Gerbrands was het een nieuwe situatie. ‘Ik zal maar niet hardop zeggen, wat ik dacht’, meldde hij nadat het sein brand meester was gegeven. Gerbrands had zich tot dan toe vooral druk gemaakt om arbiter Gautier, die met verve een hoofdrol opeiste. Hij gaf al in de eerste minuut geel aan AZ’er Markus Henriksen, die hard in kwam op Javier Horacio Umbides, maar bedacht zich even later en gaf de Noor alsnog rood.

Henriksen had geen goed woord over voor de beslissing. ‘Deze man is in grote problemen; volgens mij mag dit niet eens’, zei de middenvelder buiten het stadion, waar zwarte rookwolkjes uitkwamen. Henriksen zag het tafereel vol ongeloof aan. ‘Ik denk niet dat ik deze avond snel ga vergeten.’

AZ hield lang stand tegen de Grieken, die opvielen met overdreven tuimelpartijen. Een val van Anasthasios Karagounis na licht contact met AZ-doelman Esteban in de 19e minuut was daar een goed voorbeeld van. Gautier beloonde Atromitos met een penalty, die echter gemist werd door Dimitrios Papadopoulos.

De kale spits zorgde in de 53e minuut echter alsnog voor de 0-1, door een rebound van een bal op de lat achter Esteban te koppen. Niet veel later stuurde Gautier de partijen naar binnen, waardoor AZ, dat eerder in Griekenland met 3-1 won, vrijdag in 31 minuten tijd moet zorgen dat het niet twee tegendoelpunten krijgt. Bron: AD

7 Comments

 1. Jay

  30 augustus 2013 at 09:31

  Het was idd een bizarre avond. Dramatische scheids, die de wedstrijd door een foute beslissing weer onnodig spannend maakt. Typisch iets wat AZ overkomt.

  Vanmiddag om 11 uur verder, dat wordt nog behoorlijk billen knijpen, vrees ik. Gelukkig starten we vaak goed en hoop ik dat we die 31 minuten wel door komen. Als we maar niet met z’n 10-en voor het doel gaan hangen, want dan roepen we de ellende waarschijnlijk over onszelf af.

  • Dedie

   30 augustus 2013 at 09:59

   Dat is ook zo. Elke keer dat AZ achteruit loopt, komt een tegentreffer uit. Dat is wat er gebeurd gisteravond. AZ begon goed, maar na de rode kaart en penalty (gelukkig gemist), werd Atromitos feller en AZ begon te schutteren en achteruit te lopen. Het is te hopen dat AZ weer sterk begint – gewoon de strijd aangaan en vooruit druk zetten.

 2. Jeroen

  30 augustus 2013 at 10:20

  Las op Internet dat dit grapje AZ ongeveer een half miljoen euro gaat kosten… Laten we dus hopen op plaatsing dan valt de schade nog te overzien. Ik zal de wedstrijd vandaag niet kunnen zien, maar latenwe hopen dat we die 31 min door gaan komen.

  • De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

   30 augustus 2013 at 11:26

   Ze zullen toch wel een brandverzekering hebben? Dus daar zou ik me niet druk om maken.

 3. AZ4Altijd

  30 augustus 2013 at 11:29

  Dat was met de hakken over de sloot zeg. Jezus. Ik was match tracker aan het volgen via Uefa.com. Maar zag dat Atritis continue kansen had.

 4. Derek

  30 augustus 2013 at 12:31

  Wat een compleet bizarre onzin wedstrijd. En Antony Gautier moet zn ogen laten doormeten. wat een amateur!

  • i.pjotr3

   30 augustus 2013 at 14:26

   Scheids was dramatisch, maar je bent prof en dan moet je na de eerste blunder(rode kaart) gewaarschuwd zijn…. En hetzelfde toneelstukje opvoeren, zoals de keeper dat later ook deed. Dat zijn echte tneelprofs en weten de scheids te imponeren.
   Kun je dat niet dan moet je je voeten laten spreken .Zo slecht vond ik Az niet, misschien kwam dat door de vroege 10 man…… Gudelj was het mannetje, en een onbegrijpelijke wissel aron eruit en Berghuis erin.
   Kunnen ze die GJ niet een boom geven en in syberie op vakantie sturen. Blij dat we door zijn naar poulefase, de AZers hebben mentaliteit getoond te willen werken voor resultaat.
   (vandaag wat anders, maar omstandigheden waren daar ook naar)
   FORZA AZ, we gaan europa in.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *